Gratis kranten lezen op de iPad #2

Pressreader
Pressreader
In het kader van “u vraagt, wij draaien (want het is toch nog een beetje vakantie hier)”, een korte aanvulling op het bericht van vanochtend over het lezen van gratis kranten op de iPad. Ook nu weer kwam er een reactie via Twitter, namelijk van Koos Jeremiasse die verwees naar Pressreader en Magworld.

Dus daarom ook een overzicht van de prestaties van die twee applicaties.

Magworld
De reacties op Magworld op iPadclub voorspelden niet veel goeds. Ik weet dat ik de app indertijd geïnstalleerd heb en na een paar keer crashen weer verwijderd heb. Maar met iOS 5 zou het allemaal geen probleem moeten zijn. Nou helaas. Ook nu klapte hij er een paar keer uit.
Kranten op je iPad
Irritant bij de app is dat je om ook maar iets te kunnen doen, je een account aan moet maken. Dé manier om mensen weg te jagen.
Kranten op je iPad
Daarna zie je een desktop waar de kranten of tijdschriften op moeten verschijnen. En verder geen enkele aanwijzing. Als je op het winkelwagentje onder in de balk klikt wordt je doorgestuurd naar de website van Magworld.
Kranten op je iPad Kranten op je iPad
Ik vind dat vreemd omdat ik dacht dat dat tegenwoordig niet meer mocht van Apple. Hoe dan ook, je moet op de website besluiten dat je een exemplaar van een van de kranten wilt of een abonnement. Daarna komen ze op je desktop van de app.

Het lezen zelf is verder goed geregeld. Je zien de pagina’s naast elkaar, onder in het scherm zie je een overzicht van de pagina’s waarmee je nog sneller kunt bladeren, en je kunt inzoomen.
Ook hier geen opties om delen van de krant te delen met anderen.

PressReader
PressReader maakt reclame met het feit dat ze meer dan 2.000 kranten via één applicatie aanbieden. Het is dan ook jammer dat ze van de drie gratis kranten die je in Nederland kunt krijgen, er slechts één aanbieden: de Pers.
Kranten op je iPad Kranten op je iPad
PressReader verlangt niet dat je meteen een account aan maakt, al kan dat wel / is het noodzakelijk als je betaalde kranten wilt aanschaffen. Onhandig is dat ze je dan alleen maar naar hun website verwijzen. Een link er naar toe was wel handig geweest (mag vast ook niet meer van Apple).
Kranten op je iPad Kranten op je iPad
Grappig is dat PressReader de krant zelfs voor je kan voorlezen. Daarbij ondersteunen ze ook Nederlands, al is de kwaliteit van de automatisch gegeneerde audioversie natuurlijk niet perfect. Afkortingen, ontbrekende leestekens etc. zorgen nog wel voor wat problemen. Ook worden niet alle artikelen helemaal goed als tekst herkend. Het is dus nog een beetje een gimmic en ik zou er niet op willen hoeven vertrouwen voor het lezen van de krant.
Kranten op je iPad Kranten op je iPad
PressReader zou ook ondersteuning moeten hebben voor het delen van artikelen via mail, Twitter, Facebook. Dat werkte allemaal niet helemaal zoals verwacht. Het lijkt er sowieso op dat je voor deze functionaliteit wél eerst een account moet aanmaken en de iPad app moet autoriseren binnen dat account.
Kranten op je iPad Kranten op je iPad
Daarna werkte de Twitter-autorisatie voor mij niet. Ondanks dat ik wél de bevestiging van Twitter zelf voorbij zag flitsen, kreeg ik elke keer de melding dat de autorisatie mislukt was. En ook in Twitter zag ik PressReader niet verschijnen.

En dat is jammer, want nadat ik een PressReader account had aangemaakt werkte de e-mail functionaliteit wél. Je kunt dan een individueel artikel doorsturen. Dat levert dan een nette mail op met een stukje tekst en een afbeelding van het artikel. De link in de mail werkt dan ook als iemand géén PressReader account heeft en is ook prima op de iPad te bekijken (op mijn laptop werd een Flash-interface opgestart, op de iPad een nette mobiele interface).
Je kunt zo’n link hier uitproberen. Het is een artikel uit de Pers van vandaag over duurzaamheid.

Tot slot heeft PressReader een zoekfunctie voor de kranten. Helaas doet hij dat standaard niet alleen in de kranten die je gedownload hebt, maar overal. De instelling omdat alleen in de Pers te doen leek hij bij mij niet vast te houden. En dat is jammer, want de functie zelf werkt goed.
Kranten op je iPad

Conclusie
PressReader zou een goede concurrent zijn van Tablisto, tenminste voor wat betreft kranten, want daar beperkt het zich toe. Daarnaast kun je in PressReader op dit moment alleen maar de Pers lezen. Maar de tekst naar spraak optie, de zoekfunctie én het eenvoudig kunnen delen van artikelen uit de krant zijn features die je bij Tablisto (nog) niet tegen komt.
MagWorld is geen match voor die twee. De app doet het minder slecht dan toen ik hem de eerste keer installeerde, maar niet goed genoeg gezien de alternatieven.

[update 21:00]
In dit tempo kan ik niet aan de gang blijven natuurlijk. Nou heeft Spits ook een eigen applicatie beschikbaar voor de iPad (zie dit bericht).
De korte samenvatting: het is (uiteraard) alleen beperkt tot de Spits, dus niet de Metro of de Pers. Voordeel is dat er ook een iPhone versie is, dat hebben die anderen niet. Er zijn bij de Spits app. twee manieren waarop je kunt lezen: door het bekijken van de PDF (2 pagina weergave beschikbaar, dubbelklikken om te zoomen) of een tekstweergave (enige wat echt zinvol is op de iPhone). De tekstweergave lijkt achteraf via OCR tot stand te zijn gekomen, want op een aantal plekken plakken woorden verkeerd aan elkaar. Verder geen opties om delen van de krant te delen via Twitter of mail.

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

@KoosJeremiasse U vraagt, wij draaien: http://t.co/rGCLwGvs bij deze ook een vergelijking van PressReader en Magworld

trackback

Gratis kranten lezen op de iPad #2 http://t.co/E0E6CSzO #internet #itouch #tip #tip

trackback

Mooie vergelijkende test: Gratis kranten lezen op de iPad deel 1 http://t.co/pqLz5v2N en deel 2 http://t.co/TMfQKWWT (via @ictoblog)

Jan-Jaap Heij
Jan-Jaap Heij
11 jaren geleden

Interessante vergelijkingen, ook in eerdere stuk hierover. Mij lijkt dat Pressreader er een beetje bekaaid af komt, want die app heeft afgezien van wat problemen met het losknippen van tekst uit PDF’s (wat geen van de andere apps doet: het is ook niet eenvoudig) wel echt veeeeeeeeeeeel meer mogelijkheden dan de Nederlandse concurrentie. Maar dat terzijde. Want wat me als hoofdredacteur van de enige krant die in al deze apps voorkomt van het hart moet: de gebruikers oordelen echt wezenlijk anders dan de recensent. De populairste app om een PDFachtige versie van De Pers mee te lezen? Da’s Magworld. By far.

trackback

@marcnext Ik wilde het niet, maar kon het toch niet laten en heb een aanvulling geplaatst bij het tweede bericht: http://t.co/jO5cZhyM

trackback

Handig! Gratis kranten lezen op de iPad #2 http://t.co/S6AR5Roc