Weer terug…een beetje

 Gepubliceerd door om 22:25  Persoonlijk
jul 312007
 
the Rare Breeds Centre

Zo, de tassen zijn voor de laatste keer deze vakantie uitgepakt. We zijn in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk geweest en nu weer thuis. Drie heel verschillende weken, met als resultaat dat ik met gezonde tegenzin weer langzaam toe werk naar het begin van mijn “gewone” werk volgende week maandag. ;-)

Tijdens het inpakken van de tassen…

 Gepubliceerd door om 21:16  Internet
jul 052007
 

Zie ik dat de feeds voor de site hier er uit liggen. Dat kon ik natuurlijk niet een paar weken zo laten. Dus toch nog maar even aan de slag. Geen idee wat er precies mis ging, maar ze doen het weer.
Meteen ook maar even de MyBrand optie van Feedburner aangezet.
Wat doet MyBrand?
Uit de mail van Feedburner: MyBrand lets you create an alias at your domain so that you can “mask” your feed URL at FeedBurner. For purposes of this e-mail, we’re going to assume that your domain is “yourdomain.com” (yes, we’re clever), and you have a feed that today is at feeds.feedburner.com/BestFeedEver. Once MyBrand is active, you can use feeds.yourdomain.com/BestFeedEver instead of feeds.feedburner.com/BestFeedEver. Cool, right?

Samengevat:
Was het eerst zo dat de link onder de RSS-knop hier op de pagina: http://www.gorissen.info/Pierre/xml-rss2-full.php
je doorverwees naar:
http://feeds.feedburner.com/ICT_en_Onderwijs_weblog_FullPost
Nu verwijst die link je door naar: http://feeds.gorissen.info/ICT_en_Onderwijs_weblog_FullPost
terwijl de bestaande Feedburner-URL gewoon blijft werken. Voor bestaande gebruikers verandert er dus niets.

Waarom zou je dat willen?
Omdat je RSS-feed een belangrijk deel van je weblog is en het nu niet meer lijkt alsof die RSS-feed ergens “extern” staat. Deze URL heb ik nu helemaal zelf onder controle en kan ik ook weer zelf aanpassen mocht ik ooit besluiten bij Feedburner weg te gaan.
Ikzelf heb daarnaast het probleem dat bijvoorbeeld Google mijn weblog niet als weblog herkend en dus ook posts niet als resultaat zal laten zien bij hun Blogsearch optie. Ik hoop dat dat daardoor in ieder geval veranderd.

Kan ik dat ook?
Dit kun je alleen doen als je zelf de DNS-instellingen voor je domeinnaam kunt aanpassen, dus niet als je bijvoorbeeld bij wordpress.com of web-log.nl zit e.d.
Zie ook de instructies op deze pagina.

 Reacties uitgeschakeld voor Tijdens het inpakken van de tassen…  Tags:

Zo, de deur is even op slot

 Gepubliceerd door om 08:55  Persoonlijk
jul 052007
 
Palm trees at the beach, Ft. Lauderdale, FL

Ik ben er een paar weken niet (of als ik er ben, maar heel even) en dus gooi ik de deur hier even op slot. Een moderator-optie voor reacties heb ik niet en is ook niet zinvol als je reactie dan langer dan een dag staat te wachten, dus daarom staan de reacties even helemaal dicht. Als alles goed is ben ik 1 augustus weer terug met een volle accu en verse posts.

 Reacties uitgeschakeld voor Zo, de deur is even op slot  Tags:

Testing Operator11 – 3

 Gepubliceerd door om 08:40  Media
jul 052007
 
Operator 11
Operator 11

Gisteren nog een tweetal keer met Operator11 getest. De eerste keer als operator, tijdens de aangekondige uitzending (nog steeds hier te bekijken). De tweede keer als deelnemer tijdens een aflevering van PetraTV.
Wat conclusies tot nu toe:
* Nog geen ervaringen met het backchannel. Het was gisteren rustig op het Twitterkanaal en is was vergeten het backchannel bij de uitzending zelf aan te kondigen. Had natuurlijk wel geholpen.

* Gelukkig zijn er tijdens dit prille begin altijd wel mensen die willen testen en een live uitzending binnen komen. Ook als duidelijk is dat het een Nederlandse uitzending is. Bij PetraTV was het volle bak op een gegeven moment, nog niet duidelijk of het het tijdstip was of dat PetraTV nou eenmaal populairder is.

* Toch nog best veel deelnemers zonder webcam én veel deelnemers met slecht licht (donker in het algemeen) of slechte webcams. Dat is wel jammer natuurlijk want het hele idee is natuurlijk dat je de ander ook in beeld kunt brengen.

