Zien we de Sanbot straks ook in het onderwijs?

Toen ik de vraag kreeg wat ik van de Sanbot en haar bruikbaarheid voor het onderwijs vond was mijn eerste reactie dat ik daar nog helemaal niets van vond. Want ik kende de robot helemaal nog niet.

Nu, na het wat verder duiken in de schaarse beschikbare informatie, weet ik het eigenlijk nog steeds niet zo.

Wat ik weet:

  • Het is een robot van het bedrijf Qihan Technology Co. Ltd uit China;
  • Ze is redelijk betaalbaar, zo’n $6.000,- al weet ik niet wat de cloud-connectivity die mogelijk is zou moeten kosten;
  • Er bestaat een integratiemogelijkheid met Watson van IBM, dat zou interessante gebruikscenario’s moeten kunnen opleveren waarbij je niet afhankelijk  bent van de verwerkingskracht van het apparaat zelf;
  • De Sanbot sprak eerste Chinees en heeft daarna Engels geleerd, dat lijkt soms nog wat moeite te kosten, ook op andere plekken, want bij de ontwikkelaarspagina’s lijken de pagina’s nog niet helemaal vertaald;
  • Het kan aan mij liggen, maar het uiterlijk van de robot doet me een beetje aan Mrs. Doubtfire denken.

De  filmpjes van het bedrijf zijn hier en daar wat knullig. Zie deze (lange) demo van afgelopen maand:

Je zou denken dat zo’n bedrijf een draadloze dasspeldmicrofoon zou kunnen betalen. Maar los daarvan, zo handig en vlotjes gaat alles nog niet.

Deze video ziet er strakker uit:

Maar daarmee ook een stuk minder realistischer. Dit is ook zo’n voorbeeld van een van oorsprong Chinees filmpje dat nu nagesynchroniseerd is naar het Engels. Grappig, maar ook beetje knullig.

Deze is ook heerlijk fout:

De video laat een mate van autonomiteit zien die zover ik weet op dit moment nog geen enkele robot bezit. Zeker, dat gaat komen, maar is er nu nog niet.

Ook de video van de spraakinterface:

Laat zien dat het enerzijds wel werkt, maar de commando’s worden nog strak, luid en duidelijk, richting de robot geroepen. En “yes, master” is natuurlijk wel een heel fout antwoord!

Al met al ben ik wel geïntrigeerd door de Sanbot, maar vraag ik me een beetje af in hoeverre hij als humanoid robot verder is dan Pepper of zelfs de Nao. We gaan het waarschijnlijk wel zien als het bedrijf filmpjes blijft maken of als er inderdaad mee geëxperimenteerd gaat worden in het onderwijs, in winkels of (o help) op luchthavens bij de security check.

 

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Zien we de Sanbot straks ook in het onderwijs? https://t.co/TxNmRnPFhU