Een waakhond voor mijn Raspberry Pi

Love Me Vorig jaar heb ik een Raspberry Pi ingericht om dagelijks de data van mijn zonnepanelen op te halen en online te plaatsen. Zie deze berichten daarover. Helaas blijkt hij het soms een beetje zwaar te krijgen en blijkt hij af en toe te gaan hangen. Natuurlijk zou het beste zijn om te achterhalen waar dat door komt zodat het gewoon niet (meer) voor komt. Ik heb voorlopig echter even gekozen voor een eenvoudige hack. De Raspberry Pi blijkt namelijk in staat om zelf in de gaten te houden of hij gaat hangen. Dat gebeurt door een hardwarematige ‘watchdog’, die je wel even moet configureren. Maar als je dat gedaan hebt, dan reset hij automatisch de Raspberry Pi als die gaat hangen.

Ik heb daarnaast een script gemaakt dat gestart wordt als de Raspberry Pi opstart. Die geeft dan via de mail een seintje van het opstarten met datum/tijd en IP-adres. Dat laatste is wel handig omdat ik hem dan gemakkelijk via het netwerk kan vinden. In principe zou hij elke keer hetzelfde adres moeten krijgen, ik gebruik weliswaar DHCP maar in de router staat ingesteld dat de Raspberry Pi steeds hetzelfde IP-adres moet krijgen.

Ook nu heb ik de beschrijving van de stappen weer in het Engels online gezet voor wie het zelf ook wil doen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Een waakhond voor mijn Raspberry Pi http://t.co/tdr0LJ6tpx

trackback

Een waakhond voor mijn Raspberry Pi http://t.co/9ubRDm5Vpk #nieuws #raspberrypi #tip #tools #raspberrypi #raspberrypi

trackback

[…] Love Me Vorig jaar heb ik een Raspberry Pi ingericht om dagelijks de data van mijn zonnepanelen op te halen en online te plaatsen. Zie deze berichten daarover. Helaas blijkt hij het soms een beetje zwaar te krijgen en blijkt …  […]

cornelis
cornelis
9 jaren geleden

Hallo,
Ik heb ook een RPI aan mijn zonnepanelen gehangen, en bij mij liep ie elke dag vast. Ik heb niet altijd kunnen vinden wat er aan de hand was, maar de laatste keer wel. Het blijkt bij heel zonnig weer en af en toe een wolkje, dat er enorme spikes doorkomen. Ik heb een 4500 Wp installatie, en er kwamen deze week spike doorheen van 7300 Watt. Dit probleem staat bekend als het Cloud Edge Effect. Om dit op te lossen heb ik een extra parameter in smatool.conf geintroduseerd, en in de software een test opgenomen vlak voordat de waardes in de database tabel worden gschreven. Sindsdien werkt alles weer naar behoren. Ik ben uitgegaan van de Janus44444 branche. Als je wilt kan ik de smatool.conf.new en de smatool.c naar je toe sturen.
m.vr.gr
Cornelis

cornelis
cornelis
9 jaren geleden

Hoi Pierre,
Ik heb ook een update pvoutput script voor gebruik op mijn pc. Omdat mijn PI hing en geen data meer doorstuurde, heb ik dat script geprobeerd, en dat script stuurde ook geen data door. In de logging vond ik de melding “Power exceeded”. Dus ik denk dat de communicatie naar pvoutput wastloopt bij spikes. Ik heb daarop een vraag gezet op 123.zonne-energie.nl. Daar kwam iemand met dat Cloud Edge Effect op de proppen. En aangezien ik heel handig ben in het oppoetsen van andermans c code (dat doe ik al een jaar of 30). Heb ik dat in smatool ingebakken. Een uurtje werk, en aangezien ik dit ook maar gekregen heb, stel ik mijn wijziging ook weer beschikbaar. Ik heb in jouw blog gezien, dat je door sql code de vreemde waardes uit de database tabel haalt, maar er niet in zetten is nog beter.

m.vr.gr
Cornelis