* Er kan nog best veel mis gaan, zeker als je met Manycam aan de slag gaat. Ik moet daar de audio omschakelen tussen mijn microfoon en bijvoorbeeld de audio van filmpjes die ik via Manycam wil laten zien. Werd ik eindelijk in de uitzending geschakeld bij PetraTV had ik de microfoon verkeerd staan. Gevolg, niemand hoorde me en ik werd direct weer weggeschakeld.

* Filmpjes van YouTube gebruiken is op het moment absoluut af te raden. Het lijkt steeds of Operator11 die weet te converteren, maar dan blijkt tijdens de uitzending dat ze niet afspelen. Dat is overigens toch best wel een probleem. Je zou er vanuit moeten kunnen gaan dat als je de filmpjes na het uploaden in Operator11 zelf kunt afspelen, dat ze het tijdens de uitzending dan ook doen. Ik had gisteren een viertal filmpjes (van YouTube) klaar staan en die werkten allemaal niet. En er is nu dus geen enkele manier om dat veilig vooraf te testen. In een test situatie nu nog niet rampzalig, maar ik neem aan dat ook hier de eisen van kijkers snel omhoog gaan.

* Ik begon de uitzending met een filmpje dat ik zelf opgenomen had met Moviemaker en mijn webcam. Dat filmpje deed het gelukkig wel zonder problemen, dus voor eigen gemaakt materiaal is er hoop. ;-)
Al met al geen probleem dat ik er nou bijna drie weken uit ga. In die tijd zal er nog wel het nodige voorbij komen, zoals nieuwe afleveringen van zomaargasten.nl en ik geloof dat Willem Karssenberg nog een behind-the-scenes look krijgt bij Operator11. Ik zie het wel als ik terug kom. Dit is een ontwikkeling die nog lang niet afgelopen is.

 Reacties uitgeschakeld voor Testing Operator11 – 3  Tags:
jul 042007
 
Broadcasting - Klik voor grotere versie (bron)

OK, ik kon het niet laten. Ik weet het, mijn eigen inschatting over de ‘begrijpbaarheid’ van Operator11 was niet erg hoog, maar ik ga het toch proberen. Ik wil kijken of ik een aantal van jullie aan de slag krijg met Operator11.


Hoe ga ik dat proberen?
Allereerst heb ik voor vanavond 20:00 uur weer een uitzending ingepland. Daar kun je aan deelnemen als je een Operator11-account en een webcam hebt. De uitzending is absoluut veilig voor en gericht op beginners. Je mag filmpjes beschikbaar zetten, maar dat hoeft niet en vragen “hoe werkt dit” is absoluut toegestaan.

Uitleg vooraf
Omdat je natuurlijk wel een beetje een idee moet hebben van wat het is, heb ik een screencast gemaakt die uitlegt hoe je een account aan moet maken en hoe je kunt deelnemen aan een uitzending. Je vindt de screencast hier in een aantal formaten:
Downloaden
video Quicktime versie (25,2MB – 11 minuten en 25 seconden) video WMV versie (29,1MB – 11 minuten en 25 seconden) Online:
* Streaming WMV
* Streaming Quicktime

Geen webcam of geen plek meer?
Heb je geen webcam of is de ruimte vol (er kunnen maximaal 10 personen actief deelnemen)? Dan kun je meekijken en meepraten via deze pagina. Je kunt dan niet met audio/video meepraten, maar wel via tekst.

Grijp je kans om te ontdekken hoe je met Operator11 aan de slag kunt!

 Reacties uitgeschakeld voor Zelf aan de slag met Operator11 – grijp nu je kans!  Tags:

Testing Operator11 – 2

 Gepubliceerd door om 22:18  Internet
jul 032007
 

Het is nu de beurt aan Willem Karssenberg om Operator te zijn. Je kunt hier meekijken de opname bekijken:
http://operator11.com/shows/1747/episodes/6016

operator 11 - Klik voor grotere versie

Dit was een nóg mooiere aflevering. Tijdens de uitzending kwam stefaninie binnen, zij zat in Hollywood bij Operator11 mee te kijken, stelde vragen aan ons en gaf toelichting bij onze vragen. Ik heb een korte clip gecaptured van de uitzending van Willem waarin stefaninie de studio laat zien en uitlegt wat een Tricaster is

video Quicktime versie (8,91MB – 2 minuten) video WMV versie (7,27MB – 2 minuten)

Note for self: volgende keer maar geen screengrabs meer maken met Manycam, levert wat kleine beeldjes op.

