Hoe riskant is het “backen” van een Kickstarter campagne?

Kickstarter Als het goed is, dan weet iedereen die al eens iets via Kickstarter “gekocht” heeft het: het zijn producten in ontwikkeling en er zit altijd een risico aan dat een product niet geleverd wordt, vertraging oploopt of niet helemaal de beloften waar kan maken.
Wil je een volledig getest, gegarandeerd binnen een paar dagen geleverd product, dan moet je niet bij Kickstarter zijn.

Waarom doe je mee aan Kickstarter? Omdat je zo toegang kunt krijgen tot technologie / producten die uniek en nieuw zijn en/of omdat je zo een ontwikkelaar/bedrijf ondersteund dat van crowdfunding afhankelijk is om dat product daadwerkelijk op de markt te krijgen.

Prima, maar wat is dan de kans dat je niet dat krijgt waar je voor betaalt? Ethan Mollick deed er onderzoek naar (PDF is hier te downloaden), hij stuurde bijna 500.000 Kickstarter supporters een vragenlijst (ik kan me eigenlijk niet herinneren er eentje gehad te hebben, maar ik ben ook notoir slecht als invuller van vragenlijsten) en kreeg van ongeveer 10% (47.188 om precies te zijn) een reactie terug.

Om alvast het antwoord te verklappen: minder dan 10% van de projecten slaagt niet.

En niet slagen betekent hier dat het product niet geleverd wordt of dat het product niet aan de verwachtingen voldoet. Het onderzoek heeft drie definities van “niet slagen” vergeleken. De strengste is dat een project als niet geslaagd beschouwd wordt als er minimaal één reactie terug kwam die dat aangaf. Alleen dan kom je op 9,95% van de projecten. Als je ervan uitgaat dat minimaal de helft van de mensen die een project gesteund hebben dat aangeeft zakt het percentage naar 8,6% van alle projecten. En als je van mening bent dat iedereen die reageerde het zou moeten aangeven zakt het percentage nog verder, naar 5,6%.

Wat dat betreft zit ik dus precies op het gemiddelde. Van de 10 Kickstarter campagnes die ik tot nu toe ondersteund heb is er één volledig mislukt. Helaas voor mij was dat een relatief dure mislukking omdat de initiatiefnemers er met het geld vandoor zijn gegaan en ik dat dus ook niet terug gekregen heb. Maar goed, de kans daarop is dus minder dan 10%. Op zich te overzien als je bedenkt dat het innovatieprojecten zijn.

(getipt door bright.nl)