Menu
Categorieën
4K video wordt bereikbaar(der) voor consumenten
18 januari 2014 Grappig

Ik had al een korte post met “wat je allemaal niet gemist hebt” gemaakt over CES 2014, maar Nicolas Charbonnier maakt altijd heel veel filmpjes als hij ergens is en is dan ook meestal wat later met online zetten. Dus kwam ik nu pas zijn verslag van CES 2014 tegen. Ik wilde er twee filmpjes/posts uitpikken omdat die beiden gaan over 4K video en waarvan de ene interessant en de andere ook om andere redenen grappig is.

Het filmpje hierboven gaat over de opvolger van de Panasonic HX-A100. En die zou ook 4K video moeten kunnen schieten. Dat kan de GoPro 3+ ook al, maar die is vooralsnog beperkt tot 15 beelden per seconde. Het is afwachten wat Panasonic voor elkaar gaat krijgen.
Prijs is ook nog niet bekend, maar de HX-A100 kost op het moment €199,- (in het filmpje hebben ze het over $199,- maar helaas is ook hier $1,- in praktijk €1,- gebleken).
Zelf gebruik ik de GoPro (de oude, veel dikkere) voornamelijk op het stuur van mijn fiets omdat ik het gewicht ervan op mijn helm niet prettig vond. De nieuwe 3+ is lichter, maar vormt nog steeds een vreemde punt op een fietshelm. De Panasonic ziet er wat dat betreft wel mooi uit, al vraag ik me af of zo’n ding op je oor nou zo comfortabel zit. Iemand hier ervaring mee op de fiets?

De andere video van Nicolas is gemaakt bij Sony en laat hun aanbod van 4K-camera’s zien. Nieuws daarbij is dat er dus al een 4K consumentencamera te koop zal komen voor $1.999,- of (ook hier weer) €1.999,-.
Nou is dat op zich méh nieuws. Maar ik vond het filmpje schitterend vanwege de meneer bij de Sony stand. Kijk eens naar zijn uitstraling (en dan bedoel ik niet alleen zijn stropdas). Maar zijn hele gezichtuitdrukking. Hij straalt gewoon uit dat hij Nicolas eigenlijk maar een raar figuur vindt. Daar kan ik me iets bij voorstellen, maar het is natuurlijk absoluut dodelijk als je verkoper bent (of PR-medewerker voor een week of gewoon ingehuurd om tijdens CES een verhaal 100.000x te vertellen).

Deel dit bericht:
"3" Comments
 1. “in het filmpje hebben ze het over $199,- maar helaas is ook hier $1,- in praktijk €1,- gebleken”

  Wat veel Nederlanders vergeten/niet weten is dat de prijs die in dollars genoemd wordt, bijna altijd de prijs ex BTW is. In de VS adverteren ze eigenlijk altijd met prijzen ex BTW, en afhankelijk van de staat waar je het koopt betaal je dan bij de kassa (al dan niet online) de BTW erbij. Dat is in ieder geval al een deel van het verschil tussen de dollar- en europrijs. Zo heb ik net een Moto X via een vriendin in de VS laten kopen, ik zag een prijs van $399, hoor ik vervolgens dat $474 heeft betaald… Viel even tegen (alhoewel het nog altijd goedkoper is dan hier kopen, met als nadeel dat 4G vermoedelijk niet werkt en je mogelijk met de garantie zit)

  • Nee hoor vergeet ik niet. En $199,- excl VAT is op dit moment € 147,- excl. BTW en dat is met 21% BTW nog steeds ‘maar’ € 177,-
   Dan heb ik het verder niet over verschillen in hoogte van VAT en BTW want in jouw voorbeeld is de VAT ‘maar’ 19%.
   Je opmerking over 4G is overigens ook wat kort door de bocht, want of de 4G werkt of niet is een kwestie van vooraf checken of de juiste frequentiebereiken ondersteund worden. Maar nogmaals, het ging mij niet om het verschil in prijs bij grijze import. Daarbij hanteer ik zelf juist wél het $ 1 = € 1 principe. Want als je het hier naar toe moet laten sturen én als je bij voorbaat incalculeert dat je inklaringskosten + BTW betaald, dan kom je daar ruwweg op uit.

   Het ging mij er echter om dat een bedrijf dat een product dat ze voor $ 199 excl. VAT in de VS kunnen verkopen voor minder dan € 199 incl. BTW in Nederland zouden moeten kunnen verkopen. Verhalen over extra kosten die ze zouden moeten maken om het product geschikt te maken voor verkoop in Nederland zijn onzin.

 2. Pingback: 4K video wordt bereikbaar(der) voor consumenten...

Reacties zijn niet toegestaan
*