Bouw zelf een heerlijk functionele, leerzame maar nutteloze robot

Soms zie je iets, verbaas je je erover en kun je je daarna uren bezig houden met het nadenken over de vraag hoe je dit nutteloze ding wellicht wél nuttig zou kunnen maken. Om dan te constateren dat het daarmee eigenlijk een prima studentenopdracht zou zijn.

Waar gaat het om? Kijk daarvoor eerst even naar het filmpje hierboven. Ik begon te kijken omdat de tekst erbij was dat je een robot kon bouwen die ook goed op niet vlakke ondergrond kon bewegen. En dat lijkt in ieder geval te kloppen. Maar toen ik het filmpje bekeken had realiseerde ik me dat:

  1. dit concept moeilijk op te schalen is naar grotere afmetingen omdat je dan naar verwachting een moeizame verhouding tussen kracht en gewicht van de motor, benodigde dikte van de zijplaten om dat weer te dragen etc. krijgt.
  2. de robot kan alleen vooruit en achteruit, er is geen sturen mogelijk. Ook niet als je er bv een Arduino aan koppelt.

Maar goed, op de een of andere manier wilde mijn hoofd niet meteen accepteren dat dit waarschijnlijk ook een zeer nutteloze robot maakt. Ik ben er ook nog niet helemaal uit óf het zo is, met andere woorden: wat zou nodig zijn om deze robot te kunnen laten sturen én tot welke afmeting zou je dit kunnen opschalen?

De maker is er in ieder geval nog enthousiast over. Niet alleen heeft hij op zijn kanaal meerdere andere robots staan, hij heeft ook al een uitbreiding op de robot uit het filmpje hierboven, namelijk een versie die tegel muren en oppervlaktes van metaal kan klimmen.

Wil je weten hoe dat gaat, kijk dan even naar het volgende filmpje.

(getipt door introrobotics)