Van Google Maps naar MotionX GPS

Ronde van het ED in MotionX GPS Over twee weken is het tijd voor de 21e Ronde van het Eindhovens Dagblad. Het is voor mij niet de 21e keer hoor, het is voor het eerst dat ik mee doe, ik ga heel veilig voor de 100km, terwijl er ook dit jaar weer bikkels (m/v) zijn die 150km of 200km zullen gaan fietsen.

Tijdens de Toertocht Deurne-Deurne afgelopen mei, merkte ik dat op zich het volgen van de pijltjes op de weg in een groep minder werk is dan wanneer je alleen fietst, maar ook toen misten we als groep een pijltje en fietsten 10km om. Daarom wilde ik nu de route wel graag vooraf in mijn iPhone zetten. Ik gebruik daar voor nog steeds MotionX GPS en wilde de route van de tocht daar dus graag inzetten. Maar hoe?

Op de site van het Eindhovens Dagblad is geen directe download optie te vinden voor de routes (er zijn er in totaal 5), maar wel een Google Maps kaart met daarop de routes aangegeven.
En gelukkig is dat precies genoeg.

Het werkt als volgt:
# Kopieer de URL van de Google Maps kaart
# Ga naar dit formulier van de GPSVisualizer website
# Plak de URL van de Google Maps kaart in het veld achter “Or provide the URL of a file on the Web:”
# Klik op convert

Het resultaat is een GPX bestand dat je dan op de gebruikelijke manier naar MotionX GPS op je iPhone stuurt:
# Maak een mail met als ontvanger [email protected]
# Voeg het GPX bestand als bijlage toe
# Verstuur de mail

Je krijgt dan binnen een paar seconden een mail retour met daarin je bijlage. Open die mail op je iPhone, klik op de link in de mail en de GPX wordt geïmporteerd.
In het geval van de route voor de ronde van het ED werden de verschillende routes als delen geïmporteerd. Dat kwam omdat ze ook op de Google Map in delen “getekend” waren. Voor mij was dat geen probleem omdat de 100km de “complete” route was, maar als je de 150km wilde zien, had je dus zowel die van 100km als de extra 50km voor de 150km nodig.

Er zijn veel fietsroutes online te vinden. Gelukkig is het niet altijd nodig om conversies toe te passen. Vaak kun je de GPX zo downloaden en importeren. Zoals bijvoorbeeld bij de Mergellandroute. Die leveren ook netjes Waypoints bij met de verschillende beklimmingen. Kun je zien wat er aan staat te komen. 🙂
En nu we het toch over beklimmingen hebben. De dames en heren die a.s. donderdag in het kader van Alpe d’HuZes een of meerdere keren de Alpe d’Huez gaan beklimmen zullen geen GPS nodig hebben om te weten waar ze zijn. Je kunt ze donderdag live volgen via de website en natuurlijk ook nog steeds sponsoren!

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
bijnanooit
10 jaren geleden

Werkt MotionX GPS naar behoren? De laatste keer dat ik een route nodig had heb ik die in Trails gezet. Dat programma liep echter meerdere keren vast en liet zelfs de hele iphone crashen…

bijnanooit
10 jaren geleden

@Pierre Dat klinkt goed. Ook bij Trails werd mijn iPhone schoon gestart en waren de maps van tevoren gedownload. Mocht niet baten… Ik heb inmiddels Motionx gekocht en zal het gaan uitproberen. Het importeren van en route van de fietserbondplanner ging zonder problemen. Ik ben nog niet tevreden over de weergave van de route op de kaart. Ik ga dat programma maar eens uitpluizen. Dank voor de tip 🙂

Samsung Galaxy S2
10 jaren geleden

Ziet er netjes uit hoor. Ga het eens uitproberen.