Minecraft versus Open Simulator

SIM on a Stick - 3 Ik kom niet heel vaak meer in Second Life of in Open Simulater (de open source variant van Second Life), maar de beschikbaarheid van Sim-on-a-stick was toch wel weer voldoende reden om er eens en kijkje te nemen.
Sim-on-a-stick is namelijk een heel handige versie van Open Simulator. Je kunt een complete server en een complete client downloaden en vanaf een USB-stick runnen als een portable applicatie. Je hoeft er niet persé een USB-stick voor te gebruiken, het mag ook gewoon vanaf de harde schijf, maar het idee is dus dat je niet meer hoeft te doen dan de twee ZIP-bestanden uit te pakken en je kunt aan de slag.
Heb je er genoeg van, dan kun je de mappen verwijderen en er blijft geen spoor van de omgeving meer achter.
Voor gebruik in het onderwijs is het ook heel handig, je zou leerlingen/studenten thuis/op hun eigen laptop een wereld kunnen laten inrichten en die kunnen ze dan op een USB-stick inleveren bij de docent om te bekijken.

In principe is de omgeving beperkt tot de lokale computer, dus met één gebruiker, maar je kunt hem ook uitbreiden zodat andere computers er verbinding mee kunnen maken (zie deze instructie). Ook handig in onderwijs setting: de docent (of een van de studenten) draait de server op een laptop en de anderen maken er binnen het klaslokaal maken daar verbinding mee. Geen problemen met firewalls, je kunt er zelf met een lokale router die niet op het internet aangesloten is mee aan de slag.
SIM on a Stick - 5 SIM on a Stick - 4 SIM on a Stick - 2 SIM on a Stick - 1

Toen ik daar vanochtend wat mee aan het spelen was, kwam ook onze jongste eens kijken. Ik liet hem zien hoe je blokken kon maken en daar dan structuren op kon plaatsen. Die waren niet zo heel mooi als ik wilde, dus gingen we online op zoek. Ik wilde ook een deur in een muur make, maar ook dat kostte eigenlijk meer tijd dan dan ik gewild had.

Minecraft

Minecraft Toen was het zijn beurt om me iets te laten zien. En hij liet me zien wat hij deed in Minecraft. Hij speelt de gratis versie die je hier kunt vinden. Minecraft is een spel dat een beetje te vergelijken is met Second Life en Open Simulator. Maar bij Minecraft zijn alle graphics een stuk minder geavanceerd. Je werkt met grote grove blokken.

Net als bij Second Life en Open Simulator heb je een inventory en kun je in een landschap structuren bouwen zoals huizen en gebouwen. Je kunt er dieren (kippen, varkens, wolven etc.) toevoegen.

Een van zijn favoriete objecten was echter het blok TNT. Dat kun je ergens neerleggen en dan aansteken. Het levert een mooie ontploffing op en een groot gat in de grond.
Minecraft Minecraft

Ook het bij elkaar zetten van een wolf en een aantal kippen of een varken behoorde tot de eenvoudig te realiseren scenario’s. Wat op viel was dat het er allemaal weliswaar niet ze mooi en gelikt uitziet, maar dat je veel eenvoudiger dat kon bereiken wat je wilde: een set zombies die de strijd aan gaan met de wolven, of een verzameling gebouwen met een treintunnel er onder door of natuurlijk gewoon een mooie verzameling explosies.

Conclusie

Het was al snel duidelijk dat ik hem niet ging winnen voor Open Simulator. Ondanks de afbeeldingen van mooie SIMs die ik hem kon laten zien, was na de drie kwartier die we er samen naar gekeken hebben duidelijk geworden dat de leercurve voor het bouwen in Open Simulator best steil is. Ik heb voorbeelden gezien van wat leerlingen in Open Simulator kunnen bouwen, dus daar gaat het niet eens om. Maar de directe voldoening die Minecraft oplevert is veel hoger dan bij Open Simulator.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
12 jaren geleden

Minecraft versus Open Simulator http://t.co/Hy3Dlpmi

trackback
12 jaren geleden

Minecraft versus Open Simulator – ICT & Onderwijs BLOG – http://t.co/K7Mc3CGJ

trackback
12 jaren geleden

Minecraft versus Open Simulator – ICT & Onderwijs BLOG – http://t.co/3sySdM1y

Raoul Teeuwen
Raoul Teeuwen
12 jaren geleden

Mijn zoon speelt ook al wat jaren Minecraft, en als je ziet wat ze daar in bouwen, en wat er in gebouwd wordt, dan ben ik zwaar onder de indruk. Hele microprocessor(delen) worden er in gebouwd, schakelingen voor van alles, en iemand heeft bv een hele calculator in Minecraft gebouwd! Hoezo een spel waar je wat van kunt leren?!