sep 232007
 
Shownotes - Klik voor grotere versie

Aflevering 43 van jaargang 2 van de EduKast staat online met daarin deze keer: Juffen en Meesters kiezen er voor om te delen, een tweede kans in Second Life, Operator 11 en natuurlijk reacties van jullie, zowel via de voicemaillijn als via de website.
De shownotes in het bericht worden nu ook via een Grazr widget weergegeven zodat je ze ook al tijdens het via de website luisteren in hetzelfde venster kunt bekijken (links openen in een nieuw venster) of als je dat wilt in een compacte popup kunt openen.

 Reacties uitgeschakeld voor Aflevering 243 van de EduKast staat online  Tags:

United 93

 Gepubliceerd door om 11:01  Film en Boek
sep 232007
 

United 93 Paul Greengrass United 93
United 93 kwam gisteren langs op Film1 (ik heb daar nog steeds een gratis abonnement op). Het is net als World Trade Center een film dit gaat over de gebeurtenissen op 11 september 2001. Maar het is een film die veel tijdlozer is dan World Trade Center. Het is het verhaal van een kaping, de kapers, de mensen aan boord van het vliegtuig en een heleboel mensen in chaos op de grond. Het laat zien hoe gewone mensen ontdekken dat het niet zomaar een kaping is en besluiten dat ze iets moeten ondernemen. Zonder dat ze daarbij overigens als overdreven helden worden neergezet.
Het blijven gewone mensen, die dachten gewoon in een van de 4200 gewone vluchten te zitten die er per dag in de VS in de lucht zijn. En die genoeg tijd hebben zich te realiseren dat ze dit waarschijnlijk niet gaan overleven en dan ook nog genoeg tijd hebben om via GSM of de telefoons aan boord naar huis te bellen om afscheid te nemen. Ook de kapers krijgen in de film, voor zover dat mogelijk is, een menselijk gezicht. Het zijn niet de koelbloedige figuren zoals je ze in films normaal ziet.

Kortom, als het verzonnen was, dan was het een pittige actiefilm zonder happy ending, nu is het een indrukwekkende must-see, ook als 11 september 2001 al ver achter je ligt.

 Reacties uitgeschakeld voor United 93  Tags:

Zoeken via Lijit

 Gepubliceerd door om 10:29  Internet
sep 232007
 
Lijit

Via een tweet van Don Crowley over hoe Technorati ook bij hem geen updates meer ziet (bij mij nu ook al 109 dagen niet meer), kwam ik bij Lijit. Don noemde Lijit als een plek waar Technorati-gebruikers naar toe uitweken.

Ik vind niet dat Lijit en Technorati directe concurrenten zijn, al hebben ze allebei opties die vergelijkbaar zijn, zoals het laten zien van relaties en links tussen blogs, zoekmogelijkheden en zo. Maar Lijit richt zich veel meer op zoeken (en doet dat ook in recente berichten in mijn geval) en levert daar statistieken over. Technorati is weer veel beter in het laten zien van wat anderen zeggen over een weblog.

Installatie van Lijit is redelijk simpel: je geeft een URL van je weblog door, voegt eventueel nog andere bronnen door waar in gezocht mag/moet worden, maakt een account aan, kiest wat opties voor opmaak etc en voegt de resulterende javascript tag toe aan je pagina.

Omdat de in Nucleus ingebakken zoekoptie net zo vaak geen goed resultaat geeft als wel, heb ik de zoekoptie rechtsboven op de voorpagina in ieder geval tijdelijk even vervangen door de Lijit zoekoptie.
Geen idee of hij daar blijft, hangt af van de betrouwbaarheid van de service, mijn eigen indruk van de zinvolheid van de resultaten die het oplevert én natuurlijk jullie reacties.
Vind je het top of flop, laat het dan in ieder geval even weten in de reacties of via de mail.

Meesters en Juffen Online

 Gepubliceerd door om 08:45  Onderwijs
sep 232007
 
Juf Moniek - Klik voor grotere versie

“Voor een knutselopdracht ga je naar Google” was de titel van een bijdrage van Mandy Pijl in het Onderwijsblad nr 16 van 22 september 2007. De AOB-website wordt overigens niet echt goed bijgewerkt, dus informatie over dit nummer hoef je er niet te verwachten, maar gelukkig weten de meesters en (vooral) juffen die in het primair onderwijs les geven het web wél te vinden. In het artikel komen een viertal leerkrachten aan het woord over hun website met lesideeën, boektips, werkbladen, knutselideeën, liedjes, eigenlijk alles wat je maar zou kunnen verzinnen als het gaat om lesmateriaal in het primair onderwijs.
Leerkrachten online
Heerlijk ook om te zien dat de vier leerkrachten niet de uitzondering zijn. Aan het einde van de bijdrage staat een lijst met nog vijftien verwijzingen naar sites van meesters en juffen.
En die lijst was/is nog niet compleet. Een zoekopdracht op ‘lesidee’ op Meester Sipke.nl leverde nog een aantal verwijzingen op en nóg durf ik te beweren dat onderstaande lijst nog lang niet compleet is.

Diversiteit
De sites zijn heel divers in opzet en inhoud, afhankelijk van de achtergrond van de leerkracht, de klassen waar hij of zij ervaring mee heeft en onderwerpen waar affiniteit voor bestaat. Het geeft daarmee een heel rijk en divers geheel van onderwijsmateriaal.

Veel materiaal is zelf ontwikkeld, ja er zit hier en daar ook wel eens een gedicht van Annie M.G. Schmidt tussen of een afbeelding die op deze of gene website ‘gevonden’, maar in deze context gebruikt, benadrukt dat voor mij nog maar eens dat we hier niet zo krampachtig over zouden moeten hoeven doen.

Een must voor elke leerkracht
Als je werkzaam bent in het primair onderwijs kun je eigenlijk gewoon niet om het beschikbare lesmateriaal heen. En voor andere docenten, meesters en juffen zou het een inspiratiebron moeten/kunnen zijn om dit ook te doen.
Waarschuwing: zelfs als je niet in het primair onderwijs werkzaam bent maar gewoon nieuwsgierig wat je er allemaal kunt vinden gaat het doorbladeren van de onderstaande sites je wel even kosten:
Biebels lespakket | Juf Hannah | Meester Bart | Juf Lisette | Digijuf | Drama op de basisschool | Juf Chantal (heeft ook een weblog) | Juf Debbie (heeft ook een weblog) | Juf Diane | Juf Eefje | Juf Elisabeth | Juf Ilona | Juf Janneke | Juf Marja | Juf Naomi | Juf Sanne | Juf Tinta | Meester Geoffrey (inmiddels gestopt met lesgeven) | Meester Koen | Meester Jan | Juf Miranda | Meester Wouter en Juf Anne | Juf Louise | Juf Moniek

Dit toont overigens ook aan dat je geboren moet worden als juf of meester. Anders hadden die ouders nooit met elkaar kunnen afspreken dat al die meesters en juffen unieke voornamen kregen bij de geboorte. ;-)