Heeft Blackboard nou net Moodle en Sakai opgekocht?

blackboard Soms lijkt het op het gebied van leeromgevingen heel kalm en rustig, en dan opeens wordt iedereen weer eens lekker wakker geschud. Zo ook gisteren/afgelopen nacht. Maar laat ik beginnen met de geruststellende mededeling: nee, Blackboard heeft niet zojuist Moodle en Sakai opgekocht.

Wat ze wel gedaan hebben is dr. Chuck Severance in dienst nemen en ze hebben twee aan Moodle gerelateerde bedrijven: Moodlerooms en NetSpot voor een niet nader genoemd bedrag overgenomen.

En als je dat heel erg zou willen opblazen, dan zou je kunnen zeggen dat het vergelijkbaar is met de overname van RedHat en Ubuntu door Microsoft, terwijl Linus Torvalds deels voor hen zou gaan werken.

Ik kan me de opwinding wel een beetje voorstellen. Het klinkt hoe dan ook vreemd dat Blackboard, een commercieel bedrijf dat tot nu toe vooral concurrenten aan het opkopen was, nu opeens Open Source zou omarmen. Dat snappen ze zelf ook wel, het leest heel duidelijk ook uit de voorzichtige, uitvoerige blogpost van dr. Chuck Severance. Ik twijfel er eigenlijk ook niet aan dat hij absoluut meent at hij daar schrijft. Hij zal, in zijn nieuwe functie binnen Blackboard net zo blijven als hij altijd was. Hij zal alleen een stuk argwanender bekeken worden door een aantal partijen. Want hij werkt nu deels bij de gezamenlijke vijand.

Anderen vragen zich verbijsterd af wat Blackboard nou wil met deze acties, lees bijvoorbeeld de posts van George Simons of Audrey Watters maar eens. Zijn ze als bedrijf helemaal gek geworden? Of is het een strategie om de Open Source community stuk te krijgen? Martin Dougiamas, de man achter Moodle, schrijft in een tweet dat het hier maar om 2 van de 50 bedrijven gaat die commerciële Moodle-diensten aanbieden. Dat kan zijn, maar MoodleRooms was toch wel de bekendste.

Hoe was het ook al weer? O ja, de tijd zal het leren. Het speelveld is weer iets gewijzigd. Ik ben benieuwd wat het ons gaat opleveren de komende tijd. Het is in ieder geval een leukere move van Blackboard dan toen ze patentrechtzaken aanspanden tegen hun concurrenten.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
12 jaren geleden

Heeft Blackboard nou net Moodle en Sakai opgekocht? http://t.co/8dMTQHc5

trackback
12 jaren geleden

Heeft Blackboard nou net Moodle en Sakai opgekocht? – ICT & Onderwijs BLOG – http://t.co/AzHwPuxQ