Hoe maak je goedkoop stevige Guubes? [Augmented Reality]

Guubes Tijdens de workshop over Marker based Augmented Reality in het onderwijs afgelopen donderdag tijdens het Seminar innovatie en inspiratie van SURFacademy liet Paul Dirckx als een van de voorbeelden van Augmented Reality de Guubes zien.

Het is een serie van 6 kubussen met op elke zijde een marker die in combinatie met deze webpagina gebruikt kunnen worden om leerlingen tijdens de les opdrachten te laten maken met behulp van augmented reality (of augmented education zoals de site het zelf noemt).
De docent moet dan alleen nog een webcam op het digitaal schoolbord plaatsen zodat de kubussen “in beeld” kunnen zijn. Thuis kun je het gewoon met een webcam en je laptop doen, dat digitaal schoolbord heb je er niet persé bij nodig.

Je kunt op de website een PDF downloaden, als je die uitprint, de vormen uitknipt, vouwt en lijmt, kun je zelf de zes kubussen maken van papier. Paul had tijdens de workshop in het begin een beetje problemen met het herkend krijgen van de zes kubussen die hij bij zich had. Als verklaring gaf hij aan dat ze een beetje gedeukt waren van de reis naar Utrecht. Dat waren ze ook, papier is nu eenmaal niet het sterkste materiaal hier voor. Dat moest beter kunnen vond ik.

Het idee ontstond tijdens de borrel van het seminar, nog steeds in Utrecht. Op de statafeltjes stonden namelijk overal van die fotokubussen met reclame voor de jaarbeurs. Die kubussen bestonden uit twee helften die je uit elkaar kunt schuiven om de foto’s te verwisselen. Al pratend over de Guubes zagen we de kubussen en bedachten dat dát nou een handige en stevige oplossing kon zijn.

Omdat we (gelukkig) te netjes waren om 6 fotokubussen te lenen van de jaarbeurs, ben ik daarna op zoek gegaan naar goedkope fotokubussen zonder rand. Ik vond ze uiteindelijk bij EuroTopShop. Daar kostten ze maar €1,50 excl. BTW per stuk. Maar daar kwamen nog verzendkosten bovenop. Dus besloot ik 2 x 6 fotokubussen te bestellen, samen voor €24,- incl. BTW en verzendkosten (€2,- per stuk). Niet te duur dus.
Helaas kan ik nu de fotokubussen daar niet meer op de site vinden, het lijkt er dus op alsof ze een eenmalige voorraad hadden.
Hoe dan ook, je hebt dus 6 kubussen nodig per set.

Gisteren werden ze geleverd en bij het uitpakken bleek dat ze wat groter waren dan de kubussen van het sjabloon dat ik bij Guubes kon downloaden. Ik moest het sjabloon zelf aanpassen. Dat heb ik gedaan aan de hand van de sjablonen voor de grote Guubes. Hier staat namelijk elke zijde van de Guube op een eigen pagina in de PDF.
Met Acrobat Reader Pro kon ik die PDF heel eenvoudig opslaan als PNG-afbeeldingen. Nu had ik dus 6×6 afbeeldingen (+ 2 extra afbeeldingen die ik niet nodig heb voor de Guubes zelf) in een map.
In Microsoft Word heb ik tabellen gemaakt met cellen van exact de juiste omvang (8,5 cm hoog en 8,5 cm breed – de afmetingen van mijn fotokubus) en zonder ‘witrand’ aan de binnenkant van de cellen. Daar heb ik de afbeeldingen in geplaatst zodat ik bij het uitprinten ervan de afbeeldingen exact op het juiste formaat kreeg.
Guubes
Daarna was het een kwestie van uitprinten, uitsnijden en in de kubussen stoppen.

Hieronder zie je een paar screenshots van de kubussen in actie.
Guubes Guubes Guubes Guubes Guubes
De foto-Guubes zijn stevig en weerspielen gelukkig niet té veel licht. Alleen als je een te felle lamp er op richt kan het af en toe nog mis gaan. Wel heb ik gemerkt dat het plaatsen van de vlakken nauwkeurig luistert. De software kijkt niet alleen naar de bovenkant, maar gebruikt ook de zijkanten om de richting van de kubus te bepalen, je kunt dus niet zomaar de zes vlakken door elkaar heen in de kubus stoppen, kijk even goed naar de instructies.

Guubes is een grappige augmented reality toepassing. Het is gericht op de jongere leerlingen, ik zal zelf dus niet snel in aanraking komen met de doelgroep. Ik ga er vanuit dat ik er nog een tijdje mee speel en mijn set dan cadeau doe aan iemand die er vaker gebruik van zal maken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Christian
Christian
11 jaren geleden

Ziet er fascinerend uit.

Patricia Kokx
Patricia Kokx
11 jaren geleden

Geweldig Pierre, wat een inzet. En zo zie je maar weer. Goed knippen en plakken blijft een belangrijke vaardigheid.

Bert van der Neut
11 jaren geleden

Ha Pierre. Hou me aanbevolen wanneer je er klaar mee bent. Kom ze graag halen 🙂 met groet, Bert

Paul Dirckx
Paul Dirckx
11 jaren geleden

Ha Pierre, je laat er geen gras over groeien. Super! Nu, zijn de kubussen ‘reisproof’! Ik hoop dat ik ze ook nog een keer mag lenen om ze te testen!