Amazon Cloud Reader voor iPad en PC/Mac/Linux/Chromebook

Kindle Cloud Reader Amazon heeft vandaag haar Cloud Reader geïntroduceerd. Het is een webbased reader voor de boeken die je bij Amazon aangeschaft hebt. Mooi is dat het werkt in Chrome (op Mac, PC, Linux en Chromebook), Safari (Mac, PC) én Mobile Safari op de iPad. Als je naar https://read.amazon.com/ gaat dan moet je inloggen met je Amazon account waarna je afhankelijk van je browser de optie krijgt om ook lokaal opslag te reserveren voor de applicatie. Want hoewel het een webbased applicatie is, kun je ook boeken downloaden om beschikbaar te hebben als je offline bent. Op de iPad kan de applicatie (na jouw toestemming) maximaal 50MB aan ruimte reserveren. Meer dan genoeg voor een aantal boeken onderweg.

Op mijn Windows 7 machine met Chrome werd de applicatie netjes voorzien van een icoontje op de desktop (als je dat wenst) waarmee je hem direct kunt opstarten alsof het een standalone applicatie is.
Amazon Cloud Reader in Chrome Amazon Cloud Reader in Chrome Amazon Cloud Reader in Chrome Amazon Cloud Reader in ChromeAmazon Cloud Reader in Chrome

De applicatie werkt netjes en best snel. Je hebt er niet zo’n mooi blader-effect bij zoals je op je iPad gewend bent, maar je hoeft niet na elke pagina te wachten. Het voelt dus niet als een online applicatie.
Je kunt lettertypes en achtergrond kleur aanpassen, je hebt toegang tot de inhoudsopgave van het boek en je laatst gelezen bladzijde wordt gesynchroniseerd tussen alle apparaten. Je kunt dus op je iPad lezen en thuis verder lezen op je computerscherm (of omgekeerd), zonder veel zoekwerk naar de juiste pagina.

Je kunt bladwijzers plaatsen, maar niet bewerken. Ook kun je geen stukken tekst markeren en er geen aantekeningen bij maken. Dat is op zich wel een beperking als je de Cloud Reader voor studiedoeleinden wilt gebruiken. Maar het is een eerste versie en een heel bruikbare eerste versie. Wel worden markeringen en notities die je bijvoorbeeld in de Kindle applicatie of op je Kindle zelf gemaakt hebt getoond.

Grote voordeel van deze applicatie voor Amazon is dat ze niet afhankelijk zijn van de regels van Apple. In deze applicatie vind je namelijk wel nog gewoon een link naar hun winkel en het kopen van een boek gaat heel eenvoudig en het boek is meteen beschikbaar om te lezen. Dat is wat Amazon wil.
Kindle Cloud Reader Kindle Cloud Reader Kindle Cloud Reader Kindle Cloud Reader Kindle Cloud Reader Kindle Cloud Reader Kindle Cloud Reader Kindle Cloud Reader Kindle Cloud Reader Kindle Cloud Reader Kindle Cloud Reader Kindle Cloud Reader Kindle Cloud Reader Kindle Cloud Reader Kindle Cloud Reader Kindle Cloud Reader Kindle Cloud Reader Kindle Cloud Reader

Maak je nu al gebruik van de Kindle applicatie op de iPad, dan zou ik die gewoon nog even laten staan. De verschillende applicaties en apparaten werken namelijk gewoon met elkaar samen. Centrale plek is je Amazon account, die zorgt voor de synchronisatie van alles.

p.s. Veel blogposts die ik hier over zie verschijnen (het is immers groot nieuws) benadrukken het feit dat Amazon zo de Apple regels kan omzeilen. Ik denk niet dat dat de belangrijkste reden is voor het verschijnen van deze applicatie. Natuurlijk is het mooi meegenomen, maar Amazon heeft al een hele tijd een ontwikkeling ingezet waarbij ze er voor willen zorgen dat je de boeken die je bij hen koopt eenvoudig overal kunt lezen waar jij dat wilt. Deze webapplicatie past logisch in die ontwikkeling.