Gaan we straks allemaal aan de MOOC?

Grappig is dat, eerst hoor je een hele tijd niets/niet veel over een begrip, dan hoor je een week lang bijna niets anders. Zo ook met MOOC. Erik Duval verwees er tijdens zijn keynote tijdens Dé Onderwijsdagen naar. Een dag later kwam een “7 dingen die je moet weten” (PDF!) beschikbaar, en afgelopen weekend kwam ik dit artikel van ALT tegen. Dat artikel was een samenvatting van de ervaringen die Seb Schmoller van ALT heeft met de MOOC Artificial Intelligence.

Seb blijkt al een aantal weken op zijn eigen weblog berichten bij over zijn ervaringen tijdens de cursus.

En voordat ik het wist was ik ook die berichten aan het doornemen. Want het blijft toch wel iets magisch hebben. Online modulen met > 30.000 studenten en in het geval van Artificial Intelligence zelfs > 100.000 studenten. Dat zijn aantallen waar ik toch wel even over moest nadenken. Enorm.
Afgaande op de berichten van Seb is de logistiek erachter ook bij de Artificial Intelligence cursus nog niet helemaal zonder problemen. En ik kan me daar ook wel heel wat bij voorstellen. Zelfs na de tweede week bleven er nog zo’n 37.000 deelnemers over die huiswerk indienden. Ga er maar aan staan om daar dan feedback op te geven.

Dat is ook een belangrijke boodschap uit het artikel dat Seb schreef voor de ALT website: de instellingen die nu met MOOC experimenten leren ontzettend veel over wat er bij komt kijken om op deze schaal onderwijs aan te bieden: de processen, kosten, technologie die nodig zijn, maar ook didactische aspecten, het gedrag van deelnemers etc.

Grote vraag daarbij is dan wel of dit uitzonderingen zullen blijken te zijn of een nieuwe trend binnen onderwijs. Als het uitzonderingen zijn, dan hoeft de rest van ons zich er niet echt druk om te maken. Maar als het een trend blijkt te zijn, dat is het iets waar wij ook mee aan de slag zullen moeten. Want dan zullen ook wij die kennis, organisatie en systemen moeten inrichten om te kunnen MOOCen!

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
11 jaren geleden

[…] Gaan we straks allemaal aan de MOOC? Grappig is dat, eerst hoor je een hele tijd niets/niet veel over een begrip, dan hoor je een week lang bijna niets anders. Zo ook met MOOC. Erik Duval verwees er tijdens zijn keynote tijdens Dé Onderwijsdagen naar. Source: ictoblog.nl […]