3D Printen: Lithofaan

Litophane Het was een van de dingen die uiteraard tijdens deze twee weken opnieuw geprobeerd moest worden: Tijdens de introductieworkshop in Maastricht hadden we geprobeerd een lithofaan te printen. Zie ook deze Wikipedia-pagina in het Engels voor uitleg. Kort samengevat: een lithofaan (in het Engels ‘lithopane’) is een driedimensionaal etswerk, oorspronkelijk in porselein. Als het voor je op tafel zou liggen, dan zie je er niet veel in, maar hou je het tegen het licht, dan wordt de afbeelding zichtbaar.

Op Thingiverse zijn er heel wat varianten te vinden van lithofanen, maar eentje was net voor de workshop ‘featured’ en daar had ik een aantal foto’s op voorbereid.

Tijdens de workshop hebben we hem geprobeerd te printen op de UP! Mini die in Maastricht aanwezig was. Omdat het model niet helemaal past, moesten we hem verkleinen. En daar is het toen mis gegaan. We hebben namelijk een verkleining van 50% gekozen in de X, Y én Z richting. Het gevolg was dat hij niet alleen kleiner werd, maar ook dunner.  Een andere wijziging ten opzichte van ‘standaard’ was dat in Maastricht het lithofaan iet plat op het printbed werd geprint, maar onder een hoek van 45°. Dit zorgt er voor dat de printer veel meer laagjes maakt en daarom beter details kan printen.

Voor deze tweede poging heb ik gekozen voor 80% afmeting van het origineel in X en Y richting (breedte en hoogte), maar heb ik de Z op 100% gelaten. Daarnaast is hij niet met een hoek van 45° geprint, maar slechts onder 10°. Je ziet het resultaat hierboven. Perfect!

Litophane Litophane
Je ziet hierboven hoe de litofaan uit de printer komt. In dit geval in het wit geprint, dat laat het meeste licht door. Links zie je hem mét hulpmaterialen, rechts zonder. En ook dan zie je niet echt veel als het litofaan gewoon op het aanrechtblad ligt. Maar hou je hem tegen een raam of voor een lichtbron, dan komt de afbeelding te voorschijn.

Ik heb hem ook in het blauw geprint. Hoewel je dat niet zou denken, werkt ook die verbazingwekkend goed. Ik kan die niet online zetten, maar ik zal kijken of ik er nog eentje met mijn eigen foto in het blauw kan printen zodat ik die als voorbeeld ook nog online kan plaatsen.
Mooi en wonderlijk effect dat dus ook in ABS werkt.

Disclosure
De UP! Mini 3D printer is gratis en tijdelijk aan me beschikbaar gesteld door 3D-fabshop.nl in samenwerking met Fablab Zuid-Limburg. Er zijn geen afspraken gemaakt over de inhoud en hoeveelheid van berichten over het product. Alle meningen over het product zijn 100% van mezelf.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

3D Printen: Lithofaan http://t.co/59KfdDvtFd