Een tablet aanschaffen bij een uitgever

hero_tablets Het is een dilemma waar we in Nederland nog even alleen maar over hoeven te filosoferen, de AmplifyTablet zal (voorlopig) nog niet in Nederland op de markt gebracht worden. Maar goed, als gedachtenexperiment: zou je het aandurven als onderwijsinstelling om een tablet af te nemen bij een divisie van News Corporation, het bedrijf van Rupert Murdoch?

De tablet is er eentje van Asus, vergelijkbaar met de 10 inch ASUS Transformer Pad TF300TL. Het apparaat draait op Android Jelly Bean en heeft een accu die 8,5 uur meegaat, genoeg dus voor een hele dag op school. Er is er eentje met alleen Wifi en eentje met Wifi en 4G.
Als een school minimaal 1.000 studenten/medewerkers inschrijft en zich voor minimaal 2 jaar vastlegt, dan kost de versie met Wifi eenmalig $299 en $99 per jaar en het model met 4G kost $349 eenmalig en $179 per jaar. Er staat op de pagina niet bij of dat inclusief een 4G data-abonnement is, maar in het artikel in The New York Times staat van wel.

Maar het gaat zeker niet alleen om de hardware, onderstaand filmpje laat zien dat het een totaaloplossing is:
http://youtu.be/uT8s66oXP_A?hd=1
En daar wordt het natuurlijk een stukje enger.

In het filmpje laten ze heel verstandig ook zien dat er Angry Birds op de tablet geïnstalleerd staat. En er is ook plek voor CK-12. Maar de vraag die natuurlijk rijst is: hoe snel zal een uitgever toewerken naar een lock-in rond juist de eigen producten? Amazon en Apple doen niet anders. Zeker bij Amazon betaal je heel weinig voor de hardware om dan zo vast mogelijk aan de content (eBooks, audio, video) van Amazon vast te zitten. Daar verdienen zij hun geld.
Gaat dit ook gebeuren voor de tabletmarkt op scholen?

http://youtu.be/G35op7957Ww?hd=1

Het gaat nog een interessant verhaal worden. De filmpjes zijn erg overtuigend. Een oplossing voor een docent waar de beheerders (mogelijk) niet van gaan steigeren, zou best wel eens kansrijk kunnen zijn.
Het artikel in The New York Times is erg negatief en wantrouwend ten opzichte van het bedrijf en de personen achter het initiatief. Dat zal waarschijnlijk ook wel een aantal scholen afschrikken. Hoe dan ook iets om in de gaten te houden.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Een tablet aanschaffen bij een uitgever http://t.co/KordMAh0vl

trackback

[…] Is het verstandig om als school een tablet af te nemen bij een uitgever? (Een tablet aanschaffen bij een uitgever: Het is een dilemma waar we in Nederland nog even alleen maar over hoe…  […]

Henk
Henk
11 jaren geleden

Dag Pierre,

Ik ben het eens met je opmerking over lock-in. In Nederland bestaat het trouwens al: Snappet, een concept waarbij de school tablets aanschaft waarmee de leerlingen alleen oefeningen kunnen maken bij methoden. (www.snappet.nl). Dus geen Angry birds, Educreations, Facebook, Simpel mind, of browser. Wel lekker veilig. Ik begrijp alleen het filmpje op hun site over sociaal mediawijs niet zo…