jan 312013
 

Eind vorig jaar kreeg ik via de mail een uitnodiging voor het Seminar ‘Antwoorden op de veranderingen in het onderwijs’ dat door Noordhoff Uitgevers georganiseerd werd. Ik kon niet op die datum en daar komt bij dat ik niet ‘zomaar’ seminars bij kan wonen in de ‘baas haar tijd’. Daar kwam bij dat niet alle aangekondigde sessies voor mij direct relevant waren. Dus jammer, maar helaas. Vooral ook omdat er ook wel sessies waren die ik wél had willen kunnen bijwonen (in het bijzonder die van Pedro de Bruyckere en van Michel van Ast). Ik kreeg vandaag weer een mailtje en wel met het bericht dat de video’s van het seminar inmiddels online staan op het YouTube kanaal van Noordhoff Uitgevers.

Ik heb de video’s even in een afspeellijst gezet zodat ik ze in dit bericht kon embedden. Ik heb ze uiteraard nog niet allemaal bekeken, kan dus nog geen uitspraak doen over de algemene/gemiddelde kwaliteit, maar wilde ze toch al even delen. Ik heb bij de afspeellijst niet helemaal de volgorde van het oorspronkelijke programma gevolgd, maar eerst de drie opgenomen presentaties geplaatst en daarna de interviews.

Als je ze bekeken hebt moet je weten van wie het citaat “Hoe kun je iemand anders worden als je jezelf wilt zijn?” is en dan moet je ook opgezocht hebben wat rabiate tegenstanders zijn. 😉

Gratis eBook: Proefschriftwijzer

 Gepubliceerd door om 07:04  eBooks, Promotie
jan 312013
 

De proefschriftwijzerDe Proefschriftwijzer is een gratis eBook in EPUB formaat dat geschreven is door Wiebe de Jager en beschikbaar gesteld wordt via Eburon uitgevers. Het is een nuttig boek om te lezen voordat je aan het einde van je promotietraject bent aangekomen. De praktische bruikbaarheid van het boek is echter heel erg afhankelijk van de situatie bij de universiteit waar je promoveert. Zo heeft in mijn geval de TU/e een overzichtelijk boekwerk (PDF!) met de stappen in het proces van promoveren, de printservice van de universiteit heeft dat ook met betrekking tot het drukken van het proefschrift (PDF!).

Beide hulpmiddelen komen in dit boek niet expliciet aan bod en waren/zijn heel bepalend voor mijn aanpak in de voorbereiding van het laten drukken van mijn proefschrift. Zo weet ik op basis daarvan dat zij het aanvragen van een ISBN kunnen regelen (al kan ik dat zelf omdat ik al als uitgever geregistreerd sta), ze kunnen een vormgever voor de kaft voor je inhuren, adviseren je over de oplage, maar vooral ook de tijdsplanning etc. En het tijdig bij de printservice langs gaan om te praten en je te laten informeren zou mijn nummer 1 tip zijn voor promovendi!

Wat dat betreft zou het boek overzichtelijker worden als er een tijdslijn zou worden opgenomen (wat eerst, wat daarna etc.) waarbij dat eerste gesprek ergens ruim voor het einde (en ook ruimer dan in het boekje van de printservice staat) gepland staat.

Maar, zoals gezegd, het is zeker een nuttig boek om te lezen, al was het maar omdat het je niet meer kost dan wat tijd. Er staan hier en daar handige tips in, bijvoorbeeld met betrekking tot de opmaak of rond het opnemen/toevoegen van de stellingen. Dus doe er je voordeel mee!