 Reacties uitgeschakeld voor Testing Operator11 – 2  Tags:

Testing Operator11

 Gepubliceerd door om 21:09  Internet
jul 032007
 
operator 11 - Klik voor grotere versie

De uitzending is inmiddels afgelopen. Mag maximaal 30 minuten duren. Maffe ervaring. Oh: in het begin hoor je trouwens heel veel ruis. Dat is omdat mijn microfoon niet goed ingesteld stond. Dat wordt tijdens de uitzending opgelost!
Jammer is dat de chatberichten die tijdens de live-uitzending wél in beeld getoond worden, niet mee opgenomen worden. De mensen die je ziet, zien die berichten namelijk wel en reageren daar op. Dat lijkt nu af en toe best raar.

Wat mag ik allemaal van jou weten?

 Gepubliceerd door om 16:37  Internet
jul 032007
 
Metadata - Klik voor grotere versie

OK, ik had gisteren gezegd dat ik er mee ging stoppen, maar ik kon het niet nalaten, toch nog één dingetje aan het Get My Package-script toe te voegen.
Je kunt er nu namelijk (bijna) elke willekeurige webpagina mee ‘inpakken’. Nou ja, niet echt inpakken, maar je krijgt wel altijd een Content Package terug dat je in Natschool, Moodle, LOREnet etc. kunt stoppen.

In het geval van de reeds eerder beschreven materialen van Flickr, Slideshare, Youtube en Zentation zit er ook daadwerkelijk een HTML-document in het package. Bij alle andere URLs zit er alleen een imsmanifest.xml bestand met metadata en de verwijzing naar die URL in het package. Goed genoeg om de link vindbaar te maken in LOREnet of Natschool (waarin je ook op metadata kunt zoeken) of om te uploaden en weer te geven in bijvoorbeeld Moodle.

Maar…de hoeveelheid informatie die ik dan kan laten zien is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid informatie die in de webpagina beschikbaar is. En dat valt nogal eens tegen. Een titel is meestal wel uit een pagina te halen, maar zaken als ‘taal’, ‘auteur’, ‘trefwoorden’, ‘copyrightstatement’ zijn een stuk minder algemeen. Terwijl het bij de meest sites zo is dat je die informatie één keer invoert en dan ben je klaar. Zelfs als de omschrijving van een bericht overal hetzelfde is, dan heb ik daar bij het maken van een package nog meer aan dan wanneer hij gewoon ontbreekt.

Kijk eens op deze pagina en voer daar eens de url van je eigen weblog in. Vul dan alsjeblieft in ieder geval de op die pagina getoonde velden in (ook de optionele) en voeg de gegenereerde metadata toe aan het sjabloon van je weblog. Dat scheelt weer werk en maakt je materialen beter herkenbaar voor anderen. Dank je!

Tot slot: je leest vaak dat meta-tags in webpagina’s door zoekmachines genegeerd worden. Dat is ook vaak zo. Maar als startpunt voor het afleiden van formele metadata zijn ze nog steeds heel handig.

Enne: ik heb me kunnen inhouden, daarom ook geen lijst van weblogs die ik uitgeprobeerd heb met daarbij dan de vermelding wat er allemaal niet aanwezig was aan metadata.

FeedBurner PRO nu gratis

 Gepubliceerd door om 15:46  Internet
jul 032007
 
Feedburner PRO - Klik voor grotere versie

Goed nieuws voor Feedburner gebruikers: na de overname door Google zijn de PRO-diensten (Totalstats en Mybrand) vanaf nu gratis beschikbaar. Beetje raar alleen dat je die handmatig voor elk van de feeds moet aanzetten, maar dat heb ik er wel voor over. Het levert gewoon net iets meer informatie over het gebruik van je RSS-feed op en als dat niets extra’s kost vind ik dat natuurlijk prima. Daarnaast heb ik me aangemeld voor de MyBrand optie. Uit de toelichting begrijp ik dat ik de feeds dan écht kan laten weergeven alsof ze hier van de site afkomstig zijn. Tot nu doe deed ik dat deels al via een redirect vanaf de server, maar dan kwam je toch altijd nog bij Feedburner uit. Ik heb nog steeds het vermoeden dat dat de reden is waarom bijvoorbeeld Google de site hier niet als een weblog herkend. Hoe dat MyBrand precies gaat werken weet ik nog niet, het is een aanvraag die via de mail moest. Ik laat het uiteraard wel even horen als het zover is.
(getipt door: Rev2.org)

jul 022007
 

Je kunt je vanaf dit moment inschrijven voor de SURF Onderwijsdagen die plaats vinden op 13 en 14 november a.s. Vandaag is ook de Onderwijsdagen 2007 website de lucht in gegaan. Nog niet veel informatie op de site daar (uiteraard) want de programmacommissie is nog druk bezig met het programma.
Je kunt tot 1 september a.s. ook nog workshopbeschrijvingen indienen voor de preconferences. Zie daarvoor ook dit bericht.