United 93

United 93 Paul Greengrass United 93
United 93 kwam gisteren langs op Film1 (ik heb daar nog steeds een gratis abonnement op). Het is net als World Trade Center een film dit gaat over de gebeurtenissen op 11 september 2001. Maar het is een film die veel tijdlozer is dan World Trade Center. Het is het verhaal van een kaping, de kapers, de mensen aan boord van het vliegtuig en een heleboel mensen in chaos op de grond. Het laat zien hoe gewone mensen ontdekken dat het niet zomaar een kaping is en besluiten dat ze iets moeten ondernemen. Zonder dat ze daarbij overigens als overdreven helden worden neergezet.
Het blijven gewone mensen, die dachten gewoon in een van de 4200 gewone vluchten te zitten die er per dag in de VS in de lucht zijn. En die genoeg tijd hebben zich te realiseren dat ze dit waarschijnlijk niet gaan overleven en dan ook nog genoeg tijd hebben om via GSM of de telefoons aan boord naar huis te bellen om afscheid te nemen. Ook de kapers krijgen in de film, voor zover dat mogelijk is, een menselijk gezicht. Het zijn niet de koelbloedige figuren zoals je ze in films normaal ziet.

Kortom, als het verzonnen was, dan was het een pittige actiefilm zonder happy ending, nu is het een indrukwekkende must-see, ook als 11 september 2001 al ver achter je ligt.