Pearson OpenClass

 Gepubliceerd door om 03:52  Internet, Leertechnologie, SURF
okt 202011
 

Gisteren was ik bij de booth van Pearson om een demonstratie van OpenClass te krijgen, vandaag zat ik bij de sessie die verzorgd werd door Adrian Sannier, Senior VP of Product Development van Pearson. Pearson heeft OpenClass ontwikkeld. Je ziet hem in het filmpje hierboven. OpenClass is een LMS (Leermanagementsysteem, in dit geval vergelijkbaar met wat wij een ELO noemen) die gebouwd is boven op Google Apps for Education.
Het is helemaal gratis. En dat is dus het verwarrende, want wie ik er ook over sprak (behalve dan de mensen van Pearson) was het er mee eens dat er hoe dan ook een business model onder moet zitten dat Pearson geld oplevert.

De omgeving die ik gezien heb zag er netjes uit. Of het sociale aspect dat benadrukt wordt voor de omgeving er in de praktijk uit gaat komen hangt (uiteraard) helemaal af van hoe de docent er gebruik van gaat maken.

De omgeving is nu beschikbaar maar, zo bleek bij navraag vandaag, pas vanaf januari 2012 in Europa. Enige voorwaarde om er vanaf dan gebruik van te kunnen maken is dat je als instelling een Google Apps for Education gebruiker bent. In Nederland is dat ook voor het hoger onderwijs al te regelen, daarbij kun je dan ook nog gebruik maken van SURFfederatie zodat je studenten en medewerkers niet eens een nieuw account aan hoeven te maken om van de omgeving gebruik te maken. Het enige wat je wel zult moeten doen is de ondersteuning regelen of inhuren. Maar het overige, de omgeving, de hosting, opslag, wordt allemaal gratis aangeboden.

Phil Hill heeft er bij Michael Feldstein een uitgebreide blogpost over geschreven met een aantal kanttekeningen, maar ook met duidelijk als boodschap dat dit wel eens voor een verandering zou kunnen gaan zorgen binnen het LMS speelveld. We zullen het zien. Bugs etc. in de omgeving heb ik uiteraard niet kunnen ontdekken, ik heb mogen kijken naar een demo, niet er zelf aan mogen zitten. Maar voor deze prijs kan ik me voorstellen dat er ook in Nederland onderwijsinstellingen zijn die er mee gaan experimenteren.

Deel dit bericht:

  8 reacties aan “Pearson OpenClass”

Reacties (6) Pingbacks (2)
  1. […] OpenClass […]

  2. […] Educause reisgenoot Pierre Gorissen natuurlijk, in zijn ICT & Onderwijs Blog […]

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.