Marker based Augmented Reality en GPS Mission in het onderwijs

Ik was vandaag bij het Seminar innovatie en inspiratie van SURFacademy. Ik was er zaalvoorzitter voor drie workshops die tijdens de dag verzorgd werden. Het waren toevallig ook de drie enige onderdelen van de dag die niet opgenomen zijn, dus ik kan zeggen dat ik helemaal niet heb hoeven missen (de rest kan ik desgewenst namelijk nog terug kijken zodra de opnames online komen).

Maar omdat er dus ook mensen zijn die ze wel gemist hebben, wil ik nog even aandacht besteden aan twee van die workshops, die namelijk beiden door Fontys PTH Educatieve Dienstverlening verzorgd werden. De ene ging over Marker based Augmented Reality in het onderwijs en de andere over het gebruik van GPS Mission in het onderwijs. Beide workshops (van steeds een uur) hadden een stuk uitleg/demonstratie/toelichting aan het begin waarvan de PowerPoints ook nog online beschikbaar komen. Dat deel hou je dus nog even tegoed. Maar de materialen die gebruikt werden tijdens het handson deel, die staan al gewoon online.

Op de Augmented Reality-pagina van de PTH vindt je aan de linkerkant een aantal voorbeelden van merker based augmented reality en op deze download-pagina kun je de handleiding vinden die bij de workshop gebruikt is. De handleiding beschrijft stap voor stap hoe je met Sketchup Pro een 3D model maakt dat je dan aan een marker kunt koppelen. Als iemand dan de gegenereerde pagina opent, en de marker er voor houdt, dan wordt het 3D model op de plek van de marker getoond.
De Interactieve PDA/GPS-tochten pagina van de PTH besteedt nog geen aandacht aan het in de sessie gebruikte GPS Mission, maar op deze download-pagina kun je de handleiding voor het gebruik van GPS Mission al downloaden. Daar in wordt beschreven hoe je een interactieve GPS tocht maakt.

Beide handleidingen zijn beschikbaar onder een Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 licentie, dus je kunt ze ook in je eigen onderwijs gebruiken.

[update 23:03] Met dank aan Esther van Popta en Marcel de Leeuwe die het er via Twitter over hadden, ook alvast even de link naar Guubes. Leuk voorbeeld van markers in het onderwijs dat vandaag ook gedemonstreerd werd in de workshop.