eBook Shoot-out op de iPad #1

Shoot-out Als je mijn Flickr-stream in de gaten houdt, dan had je hem al aan kunnen zien komen. Wat begon als een eenvoudige vergelijking tussen 2 apps. om eBooks mee te maken op de iPad veranderde gedurende de dag in een vergelijking tussen vijf verschillende apps. Alle vijf bieden ze de mogelijk om ePUBs en in een aantal gevallen ook PDFs te maken die je kunt lezen op de iPad en soms ook op andere plekken.

Omdat het er uiteindelijk vijf werden leek het me handiger om het geheel op te delen in vijf afzonderlijke berichten. Dus, deze week elke dag een bericht over een van de vijf apps.
Voor wie niet zo lang kan wachten, alvast de links naar de apps:

  1. Book Creator for iPad
  2. iBookcreator
  3. eBook Magic
  4. Creative Book Builder
  5. My Story Vandaag gratis!

Vandaag in deel #1 aandacht voor Book Creator for iPad.

Ik heb al eerder over Book Creator geschreven. Gelukkig is er net weer een updat uitgekomen, dus wat ik vandaag beschrijf is niet helemaal oud nieuws. 🙂

Bookcreator PDF export Book Creator stelt je in staat om elektronische boeken te maken op de iPad. Logisch, dat doen ze alle vijf. Book Creator maakt zogeheten fixed layout fotoboeken. Dat zijn ePUBs die op dit moment alleen goed door iBooks weergegeven worden. Dat beperkt de verspreidingsmogelijkheden van de boeken tot de iPad en iPhone/iPod Touch. Sinds de laatste update kan Book Creator echter ook PDF-bestanden produceren. En dan kun je de boeken een stuk breeder verspreiden.

Mooi is dat je er voor kunt kiezen om PDF’s te maken waarbij de pagina’s ook naast elkaar getoond worden. Zeker bij zo’n fotoboek is dat meestal veel logischer dan de pagina’s los te laten zien.

Book Creator PDF

Hierboven zie je een voorbeeld van zo’n PDF waarbij ik er ook voor gekozen heb om de “iBooks border” toe te laten voegen. Dan zie je in de PDF zelfs de vouwen tussen de pagina’s en de kader die je in iBooks ook ziet. En dan dus niet alleen op een iPad, de screenshot is gemaakt in Acrobat Reader op een Windows 7 laptop.

De applicatie werkt intuitief en snel. Je kunt audio opnemen en toevoegen aan de boeken.

Bookcreator audio

Die audio wordt (uiteraard) niet uitgevoerd naar PDF, hij is alleen te horen in iBooks op de iPad.

Bookcreator export Bookcreator Open In... Book Creator text options Book Creator pages Book Creator book Book Creator page properties

Je kunt foto’s, tekst en audio toevoegen. Het is niet mogelijk om video’s toe te voegen aan de ePUBS, ook al wordt dat door iBooks ondersteund.
Je kunt afbeeldingen over elkaar heen leggen, alles wat buiten de pagina valt wordt in het ebook uiteindelijk afgesneden.

Conclusie
De app werkt intuitief en snel. Je hebt geen of nauwelijks instructie nodig om er gebruik van te kunnen maken. Het resultaat ziet er netjes uit in iBooks en met de export naar PDF zijn de verspreidingsmogelijkheden flink toegenomen.
Jammer dat er geen video in kan worden gevoegd en dat de icoontjes die in de ePUB als startknop voor de audio dienen niet uit de PDF gefilterd worden. Want daar zijn ze nu wel zichtbaar, maar doen ze verder niets.

Dit is een aanrader en de €3,99 zeker waard.

Morgen in deel 2, de concurrent die het meest lijkt op deze app: iBookCreator

[update] Er kan inmiddels ook video toegevoegd worden aan de boeken!

0 0 stemmen
Bericht waardering
8 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

eBook Shoot-out op de iPad. Vandaag de eerste van vijf apps voor het maken van eBooks op de iPad, morgen deel 2 http://t.co/X61MicWS #yam

trackback
10 jaren geleden

eBook Shoot-out op de iPad #1 (via ICT & Onderwijs BLOG) http://t.co/3oESF2H1

trackback
10 jaren geleden

eBook Shoot-out op de iPad #1 http://t.co/pv3TT6us

trackback

Selectie: eBook Shoot-out op de #iPad #1 http://t.co/4scR6nZT #ebooks #itouch #tip #tools

trackback

eBook Shoot-out op de iPad #1 http://t.co/rBy57pGk #eBooks #iTouch #Tip #Tools #ipad

trackback

eBook Shoot-out op de iPad #1: Als je mijn Flickr-stream in de gaten houdt, dan had je hem al aan kunnen zien ko… http://t.co/gpIXSMzQ

trackback

[…] background-position: 50% 0px; background-color:#222222; background-repeat : no-repeat; } ictoblog.nl – Today, 8:41 […]

trackback

eBook Shoot-out op de iPad #1 http://t.co/XNtzPPKB (via @ICTOblog)