Gratis kranten lezen op de iPad

Gratis kranten op de iPad Ik moet bekennen dat wij nog steeds elke ochtend een krant op papier op de mat ontvangen. Met slechts één iPad in huis, die steeds mee gaat zodra ik de deur uit ga is zo’n ding op papier, dat er overigens al ligt als ik om 6 uur op sta, vaak nog wel handig. Maar tegen de tijd dat ik op het station aan kom, dan heb ik daar al helemaal geen behoefte meer aan.

Heb jij geen betaalde krant, wel een iPad en ’s ochtends al voordat je op het station aan komt behoefte aan het lezen van de Spits, de Metro of de Pers, dan heb je daar een aantal opties voor. Ik zag gisteren Paperboy voorbij komen, in reactie om mijn tweet daarover wees Vincent Rotermundt me op Tablisto en Marc Slijper verwees naar JunkieXP’s iOS WebApps Vijver, geen app maar een website die je op je iPad op je beginscherm kunt zetten.

Tijd dus voor een vergelijkende test.

Opvallend is dat alle drie de oplossingen in grote lijnen gebruik maken van dezelfde krant. Ze maken allemaal gebruik van de PDF versies van de drie kranten. Uitzondering is de ePUB versie van de Pers die je via JunkiXP kunt downloaden. Omdat ze een PDF downloaden zijn alle drie de oplossingen ook geschikt voor mensen zonder 3G verbinding. Na het downloaden (thuis), heb je ook in de trein de beschikking over je krant. Ik heb niet kunnen testen hoe vroeg ze er waren, maar om 6 uur waren ze in ieder geval alle drie al (geldt voor alle drie de oplossingen. De manier waarop ze uiteindelijk met de PDF’s om gaan is echter nogal verschillend.
Opvallend: geen van de drie oplossingen heeft standaard ondersteuning voor het delen van artikelen uit de kranten. Geen knipsels delen via Twitter, mail of Facebook. Als iemand een PDF-lezer voor de iPad weet die dat goed kan, dan hou ik me aanbevolen!

Paperboy
Paperboy is een applicatie die volledig gericht is op het aanbieden van de drie genoemde kranten: Spits, Metro en de Pers.
Gratis kranten op de iPad
Je kunt kiezen uit welk land je het aanbod wilt zien en welk deel van het aanbod binnen een land.
Gratis kranten op de iPad
Kranten zijn van drie dagen (indien verschenen) beschikbaar: vandaag, gisteren en eergisteren.
Gratis kranten op de iPad Gratis kranten op de iPad
Je kunt een hele editie van een krant als favoriet opslaan en de link naar de online PDF-versie delen via de mail of de link ergens anders plakken. De ontvanger hoeft niet Paperboy te gebruiken, het is gewoon een link naar de PDF.
Gratis kranten op de iPad
Helaas is Paperboy tamelijk slecht in wat nou juist de belangrijkste functionaliteit van de applicatie is: het goed leesbaar weergeven van de PDF. De app wil in landscape-modus persé de PDF in de breedte uitvullen. Dat betekent dat het onmogelijk is om even door de krant te bladeren. Je ziet steeds maar een deel van de pagina.
Tamelijk fataal probleem dus want het maakt de app op dit moment ongeschikt voor veelvuldig gebruik.
Gratis kranten op de iPad
Je zou er voor kunnen kiezen om de PDF’s dan maar in een andere app te openen, dat kan wel namelijk, maar ja, dan is het nut van Paperboy helemaal verdwenen.
Ik hoop dat ze snel met een update komen, want dit is nog geen aanrader. Daarnaast is de naam van de app niet handig gekozen. Er zijn meerdere applicaties in iTunes beschikbaar met Paperboy in de naam. Vaak hebben ze dan ook iets met kranten van doen. Voor je naamsbekendheid en vindbaarheid is dat dus niet slim.

Tablisto
De Tablisto applicatie is zeker niet alleen bedoelt voor het lezen van gratis kranten. Je kunt er ook boeken, tijdschriften en vakbladen in vinden. En die zijn niet allemaal gratis.
Gratis kranten op de iPad
Tablisto heeft (nog) niet de beschikking over de Spits, alleen de Pers en de Metro zijn in de kiosk aanwezig.
Gratis kranten op de iPad Gratis kranten op de iPad
De applicatie heeft een wat rare en complexe verdeling in schermen met een brievenbus, een leestafel, bureau, boekenkast en kiosk. Het is vast een logische indeling als je heel veel boeken, tijdschriften en kranten hebt, maar het is niet altijd intuïtief. De kiosk snap ik, daar ‘koop’ je exemplaren. Ik begrijp inmiddels dat de brievenbus de plek is waar je kunt zien dat er nieuwe edities zijn om te downloaden. Die komen dan op je leestafel. Maar hoe die verschilt met het bureau is mij niet helemaal duidelijk. De boekenkast lijkt het archief te zijn waar je dan ook weer exemplaren kunt laten staan nadat je het fysieke bestand van je iPad af gegooid hebt. Je ziet, ik begin het al te begrijpen, maar het kost wat moeite.
Gratis kranten op de iPad Gratis kranten op de iPad
De manier van lezen van de krant is zondermeer prettig. De krant wordt standaard zo getoond als dat je hem ook open zou klappen: twee pagina’s naast elkaar. Dat betekent ook dat je artikelen die over beide pagina’s heen gaan in één oogopslag kunt zien. Met dubbelklikken op delen van de pagina zoom je gemakkelijk in tot het gewenste niveau.

