XP op een SD

Windows XP - Klik voor grotere versie

Een besturingssysteem optimaliseren zodat het van een USB-stick werkt is niets nieuws. Linux kan dat al heel lang. Zie bijvoorbeeld dit overzicht van Linux distributies die zelfs op een diskette (1,4 MB) passen. Doe je het wat ruimer, dan gooi je er zelfs een webserver en een leeromgeving bij (zie bijvoorbeeld Moodle on a Stick).
Windows XP op een 2GB SD-kaart is echter niet iets wat je zomaar zou verwachten. Ik niet tenminste. Toch zit het er aan te komen volgens Gizmodo. Niet (legaal) voor ons westerlingen, alleen voor gebruikers van de OLPC. Maar zoals Gizmodo al aangeeft: de kopieerbeveiliging zal wel niet heel heftig zijn (of heeft de OLPC een uniek hardware-onderdeel waar op gecheckt wordt?) en de kopieën zullen dan al redelijk snel hun weg vinden over de rest van de wereld.

En ik neem aan dat de meeste mensen die zo’n kopie downloaden het niet eens voor daadwerkelijk praktisch gebruik doen, maar meer uit nieuwsgierigheid naar de manier waarop ze dit voor elkaar gekregen hebben. Zodat ze het na kunnen bouwen voor andere systemen.
Want het hebben van een werkende versie van XP op een SD-kaartje natuurlijk wel een ideale backup.

Het is vergelijkbaar met wat MojoPac probeert te bereiken. Die claimen ook dat je je desktop, instellingen etc. van Windows XP mee kunt nemen naar willekeurig welke andere computer.
Daar zitten in het geval van MojoPac een aantal haken en ogen aan. Ten eerste al het feit dat je voor het kunnen opstarten administrator-rechten moet hebben in XP, en dat heb je bij ons niet standaard. Maar daarnaast ben je tóch erg afhankelijk van het gastsysteem en de instellingen op dat systeem. Zo veranderde MojoPac bij een test op de laptop van een collega zijn achtergrond en die werd niet terug gezet na uitloggen. Niet fijn.

Maar als je kunt booten van een SD-kaart (toegegeven, ik weet niet hoeveel systemen dat kunnen) dan zou je dat helemaal kunnen omzeilen.
Eens kijken hoe lang het duurt voordat de eerste foto’s online verschijnen van niet-OLPC machines die hier gebruik van maken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Patrick de Vos
Patrick de Vos
14 jaren geleden

Hoi Pierre,
XP draaien vanaf een gewone CD-Rom (dus maar 700 Mb) gaat al lange tijd. Zie:
http://www.nu2.nu/pebuilder
http://en.wikipedia.org/wiki/BartPE
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_
Maar volgens mij wat jij wilt zeggen is een kopie van je eigen XP systeem kunnen maken met behoud van alle instellingen.
Toch?

Pierre
14 jaren geleden

Hoi Patrick,

Zo’n rescue-disk van XP heb ik ook liggen, maar dat is niet vergelijkbaar met een volwaardige XP met Office (volgens het bericht bij Gizmodo zit dat namelijk ook in de Microsoft image op SD). Maar goed, wellicht veronderstel ik ook wel ten onrechte dat je op de SD versie van XP zelf ook eenvoudig applicaties bij kunt installeren. We zullen zien.