dec 062007
 
KPN Hotspots - Klik voor grotere versie

OK, eerst maar even alle disclaimers: ik heb geen idee of de actie bij alle KPN HotSpots getoond wordt en ook geen idee hoe lang de actie loopt. En, nee, ik krijg hier niet voor betaald!
Het is gewoon iets wat ik toevallig vandaag tegen kwam toen ik in het vergadercomplex La Gare in Den Bosch was.
Daar was als wifi alleen toegang via KPN HotSpots beschikbaar. Op de voorpagina daarvan stond een banner van Microsoft Office. In ruil voor het bekijken (en beluisteren) van hun 2 minuten durende Flash reclame en na het invoeren van je 06-nummer krijg je een SMS-bericht met een code die je maximaal 15 minuten aaneengesloten toegang geeft tot KPN hotspots. Je mag maximaal 3 keer mee doen en de code blijft een maand geldig na ontvangst.
Als je van thuis uit naar de site gaat zie je de banner overigens niet.

Als je, zoals ik, toch nog even zit te wachten op het begin van een vergadering, dan is het even laten spelen (uiteraard met het geluid uit) van de demo (matige kwaliteit van het Flash filmpje overigens, leek wel automatisch verkleind om op het scherm te passen) een kleine moeite.
Dus ik zou zeggen, als je de volgende keer op het station zit en de treinen rijden niet, kijk dan even of de actie nog loopt. Heb je dan tenminste een kwartiertje wat te doen en het kost de minister geen 15 miljoen!

XP op een SD

 Gepubliceerd door om 06:50  Tools
dec 062007
 
Windows XP - Klik voor grotere versie

Een besturingssysteem optimaliseren zodat het van een USB-stick werkt is niets nieuws. Linux kan dat al heel lang. Zie bijvoorbeeld dit overzicht van Linux distributies die zelfs op een diskette (1,4 MB) passen. Doe je het wat ruimer, dan gooi je er zelfs een webserver en een leeromgeving bij (zie bijvoorbeeld Moodle on a Stick).
Windows XP op een 2GB SD-kaart is echter niet iets wat je zomaar zou verwachten. Ik niet tenminste. Toch zit het er aan te komen volgens Gizmodo. Niet (legaal) voor ons westerlingen, alleen voor gebruikers van de OLPC. Maar zoals Gizmodo al aangeeft: de kopieerbeveiliging zal wel niet heel heftig zijn (of heeft de OLPC een uniek hardware-onderdeel waar op gecheckt wordt?) en de kopieën zullen dan al redelijk snel hun weg vinden over de rest van de wereld.

En ik neem aan dat de meeste mensen die zo’n kopie downloaden het niet eens voor daadwerkelijk praktisch gebruik doen, maar meer uit nieuwsgierigheid naar de manier waarop ze dit voor elkaar gekregen hebben. Zodat ze het na kunnen bouwen voor andere systemen.
Want het hebben van een werkende versie van XP op een SD-kaartje natuurlijk wel een ideale backup.

Het is vergelijkbaar met wat MojoPac probeert te bereiken. Die claimen ook dat je je desktop, instellingen etc. van Windows XP mee kunt nemen naar willekeurig welke andere computer.
Daar zitten in het geval van MojoPac een aantal haken en ogen aan. Ten eerste al het feit dat je voor het kunnen opstarten administrator-rechten moet hebben in XP, en dat heb je bij ons niet standaard. Maar daarnaast ben je tóch erg afhankelijk van het gastsysteem en de instellingen op dat systeem. Zo veranderde MojoPac bij een test op de laptop van een collega zijn achtergrond en die werd niet terug gezet na uitloggen. Niet fijn.

Maar als je kunt booten van een SD-kaart (toegegeven, ik weet niet hoeveel systemen dat kunnen) dan zou je dat helemaal kunnen omzeilen.
Eens kijken hoe lang het duurt voordat de eerste foto’s online verschijnen van niet-OLPC machines die hier gebruik van maken.

Kerst in Second Life

 Gepubliceerd door om 06:18  Second Life
dec 062007
 
Sneeuw in Second Life

Sinterklaas is weer naar Spanje, op naar de kerst. Het was al weer effe geleden dat ik in Second Life geweest was, maar toen ik bij ons eiland kwam zag ik dat daar de eerste sneeuw al gevallen was. Maar ons eigen plekje ziet er nog net zo uit als anders.

Ik ben dus op zoek naar tips (SLURLs) voor een paar plekken waar ik wat kerstversiering (lampjes, een boom etc) vandaan kan halen. Een open haard en een audiofeed met kerstmuziek zijn natuurlijk ook welkom. Gewoon wat spullen om het aan te kleden. Gratis is natuurlijk helemaal goed, als het een paar L$ kost kan het ook nog wel.

Ik moet sowieso Frank eens vragen hoe hij het sneeuw-effect voor elkaar gekregen heeft, ik had de indruk dat die overigens alleen naar beneden komt dwarrelen als een avatar ergens stil staat.

Big Brother of harde noodzaak?

 Gepubliceerd door om 06:10  Internet
dec 062007
 
“The U.S. House of Representatives on Wednesday overwhelmingly approved a bill saying that anyone offering an open Wi-Fi connection to the public must report illegal images including ‘obscene’ cartoons and drawings–or face fines of up to $300,000.

That broad definition would cover individuals, coffee shops, libraries, hotels, and even some government agencies that provide Wi-Fi. It also sweeps in social-networking sites, domain name registrars, Internet service providers, and e-mail service providers such as Hotmail and Gmail, and it requires that the complete contents of the user’s account be retained for subsequent police inspection.”

(bron)

Ik weet het niet hoor. Ik blijf dit moeilijke berichten vinden. Natuurlijk, de wetten worden allemaal onderbouwd met de juiste argumenten. En ja, de dingen die het claimt tegen te willen houden zijn walgelijk. Maar die “en dan willen we dat alles bewaard blijft want dan hebben we tenminste ook de informatie die we nodig hebben”- strategieën wekken niet echt vertrouwen.

Meest zichtbare resultaat zal waarschijnlijk zijn dat het aantal open wifi-netwerken nog verder zal afnemen. Niet dat er daar nog zo heel veel van zijn, tenminste niet die bewust open staan.
Ik neem overigens wél aan dit ook voor FON netwerken geldt en dat zou dubbel knudde zijn. Over FON gesproken: terwijl Fred Zelders inmiddels FONERA’s voor kerst mag weggeven heb ik niets meer gehoord van pogingen om SURFnet zo ver te krijgen om het gebruik van FON binnen SURFsnel ADSL toe te staan (is wat ik gebruik). Hoewel hier in de straat al een Foneros zit (twee huizen verder), zou het toestaan van het gebruik ervan door SURFnet voor mij genoeg reden zijn om er ook eentje aan mijn aansluiting te hangen.