3D Printen: En toen was het wit op!

 Gepubliceerd door om 20:58  3D printen
mei 082013
 

Filament Ik heb mensen horen beweren dat het nooit zou lukken om in 2 weken tijd een rol van 750 gram filament opgebruikt te krijgen……dan ken je mij dus waarschijnlijk nog niet heel erg goed. 😉

Want ondanks het feit dat ik ook blauwe en groene filament in huis gehaald had en ook daar een aantal zaken mee geprint heb, zag ik tot mijn schrik, tijdens het printen van de lithofaan gisteren opeens dat de rol wel erg leeg aan het worden was.
Filament
Het werd dus nog tamelijk spannend of de printer het litofaan in zijn geheel voor elkaar zou kunnen krijgen met het resterend witte filament. Dat lukte uiteindelijk wel nog, met nog een beetje filament resterend. Voor vandaag en morgen, de laatste twee dagen dat we de printer in huis hebben, zijn we dus maar weer even overgeschakeld naar het gebruik van blauw.

Je kunt dus stellen dat we de printer de afgelopen twee weken stevig aan de tand gevoeld hebben. Ik ben zeker niet de enige hier in huis die het eigenlijk ook wel jammer vind dat hij weer weg gaat.

mei 082013
 

Koffiemok Ik ben heftig geïntrigeerd door het concept van het printen van keramiek. Helaas is dat voor leken zoals ik voor thuis nog té ingewikkeld. In het Fablab Zuid-Limburg in Maastricht experimenteren ze er al volop mee. En natuurlijk kun je het ook door de professionals laten doen. Maar dan kost het een paar centen.

Kijk maar eens naar de producten van dit project van Cunicode van twee jaar geleden. Daarbij ontworpen ze dertig dagen lang elke dag een kopje. En dat kopje was dan dezelfde dag nog via Shapeways te bestellen. Dat kun je nog steeds doen, maar zoals gezegd, ze zijn niet goedkoop. De goedkoopste (voor als je een half kopje koffie wilt) kost iets meer dan 33 euro, de duurste (de kop met de twee oren voor een dubbele espresso) kost bijna 75 euro per kopje.

Dan nog maar even zelf printen als proof of concept. Ik heb niet die met acht oortjes (octocup) gekozen, maar een meer ‘normaal’ model. Grappig in zo’n geval is dat ‘formaat’ iets is wat je zelf uitkiest. Ik drukte hem eerst af op 100%. Dat bleek een heel klein kopje te worden. Daarom nog maar een keer geprint nadat ik hem in de UP! software maximaal in X, Y en Z richting had vergroot. Dat werd al veel meer een normaal formaat kopje.

Ik heb hem nog niet getest met echte koffie er in. Ik ben eigenlijk een beetje bang dat hij dan bruin gaat uitslaan. Dus is hij nu nog even om naar te kijken en om te laten zien. Als voorbeeld van wat over niet al te lange tijd ongetwijfeld ook ‘gewoon’ betaalbaar wordt: het ontwerpen en (laten) printen van je eigen servies. Zodat ik de rode mok op de foto ook kan printen.
Lees verder….

3D Printen: Lithofaan

 Gepubliceerd door om 20:10  3D printen
mei 082013
 

Litophane Het was een van de dingen die uiteraard tijdens deze twee weken opnieuw geprobeerd moest worden: Tijdens de introductieworkshop in Maastricht hadden we geprobeerd een lithofaan te printen. Zie ook deze Wikipedia-pagina in het Engels voor uitleg. Kort samengevat: een lithofaan (in het Engels ‘lithopane’) is een driedimensionaal etswerk, oorspronkelijk in porselein. Als het voor je op tafel zou liggen, dan zie je er niet veel in, maar hou je het tegen het licht, dan wordt de afbeelding zichtbaar.

Op Thingiverse zijn er heel wat varianten te vinden van lithofanen, maar eentje was net voor de workshop ‘featured’ en daar had ik een aantal foto’s op voorbereid.

Tijdens de workshop hebben we hem geprobeerd te printen op de UP! Mini die in Maastricht aanwezig was. Omdat het model niet helemaal past, moesten we hem verkleinen. En daar is het toen mis gegaan. We hebben namelijk een verkleining van 50% gekozen in de X, Y én Z richting. Het gevolg was dat hij niet alleen kleiner werd, maar ook dunner.  Een andere wijziging ten opzichte van ‘standaard’ was dat in Maastricht het lithofaan iet plat op het printbed werd geprint, maar onder een hoek van 45°. Dit zorgt er voor dat de printer veel meer laagjes maakt en daarom beter details kan printen.

Voor deze tweede poging heb ik gekozen voor 80% afmeting van het origineel in X en Y richting (breedte en hoogte), maar heb ik de Z op 100% gelaten. Daarnaast is hij niet met een hoek van 45° geprint, maar slechts onder 10°. Je ziet het resultaat hierboven. Perfect!
Lees verder….