SURFfederatie en Google Apps in het Nederlands Onderwijs

SURFfederatie en Google Apps for Education Ik heb zojuist het webinar van SURFdiensten/SURFnet en Google bijgewoond over het gebruik van Google Apps in combinatie met SURFfederatie. Het was een interessante sessie die voor mij nu in ieder geval duidelijker gemaakt heeft hoe e.e.a. in elkaar zit.

Het basisidee is simpel: Google biedt gratis Google Apps voor het onderwijs aan. Via Google Apps kun je studenten en medewerkers gratis (ik zeg het nog maar een keer) toegang geven tot Google Mail, Google Documenten, Google Talk, Google Agenda, Google Sites.

Big deal zul je zeggen, dat kunnen mijn studenten en medewerkers nu toch ook al? Ja, dat klopt. Maar als je dat als bedrijf wilt doen is dat normaal gesproken niet gratis. Voor onderwijsinstellingen wel. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om niet een @gmail.com account aan te maken, maar een @mijnschool.nl account. Gebruikers krijgen 7,3GB ruimte voor e-mail en 1GB vrije ruimte bij Google Docs + 5.000 documenten ruimte.

Met SURFfederatie komt daar nog een voordeel bij: je kunt, net als bij bijvoorbeeld SURFmedia.nl of SURFspot.nl je studenten en medewerkers gebruik laten maken van dezelfde inloggegevens als die je al voor andere omgevingen gebruikt. Als ik bijvoorbeeld naar mijn werkgever kijk, daar log je in op het draadloos netwerk, de portal, de leeromgeving, de Outlook mail, SURFmedia.nl, SURFspot.nl én een toenemend aantal repositories met elektronische content via één en dezelfde gebruikersnaam/wachtwoord combinatie. En dat zou dus met Google Apps nu ook kunnen.

Er zit nog een bijkomend voordeel aan voor instellingen die nu nog geen SAML 2.0 (nodig voor Single Sign-on in Google Apps) gebruiken: SURFfederatie kan als een gateway dienen tussen een aantal authenticatiesystemen en SAML 2.0
SURFfederatie en Google Apps for Education
Geen idee of wij daar ook mee te maken zouden kunnen hebben, maar het is in ieder geval handig om te weten dat, als je nu gebruik maakt van SURFfederatie het ook met Google Apps werkt.

Blijft natuurlijk de vraag of je dit moet willen. Google deed heel erg haar best om te benadrukken dat de data van de instituten/gebruikers blijft, dat zij daar niet aan kunnen en dat je ze er ook zelf weer uit kunt halen. Ze waren absoluut niet op zoek naar een lock-in. Persoonlijk kan ik me voorstellen dat een instelling zoals de onze met meer dan 30.000 studenten een aardige kostenbesparing zou kunnen behalen met deze oplossing. Het zal waarschijnlijk ook een strategische afweging zijn of je zulke voorzieningen extern wilt beleggen. We zijn vandaag uiteraard niet ingegaan op de kleine lettertjes van het contract.
Laatste screenshot die ik gemaakt heb is die met de contactinfo bij SURF voor als je meer wilt weten:
SURFfederatie en Google Apps for Education

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
rino zandee
12 jaren geleden

Hi Pierre,

Hoe het Google Apps verging aan de Leidse Universiteit in 3 blogposts:

1, 2, en 3