Schimmelval opgehangen #SporenOpsporen

Vandaag bijgedragen aan een onderzoek om wetenschappers van  de Wageningen University & Research (WUR), het National Institute for Public Health and the Environment (RIVM) en het Radboudumc te helpen. Zij willen de aanwezigheid van resistente sporen van de schimmel Aspergillus fumigatus in de lucht in Nederland in kaart brengen. De resultaten van dit onderzoek helpen de onderzoekers beter te begrijpen hoe resistentie tegen schimmeldodende medicijnen zich verspreidt bij de schimmel. Meer kennis hierover is van groot belang. Want artsen hebben steeds meer moeite om kwetsbare patiënten te genezen van schimmelinfecties.

In totaal hebben meer dan 8.500 mensen zich aangemeld om een maand lang een zogeheten “schimmelval” in de tuin op te hangen. Daarvan zijn 500 deelnemers, op basis van hun locatie geselecteerd zodat er optimale spreiding over het hele land is. En ik was een van die geselecteerden.
Ik weet niet of de serie (en game) The Last of Us heeft bijgedragen aan de interesse voor het onderzoek, zelf blijf ik het gewoon cool vinden dat er op deze manier gebruik gemaakt wordt van de kracht van het collectief voor de dataverzameling. Stel je voor dat je als onderzoekers deze data zelf zou moeten gaan proberen te verzamelen.

Nu kost het heel weinig tijd. De schimmelval hangt en moet exact 4 weken blijven hangen. Daarna moet hij teruggestuurd worden. Kleine moeite dus.

🌎Meer info
🌎Meer over The Last of Us