Zelf fijnstofniveaus meten #2

In de categorie “zodra je je ergens in begint te verdiepen ontdek je hoe weinig je er over weet/wist” even een follow-up op mijn bericht van gisteren over het zelf meten van fijnstof. Joost Wesseling van het RIVM reageerde dezelfde avond (laat) nog op mijn vraag voor wat meer informatie over het initiatief om tijdens de jaarwisseling zelf mee fijnstof te meten. Uit zijn mail bleek dat ze bij het RIVM (uiteraard) ook weten van het Venlose initiatief en Teus Hagen. Ze zijn afgelopen jaar bij hem op bezoek geweest (filmpje).

Op de YouTube pagina van Samen milieu meten vond ik ook nog een paar andere filmpjes die antwoord geven op vragen die ik nog had. Bijvoorbeeld over de te kiezen behuizing voor het geheel. Er staan 3 low-tech voorbeelden online: PVC T-stuk (video door Joost), yoghurt-emmer, plastic fles. Ik wist dat ik zelf een 4e optie gezien had op een van oorsprong Duitse site, maar die ook info in het Nederlands aanbieden: PVC bochten. Die site van OK Lab Stuttgart is sowieso een plek waar je wel een uurtje zoet kunt zijn. Je kunt daar je sensor ook aanmelden zodat jouw metingen permanent, dus niet alleen tijdens oud en nieuw op een online kaart weergegeven worden. Ook hier met ondersteuning voor Nederland en er zijn nog genoeg plekken waar nog niet gemeten wordt.

Op instructables.com staat een beschrijving van het opzetten van een configuratie met de Shinyei PPD42 sensor waarbij ze een belangrijke hack toepassen: ze plakken de opening bij het detectiegebied af zodat er geen licht op valt, dat schijnt de hoeveelheid “ruis” bij de metingen te verminderen.

Ook heb ik inmiddels de beschrijving gevonden van het gebruik van de Shinyei sensor in combinatie met The Things Network (TTN). Het voordeel daarvan is dat je sensoren ook kunt ophangen in gebieden waar je geen toegang tot een draadloos netwerk hebt, al is dit wel een sensor waarvoor je een stopcontact in de buurt moet hebben want op een batterij gaat het vanwege de continue metingen niet werken.

Bij de beschrijving van de TTN-oplossing werd verwezen naar de behuizing die je hierboven bij het bericht afgebeeld ziet. Kost zo’n €20,- in aanschaf. Iets duurder, maar als je niet zo van het knutselen bent wat mij betreft ook wel een optie.

Tot slot begrijp ik dat de Shinyei PPD42 geen slechte sensor is maar dat bv RIVM, de studenten van Fontys en ook de mensen van Stuttgart over aan het stappen zijn (over gestapt zijn) op de SDS011. Die is wat duurder, maar met een euro of vijftien nog steeds heel betaalbaar. Alleen is die zo te zien eigenlijk alleen via China te krijgen. En als ik hem bij bv AliExpress bestel, dan heb ik hem in ieder geval niet binnen voor de jaarwisseling. De resultaten van de SDS011 zijn beter zo valt bij Stuttgart te lezen:

Beim Vergleich PPD42NS zu SDS011 lässt sich sagen, das der SDS011 deutlich verlässlichere Werte liefert. Durch den eingebauten Ventilator wird ein größeres und vor allem über die Zeit stabileres Volumen untersucht. Die Reaktion auf Änderungen der Partikelmenge ist gut. Der PPD42NS produziert zum Teil deutliches Rauschen und reagiert träger.

Ook Teus Hagen rapporteert betere resultaten met de SDS011 in vergelijking met bv de duurdere Dylos meetapparatuur.

Nova SDS011 correleert goed met Dylos. Shiney PPD42NS correleert nauwelijks met de andere sensors en onderling

De ventilator in de SDS011 maakt het binnen “zuigen” van lucht veel gemakkelijker, bij de Sihinsei ben je afhankelijk van de luchtstroom langs de sensor. Die sensor zit bij voorkeur in een behuizing, weg van de buitenlucht. Bij de SDS011 kun je een slangetje koppelen aan de sensor. Dat slangetje hangt dan buiten de behuizing terwijl de sensor veilig opgeborgen kan zijn.

En nu?
De Shinyei PPD42 is in bestelling en komt als het goed is dit weekend binnen (via een Nederlandse webshop zodat ik gegarandeerd geen kloon heb). Dat is stap 1. Die krijg ik voor de jaarwisseling aan de praat, kan buiten hangen in een van de eenvoudige DIY behuizingen en levert minimaal lokaal data. Aansluiten op Stuttgart of het RIVM initiatief zal een beetje afhangen van hoe eenvoudig dat allemaal gaat.
Een SDS011 bestellen via AliExpress is stap 2. Die komt dan ergens in januari binnen en kan dan bv met TFA sensorhut een permanentere plek krijgen. Gebruik van TTN is voor mij dan niet direct noodzakelijk omdat ik de sensor(en) binnen WiFi-bereik op zal hangen. Het zou overigens ook wel interessant zijn om ook zo’n sensor op te hangen buiten het I/O-gebouw in Nijmegen. Het drukke kruispunt tussen de Kapittelweg en de Heyendaalseweg met ernaast de nog niet geëlektrificeerde Arriva spoorlijn lijkt me qua luchtkwaliteit namelijk niet het beste plekje van Nederland.

Wordt nog steeds vervolgd.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Zelf fijnstofniveaus meten #2 https://t.co/HF2jn6DrrP