Wat mag ik allemaal van jou weten?

Metadata - Klik voor grotere versie

OK, ik had gisteren gezegd dat ik er mee ging stoppen, maar ik kon het niet nalaten, toch nog één dingetje aan het Get My Package-script toe te voegen.
Je kunt er nu namelijk (bijna) elke willekeurige webpagina mee ‘inpakken’. Nou ja, niet echt inpakken, maar je krijgt wel altijd een Content Package terug dat je in Natschool, Moodle, LOREnet etc. kunt stoppen.

In het geval van de reeds eerder beschreven materialen van Flickr, Slideshare, Youtube en Zentation zit er ook daadwerkelijk een HTML-document in het package. Bij alle andere URLs zit er alleen een imsmanifest.xml bestand met metadata en de verwijzing naar die URL in het package. Goed genoeg om de link vindbaar te maken in LOREnet of Natschool (waarin je ook op metadata kunt zoeken) of om te uploaden en weer te geven in bijvoorbeeld Moodle.

Maar…de hoeveelheid informatie die ik dan kan laten zien is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid informatie die in de webpagina beschikbaar is. En dat valt nogal eens tegen. Een titel is meestal wel uit een pagina te halen, maar zaken als ’taal’, ‘auteur’, ’trefwoorden’, ‘copyrightstatement’ zijn een stuk minder algemeen. Terwijl het bij de meest sites zo is dat je die informatie één keer invoert en dan ben je klaar. Zelfs als de omschrijving van een bericht overal hetzelfde is, dan heb ik daar bij het maken van een package nog meer aan dan wanneer hij gewoon ontbreekt.

Kijk eens op deze pagina en voer daar eens de url van je eigen weblog in. Vul dan alsjeblieft in ieder geval de op die pagina getoonde velden in (ook de optionele) en voeg de gegenereerde metadata toe aan het sjabloon van je weblog. Dat scheelt weer werk en maakt je materialen beter herkenbaar voor anderen. Dank je!

Tot slot: je leest vaak dat meta-tags in webpagina’s door zoekmachines genegeerd worden. Dat is ook vaak zo. Maar als startpunt voor het afleiden van formele metadata zijn ze nog steeds heel handig.

Enne: ik heb me kunnen inhouden, daarom ook geen lijst van weblogs die ik uitgeprobeerd heb met daarbij dan de vermelding wat er allemaal niet aanwezig was aan metadata.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Tom
Tom
15 jaren geleden

Helaas kun je bij wordpress.com de meta tags niet wijzigen…

Pierre
15 jaren geleden

Zitten die dan niet in een sjabloon of zo? (ik weet helaas niet veel van WordPress en nog minder van WordPress.com)

Pierre
15 jaren geleden

hmm, nee, kan dus inderdaad niet. Jammer. Zouden ze best generiek voor iedereen kunnen regelen aangezien ze de benodigde informatie wél gewoon aan je vragen (taal, titel van het blog, omschrijving etc).
Geen idee wat de kans is dat ze het ook doen als je ze daar om vraagt. Ik begrijp dat individuele zaken (zelf CSS en templates aanpassen) geld kost, maar dit zou een eenmalige aanpassing voor iedereen kunnen zijn.