jun 132006
 
“De universiteit van Leiden doet onderzoek naar onderwijs-gerelateerde weblogs. Daarvoor worden bloggers opgeroepen mee te werken. Onder de deelnemers worden 10 exemplaren van het onlangs verschenen Handboek Digitale Criminaliteit van Arjan Dasselaar verloot.”

(bron)

Ik wist niet of ik nou blij moest zijn met het onderzoek of beledigd. Iemand uit Nederland doet onderzoek naar onderwijs-gerelateerde weblogs en heeft blijkbaar niet eens de weblogs die op edublogs.nl benaderd om toch vooral aan het onderzoek mee te doen? Of ben ik de enige die dit niet wist?
Er staat niet heel veel info over de achtergronden van het onderzoek op ICT-in-onderwijs Nieuws, maar na het invullen (jawel, dat heb ik toch maar even gedaan) van de vragenlijst kom je uit bij het weblog van Arjan Dasselaar. Die ga ik dus maar eens een mailtje sturen met een vraag om meer achtergrond-info.

[update] Lees ook even de aanvullende info in de reacties!!

jun 132006
 

Het leek een doodnormaal bericht bij Wilfred Rubens. Hij kondigt het “Haal meer uit de DU“-congres aan en verteld dat hij gevraagd is daarover te schrijven op zijn weblog. Maar op het einde schrijft hij:

“Het lijkt mij trouwens wel een uitdaging om die brede doelgroep (zeg maar het hele onderwijs) te bereiken. Misschien moeten ze elke projectleider, onderwijskundige en ICTO-adviseur pas toegang geven als deze ook een docent meeneemt?”

(bron)

en toen zag ik het meteen helemaal voor me (sorry ik kan niet tekenen, dus ik moet het in woorden beschrijven): een groot spandoek bij de ingang met de tekst “NU GRATIS TOEGANG – bij inlevering van 1 docent bij de balie”. :-)
Maar zonder flauwekul, het lijkt me een heel goed idee. Zou ook een eis voor ICTO-medewerkers/consultants bij hogescholen/universiteiten mogen worden: je mag naar congres/evenement/cursus XYZ mits je één docent kunt vinden die mee wil gaan (toegang/reiskosten wordt dan uiteraard voor die docent vergoed, tijd moet de docent zelf investeren). Ik zou ongetwijfeld minder buiten de deur komen dan nu, maar het zou me een schitterend criterium lijken.

Screencasting en podcasting

 Gepubliceerd door om 06:46  Internet
jun 132006
 
“Screencasting is lang niet zo populair als podcasting. Als communicatievorm heeft een screencast echter veel meer potentie. In het dagelijkse leven, waarin beeldschermen steeds belangrijker worden, biedt screencasting ongekende mogelijkheden.”

(bron)

Op Webwereld staat een artikel van Laurens Lammers over screencasting. Aan het woord komen Hans Mestrum, Jaap Stronks en ik zelf. Het ‘interview’ ging in de vorm van een paar vragen via de mail, waarbij ik gevraagd werd naar de gebruiksmogelijkheden van Wink.
Wat eigenlijk jammer is dat ik daardoor de context van de rest van het artikel niet kende en daarom Laurens ook niet heb kunnen wijzen op het verschijnsel van de “enhanced podcast“. Gezien de link die hij zelf aan het begin van het verhaal legt tussen podcasting en screencasting had de combinatie van die twee er natuurlijk niet in misstaan.

 Reacties uitgeschakeld voor Screencasting en podcasting  Tags:
jun 132006
 
“The Chronical of Education posted a note today describing how Wikipedia’s founder, Jimmy Wales, says that he wants to get the message out to college students letting them know that they shouldn’t use Wiki either for class projects or for serious research. Speaking at a conference held at the University of Pennsylvania on Friday called ‘The Hyperlinked Society'”

(bron)

Ik ben het niet helemaal met de stelligheid van zijn uitspraken eens. Ja, er zijn veel bronnen die betrouwbaarder zijn dan Wikipedia, maar ik zie geen probleem in het bijvoorbeeld gebruiken van een definitie van een weblog of bijvoorbeeld het lijstje ‘soorten blogs’ van Wikipedia. Voor sommige onderwerpen is er namelijk helemaal niet zo’n groot aanbod bronnen die ‘betrouwbaarder’ zijn. Maar ik kan me voorstellen dat hij het in een presentatie stellig moet brengen om de boodschap helderder te laten worden.

 Reacties uitgeschakeld voor Advies: maak geen gebruik van wikipedia  Tags:
jun 132006
 

Ontvangen via de mail:

“Hallo Pierre,
Ik lees sinds een tijdje jouw weblog met genoegen. De laatste tijd heb ik me hierdoor laten verleiden tot me er meer in te verdiepen. Jammer is wel dat je voornamelijk op het Hoger Onderwijs bent gericht. Ik werk namelijk in het Speciaal Onderwijs.
Ik heb nu zelf ook een weblog gemaakt over internationale contacten: http://sogaatinternationaal.web-log.nl
Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn weblog bekendheid krijgt?
Alvast bedankt,
Kaj Rietberg”

Dit mailtje was natuurlijk een goede manier om een in ieder geval hier een vermelding te krijgen. Dit lijstje bevat wat tips om bezoekers dan ook daar te houden. ;-)