eBook Shoot-out op de iPad #6

Shoot-out Zoals gisteren aangegeven, heb ik de shoot-out tussen vijf verschillende apps waarmee je eBooks kunt maken op de iPad te bespreken afgelopen week iets uitgebreider gemaakt. Het zijn er nu zes geworden.

De stand van zaken tot nu toe: in deel #1 kwam Book Creator for iPad aan bod, maandag was het tijd voor iBookcreator, dinsdag was het de beurt aan eBook Magic, op woensdag besprak ik Creative Book Builder en op donderdag My Story

En vandaag komt daar Easy ePub bij als extra deelnemer.

Easy ePUB Ik moet bekennen dat ik even getwijfeld heb of ik Easy ePub wel moest kopen. Het was veruit de duurste app. uit het hele stel: €11,99 (!) en ik kon in iTunes geen enkele beoordeling vinden. De website zag er netjes uit, het leek een grafisch aantrekkelijke app. en ik was uiteindelijk bezig met eeen shoot-out, dus daarom heb ik de applicatie aangeschaft.

Als je de app. opent is het scherm tamelijk leeg, je kunt er voor kiezen om een voorbeeldboek te installeren, maar het lukte me in eerste instantie niet om dat boek te bewerken, ik kreeg wel de optie om het voorbeeld in iBooks te openen. Pas toen ik de tutorials op de website tegen kwam, werd me duidelijk hoe dat moest (er was nog een extra stap nodig).

Dat boek bleek een instructie te zijn voor dé unieke feature van Easy ePub: je kunt namelijk “audio narration files” toevoegen aan je iBook. Dat zijn audiobestanden die het mogelijk maken om een eBook te maken dat “voorleest” waarbij dan de woorden als ze voorgelezen worden gemarkeerd worden. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, je moet toch gewoon een zogeheten “audio timing label file” maken in bijvoorbeeld Audacity. Hoe dat gaat kun je hier bekijken, je moet dus elk woord individueel markeren in het audiobestand.

Easy ePUB

Eigen boeken kunnen voorzien worden van een cover, bestaande uit één afbeelding. Die afbeelding kun je niet resizen in de app. Als de beeldverhoudingen niet kloppen krijg je dus een lelijke cover.
Je kunt ook metadata invoegen.

Easy ePUB Easy ePUB Easy ePUB

Blader je door, dan kom je bij de eerste pagina. Aan de rechterkant van het scherm zie je de preview van de pagina, links heb je drie tabbladen: een WYSIWYG editor, de XHTML-broncode en de CSS-code (opmaak) voor de pagina. Je kunt hierboven zien hoe dat er uit ziet. Er wordt bij de XHTML en CSS code geen enkele colorcoding toegepast, het is gewoon witte tekst op een respectievelijk zwarte of oranje achtergrond. Fouten in de syntax zijn dus niet eenvoudig te zien.

Easy ePUB

Tap je met twee vingers op de pagina, dan krijg je de mogelijkheid om een afbeelding als achtergrond in te voegen, een narration bestand aan de pagina te koppelen of om achtergrondaudio aan de pagina toe te voegen.
Ook hier: één afbeelding per pagina en geen mogelijkheid om de afbeelding te resizen.

Als je eBook klaar is, dan moet je een keer op “Create ePub” klikken (vind je bij de voorpagina met de metadata) en dan kun je je ePub openen in bijvoorbeeld iBooks.

Conclusie

Deze applicatie is met afstand de slechtste die je kunt aanschaffen als je eBooks op je iPad wilt gaan maken. Voor dit geld kun je Book Creator + Creative Book Builder + TouchAppCreator aanschaffen en dan nog steeds wat wisselgeld over houden.
Met als verschil dat je met de combinatie van die andere drie apps. wél interessante, mooie eBooks zou kunnen maken en dat zie ik je met deze nog niet doen.

Kortom. Als één ding duidelijk is, is dat dit een absolute verliezer is en zeker geen aanrader.

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
10 jaren geleden

eBook Shoot-out op de iPad #6 http://t.co/xVPbZGIP

trackback
10 jaren geleden

eBook Shoot-out op de iPad #6 (via ICT & Onderwijs BLOG) http://t.co/DOnJWarp

trackback

eBook Shoot-out op de iPad #6 http://t.co/CTqw9goy

trackback

[…] background-color:#222222; background-repeat : repeat; } ictoblog.nl – Today, 11:29 […]

trackback
10 jaren geleden

Maak je eigen boek op je iPad #onderwijs http://t.co/c0yApKk9