feb 282019
 

Zie: https://ixperium.nl/laat-je-inspireren-op-de-ixpiratiemiddag-voor-het-jonge-kind/ 

feb 252019
 

Het was een dia uit een presentatie van Astrid Poot van alweer een hele tijd geleden, maar als concept is het me altijd bijgebleven. Het plaatje dat je hieronder ziet en waarmee ze wat mij betreft heel treffend duidelijk maakt wat het belang is van brede “materiaal- en gereedschapsvaardigheden” bij leerlingen, studenten, maar ook leraren en docenten, bij iedereen eigenlijk.
Ik heb materiaal- en gereedschapsvaardigheden bewust even tussen haakjes gezet omdat je daar natuurlijk hele discussies over kunt hebben: welke materialen? welke gereedschappen? is ict een gereedschap? een zaag of een hamer? en wat móeten ze dan weten?

Ik zie het ruim in dat geval. Astrid ook, maar zij is alweer een paar stappen verder gegaan sinds die vorige presentatie en bedenkt hoe een goede opbouw van dat aanleren er uit moet zien.

Of je voor alle gereedschappen de tijd hebt om deze drie stappen te volgen valt nog even te bezien, maar dat we na moeten denken over hoe we bij leerlingen de benodigde kennis en vaardigheden tussen de oren te krijgen zodat ze leren denken met deze gereedschappen en materialen staat buiten kijf. Astrid kijkt niet alleen naar het niveau van individuele materialen en gereedschappen, ze denkt ook na over de structuur van de opdrachten. Daarbij gebruikt ze verschillende niveaus van ondersteuning door de docent (recept / kader / vrij) die overeen kan komen met de verschillende ontwikkelfasen van een leerling.

Het zijn allemaal noodzakelijke ontwikkelstappen om te voorkomen dat maakonderwijs blijft steken in “leuk bezig”. Natuurlijk, er is niks mee met een les of een activiteit die ook leuk gevonden wordt door leerlingen, maar er is wél iets mis als dat het enige is dat er van een les beklijft of als we er niet voor zorgen dat leerlingen die niet intrinsiek gemotiveerd zijn om hiermee aan de slag te gaan afhaken.

Twitterarchief 24-02-2019

 Gepubliceerd door om 23:00  Twitterarchief
feb 242019
 

 

Twitterarchief 22-02-2019

 Gepubliceerd door om 23:00  Twitterarchief
feb 222019
 

Best wel bizarre wending in het hele verhaal rond wel of geen glasvezel in mijn dorpje. Nadat de ene (kleine) aanbieder van glasvezel gekeken heeft of er voldoende belangstelling was voor glasvezel (wonder boven wonder is die er nu wél) komt de andere (grote) aanbieder van glasvezel langs en zegt “wij gaan (ook) glasvezel aanleggen”, maar dan niet in de buitengebieden die door de kleine aanbieder wél afgedekt zouden worden. Twee keer glasvezel aanleggen is absoluut onrendabel, dus het lijkt een verhaal te worden van “wie knippert het eerst met de ogen en geeft toe?”. Ik verwacht dat het niet positief werkt voor de snelheid waarmee daadwerkelijk aan de realisatie begonnen zal worden.

Twitterarchief 16-02-2019

 Gepubliceerd door om 23:00  Twitterarchief
feb 162019
 

 

https://twitter.com/PeterMcAllister/statuses/1096798857676185600

Twitterarchief 15-02-2019

 Gepubliceerd door om 23:00  Twitterarchief
feb 152019
 

 

feb 102019
 

In de categorie “ik zou er zelf niet aan gedacht hebben om het te bouwen” vandaag een LCD paneel gemaakt van LED strips. Je weet wel, die strips zoals je die “overal” kunt kopen.

Op hackster.io kun  je lezen hoe dat kan. Nou beschrijven de auteurs van dat bericht het proces niet zomaar, want het werkt ook niet zomaar. Het is meteen ook een beetje een demo / advertentie voor een (op dit moment) aankomende Crowd Supply actie voor het benodigde controllerboard.

In de video hieronder (de audio is wat irritant, die kun je beter zacht zetten) zie je het assemblageproces en na 1:05 zie je een demo.

Het effect is (zeker op enige afstand) best goed.