Tablisto zou, ondanks de wat rare opbouw mij favoriet zijn, ware het niet dat het de enige app was die tijdens het testen er tot twee keer toe om onverklaarbare reden uit klapte. Daar is dus nog wat werk te doen.

JunkieXP’s iOS WebApps Vijver
De derde oplossing, JunkieXP’s iOS WebApps Vijver is, zoals gezegd, geen app maar een website.
Gratis kranten op de iPad
Je ziet er de drie kranten en een optie om de editie van vandaag of gisteren te downloaden in PDF formaat. Voor de Pers is er ook een ePUB versie beschikbaar.
Gratis kranten op de iPad Gratis kranten op de iPad
Die kun je dan bijvoorbeeld in iBooks openen en lezen. Zoals je hierboven kunt zien is dat een tamelijk kale versie. Als je liever de tekst leest in de krant en niet afgeleid wilt worden door al die plaatjes, dan is dit iets voor jou, maar niet voor mij.

Zoals je kunt zien staan er twee icoontjes achter elke krant: eentje voor Goodreader, een niet gratis maar wel haast standaard PDF-reader op de iPad en eentje met een ‘gewoon’ PDF icoontje. In het eerste geval wordt Goodreader geopend en wordt de krant automatisch daar geopend. In het tweede geval wordt de PDF in de browser geopend en kun je daar met de ‘Open in…’ optie zelf kiezen waar je hem wilt openen.

De kwaliteit van het lezen van de PDF is nu dus afhankelijk van de applicatie die jij kiest. In Gooreader is het niet 100% optimaal. Je kunt er weliswaar twee pagina’s naast elkaar lezen, maar dat ‘klopt’ dan bij een krant net niet omdat de eerste pagina nu naast pagina twee getoond wordt, terwijl just pagina 2 en 3 naast elkaar getoond moeten worden. En omdat de PDF’s geen namen hebben die Krant + datum bevatten is het terugvinden van een editie niet altijd eenvoudig.

Conclusie
Duidelijke verliezer van de vergelijking is de nieuwkomer Paperboy. Tablisto heeft de meeste functionaliteiten en als ze de stabiliteit weten te verbeteren en als je de Spits niet persé hoeft te lezen, dan is het een duidelijke aanrader. Maar voor af en toe een krantje downloaden is JunkieXP’s iOS WebApps Vijver (schitterende naam toch?!) ook handig om als link op je iPad te hebben. Om de ruimte hoef je het niet te laten.

In Deel 2 kijk ik naar Magworld en PressReader

0 0 stemmen
Bericht waardering
12 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Gratis kranten lezen op de iPad http://t.co/X9Lq0gCX

Hans Mestrum
Hans Mestrum
11 jaren geleden

Ik gebruik Calibre om diverse kranten binnen te halen op mijn Mac en dan via iTunes in iBooks te droppen op ipad en iphone O.a. AD, FD, metro, NRC, nrcnext, tweakers, nu.nl, automatiserings gids, Volkskrant
Is op basis van rss neem ik aan, maar wel handig als ePub boek.

trackback
11 jaren geleden

Vergelijkende test: Gratis kranten lezen op de iPad http://t.co/pdk5SpuS

Arjan van 't Hof
11 jaren geleden

Het probleem met Tablisto is bekend en zal in de zeer spoedig te verschijnen nieuwe versie zijn opgelost!
Daarnaast zijn enkele nieuwe features toegevoegd, zo wordt o.a. ook het lezen van publicaties in zgn. ePub-formaat mogelijk.

Team Tablisto

Willem Karssenberg
11 jaren geleden

Ik wil al tijden een blogpost maken over Tablisto, maar ik kom er iedere keer niet aan toe.
Het is namelijk een heel interessante applicatie. Je kunt layers met links en filmpjes leggen over een pdf bestand en daarmee kun je datgene wat je aanbiedt veel interactiever maken.
Ik heb vorig jaar al eens contact gehad met het Tablisto team en zit te wachten op educatieve content die gratis is te downloaden om als voorbeeld te dienen. Het schijnt dat scholen die hun content digitaal willen aanbieden voor de iPad ook al met Tablisto werken.
Misschien dat deze post een extra reden is voor het Tablisto team om ons wat extra informatie te geven?

Arjan van 't Hof
11 jaren geleden

@Willem, er zijn inderdaad al een aardig aantal scholen die Tablisto inzetten in de klas, bijv. in combinatie met De Digitale Klas (zie http://www.1op1onderwijs.nl). Minister Bijsterveld heeft hier laatst ook nog aan gerefereerd (http://www.yellowmind.nl/nl/content/4008/minister-prijst-de-digitale-klas.html).

Ik zal zorgen dat er contact met je wordt opgenomen.

Max
Max
11 jaren geleden

Mooi artikel, binnenkort moet ik ook maar over op de ipad!

trackback

Mooie vergelijkende test: Gratis kranten lezen op de iPad deel 1 http://t.co/pqLz5v2N en deel 2 http://t.co/TMfQKWWT (via @ictoblog)

trackback
11 jaren geleden

Gratis kranten lezen op de iPad http://t.co/LX5wxsHU