feb 232011
 

Guubes Tijdens de workshop over Marker based Augmented Reality in het onderwijs afgelopen donderdag tijdens het Seminar innovatie en inspiratie van SURFacademy liet Paul Dirckx als een van de voorbeelden van Augmented Reality de Guubes zien.

Het is een serie van 6 kubussen met op elke zijde een marker die in combinatie met deze webpagina gebruikt kunnen worden om leerlingen tijdens de les opdrachten te laten maken met behulp van augmented reality (of augmented education zoals de site het zelf noemt).
De docent moet dan alleen nog een webcam op het digitaal schoolbord plaatsen zodat de kubussen “in beeld” kunnen zijn. Thuis kun je het gewoon met een webcam en je laptop doen, dat digitaal schoolbord heb je er niet persé bij nodig.

Je kunt op de website een PDF downloaden, als je die uitprint, de vormen uitknipt, vouwt en lijmt, kun je zelf de zes kubussen maken van papier. Paul had tijdens de workshop in het begin een beetje problemen met het herkend krijgen van de zes kubussen die hij bij zich had. Als verklaring gaf hij aan dat ze een beetje gedeukt waren van de reis naar Utrecht. Dat waren ze ook, papier is nu eenmaal niet het sterkste materiaal hier voor. Dat moest beter kunnen vond ik.
Lees verder….

feb 232011
 

Het eBook “Presenteren met de iPad” was niet het eerste eBook dat ik voor mijn collega’s met iPads gemaakt had. Een week eerder had ik hen namelijk al via een eBook een antwoord gegeven op de vraag hoe ze enigszins controle konden houden over het dataverbruik van hun iPad.

Een aantal van hen beschikt namelijk over een iPad met een SIM-kaart voor mobiel dataverkeer, waarbij er geen sprake is van een abonnement met onbeperkte hoeveelheid dataverkeer. En voor hen is het belangrijk om enigszins in de gaten te houden wanneer en hoeveel gebruik de iPad maakt van het mobiele datanetwerk.

Ik heb de opties op een rijtje gezet in dit eBook:
Controle over het netwerk- en dataverkeer op de iPad (EPUB, 315 kB)