Meesters en Juffen Online

 Gepubliceerd door om 08:45  Onderwijs
sep 232007
 
Juf Moniek - Klik voor grotere versie

“Voor een knutselopdracht ga je naar Google” was de titel van een bijdrage van Mandy Pijl in het Onderwijsblad nr 16 van 22 september 2007. De AOB-website wordt overigens niet echt goed bijgewerkt, dus informatie over dit nummer hoef je er niet te verwachten, maar gelukkig weten de meesters en (vooral) juffen die in het primair onderwijs les geven het web wél te vinden. In het artikel komen een viertal leerkrachten aan het woord over hun website met lesideeën, boektips, werkbladen, knutselideeën, liedjes, eigenlijk alles wat je maar zou kunnen verzinnen als het gaat om lesmateriaal in het primair onderwijs.
Leerkrachten online
Heerlijk ook om te zien dat de vier leerkrachten niet de uitzondering zijn. Aan het einde van de bijdrage staat een lijst met nog vijftien verwijzingen naar sites van meesters en juffen.
En die lijst was/is nog niet compleet. Een zoekopdracht op ‘lesidee’ op Meester Sipke.nl leverde nog een aantal verwijzingen op en nóg durf ik te beweren dat onderstaande lijst nog lang niet compleet is.

Diversiteit
De sites zijn heel divers in opzet en inhoud, afhankelijk van de achtergrond van de leerkracht, de klassen waar hij of zij ervaring mee heeft en onderwerpen waar affiniteit voor bestaat. Het geeft daarmee een heel rijk en divers geheel van onderwijsmateriaal.

Veel materiaal is zelf ontwikkeld, ja er zit hier en daar ook wel eens een gedicht van Annie M.G. Schmidt tussen of een afbeelding die op deze of gene website ‘gevonden’, maar in deze context gebruikt, benadrukt dat voor mij nog maar eens dat we hier niet zo krampachtig over zouden moeten hoeven doen.

Een must voor elke leerkracht
Als je werkzaam bent in het primair onderwijs kun je eigenlijk gewoon niet om het beschikbare lesmateriaal heen. En voor andere docenten, meesters en juffen zou het een inspiratiebron moeten/kunnen zijn om dit ook te doen.
Waarschuwing: zelfs als je niet in het primair onderwijs werkzaam bent maar gewoon nieuwsgierig wat je er allemaal kunt vinden gaat het doorbladeren van de onderstaande sites je wel even kosten:
Biebels lespakket | Juf Hannah | Meester Bart | Juf Lisette | Digijuf | Drama op de basisschool | Juf Chantal (heeft ook een weblog) | Juf Debbie (heeft ook een weblog) | Juf Diane | Juf Eefje | Juf Elisabeth | Juf Ilona | Juf Janneke | Juf Marja | Juf Naomi | Juf Sanne | Juf Tinta | Meester Geoffrey (inmiddels gestopt met lesgeven) | Meester Koen | Meester Jan | Juf Miranda | Meester Wouter en Juf Anne | Juf Louise | Juf Moniek

Dit toont overigens ook aan dat je geboren moet worden als juf of meester. Anders hadden die ouders nooit met elkaar kunnen afspreken dat al die meesters en juffen unieke voornamen kregen bij de geboorte. ;-)

0 0 stem
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Pabo
Pabo
12 jaren geleden

grappig zeg ew!?

sipke kloosterman
12 jaren geleden

Hier vind je nog een lijst met meesters e juffen die een YURLS-pagina hebben aangemaakt, voor zichzelf of de klas:

http://overzicht.yurls.net