Airplay Mirroring in iOS 5

Google Reader liep gisterenavond over met berichten over de Apple aankondigingen als een Nederlandse dakgoot bij een spaarzame regenbui. Ik zal het daarom niet erger maken door hier ook nog eens een keer alle magische features van iOS 5 te herhalen. Een besturingssysteem voor de iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1, iPad 2, iPod Touch 3e en 4e generatie, dat gisteren door Apple werd aangekondigd, maar pas dit najaar (over een maand of 4-5) beschikbaar komt voor consumenten. Op de meeste van die 200 features kan ik eigenlijk ook best wel even wachten.

Ja, het nieuwe notificatiecentrum is ongetwijfeld een verbetering, leuk dat Safari beter geworden is en dat je op een iPhone 4 nu nog gemakkelijker foto’s kunt maken (ik heb privé een iPhone 3GS die nu 2 jaar oud is, had dan eigenlijk meer gehad aan een aankondiging van een iPhone 5), super dat je geen PC of Mac meer nodig hebt om een iPhone of iPad voor het eerst te activeren. Software updates via die weg gaan alleen echt handig als je geen jailbreak uitvoert, dus heb ik nog even niets aan. Datzelfde geldt voor Wifi-sync met iTunes. Ik haat iTunes als backup optie voor mijn iPad en iPhone.

Nee, de enige feature waar ik écht heel nieuwsgierig naar ben is de aangekondigde Airplay Mirroring voor de iPad 2. En dan vooral voor wat betreft dat kan betekenen in het onderwijs.

Hoewel ik zelf nog geen Apple TV heb, ben ik tot nu toe wel danig onder de indruk van de werking van Airplay op mijn HDX1000. De hack die daar voor nodig was ondersteund nog niet alle Airplay features en applicaties (audio ontbreekt bijvoorbeeld nog), maar de dingen die hij door kan sturen worden worden zonder problemen afgespeeld op mijn TV. Ik hoef niets ingewikkelds te doen. Het is gewoon dat ene kastje aan de TV en een knopje op mijn iPad of iPhone waar die dan als keuzeoptie beschikbaar is. Een kind kan de was doen.

Stel je voor dat je dat met een iPad 2 kunt doen met je hele beeldscherm. Dan hoef je dus alleen nog maar een Apple TV aan te schaffen (in Nederland op dit moment voor zo’n €115-€120 te koop), die aan een beamer te hangen en een docent heeft een draadloos lesstation ter beschikking in de vorm van een iPad 2. Alles wat hij/zij daar op wil/kan laten zien, kan ook met de groep gedeeld worden. Magisch toch?

Maar neem het eens een stapje verder, en dan wordt het interessant (en ook wat vager). Want wat nou als niet alleen die docent een iPad 2 heeft, maar de studenten/leerlingen ook? Kunnen die dan ook (zomaar?) alles wat op hun iPad weergegeven wordt doorsturen naar die Apple TV?
Dat zou mooi zijn als je bijvoorbeeld uitwerkingen van bepaalde opdrachten wilt bespreken met de klas waarbij je om beurten iemand aan het woord wilt laten en die student dan ook de mogelijkheid wilt geven om te laten zien hoe hij/zij e.e.a. uitgewerkt heeft.
Het levert natuurlijk ook wel een paar praktische problemen op, die op zich door een docent te beheersen zouden moeten zijn (studenten lopen nu ook niet zomaar naar voor in de klas om wat op het bord te schrijven).

Zoals gezegd, het zal nog even duren voordat we er zelf mee aan de slag kunnen, maar dit is in ieder geval een feature waar ik nieuwsgierig naar ben.
En schiet een beetje op met die iPhone 5 Apple!

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Roderique Arisiaman
10 jaren geleden

en vergeet niet dat je per lokaal moet uitkijken dat je niet per ongeluk (express) je filmpje naar het buurlokaal stuurt.

Ilse
Ilse
10 jaren geleden

Ook ik word hier zeker enthousiast van, inderdaad ook voor gebruik in de klas. Praktische bezwaren zie ik ook wel, maar dit lijkt me zeker wel wat.
Ik heb zelf een Apple TV2 thuis en maak nu gebruik van airplay.
Het woord ‘mirror’ impliceert voor mij dat het alleen om beeld gaat. Of zou het ook geluid overbrengen?

Fred Zelders
10 jaren geleden
Fred Zelders
10 jaren geleden

Die 4-finger swipe kan je ook al op iOS 4 activeren. Maar dan moet je wel eerst de iOS SDK op een Mac installeren om in de iPad een vlag om te zetten.
Je hebt dan ook pinch, 4 finger-swipe rechts, links en down voor resp. naar Home screen, volgende of vorige aktieve app en naar de task-switcher.