Web versus App? Wat zou je moeten kiezen?

Web_of_App Onder de titel “Web of App? Wat kies je als overheid wanneer?” komt het Forum Standaardisatie met een handig rapport inclusief duidelijk overzicht (zie ook hiernaast) van wanneer je voor een App (mobiele applicatie) of voor een aangepaste website (Web) zou moeten/willen kiezen. Het document richt zich op overheidssites, maar is ook breder toepasbaar, eigenlijk voor iedereen die informatie online aanbiedt.

Het plaatje is een stuk begrijpelijker voor mensen die niet helemaal diep in de materie zitten dan het stukje tekst in het nieuwsbericht:

Naast HTML5 zijn verschillende -voor de overheid verplichte- open standaarden relevant voor online dienstverlening. De Webrichtlijnen zorgen bijvoorbeeld voor gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid. SAML voor het uitwisselen van authenticatie- en autorisatiegegevens. IPv6 zorgt ervoor dat uw webapplicatie voor iedereen bereikbaar is en blijft. DNSSEC beveiligt de vertaling van uw domeinnaam naar uw IP-adres. https (TLS) beschermt de communicatie van gebruikers met uw webapplicatie tegen afluisteren en manipuleren.

Wees gerust, in het document wordt je juist in voor gebruikers/besluitvormers begrijpelijke taal aangesproken.

Één ding vind ik een beetje onderbelicht in de afweging, er wordt namelijk wél gewezen op het belang van een mobiele/responsieve website als je informatie aanbiedt, maar zeker zo belangrijk is het om als je een app maakt, dat die informatie ook voor ‘gewone’ desktopgebruikers te vinden is. Ik heb namelijk ook al zien gebeuren dat er een App of mobiele website ontwikkeld wordt met informatie/functionaliteit die niet beschikbaar is voor de desktop. En dat kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn.

Rechtstreekse download van de PDF: Handreiking ‘Web of App’ (pdf | 3 MB)

p.s. het forum heeft ook een RSS-feed, die kun je bv in Feedly toevoegen en zo altijd op de hoogte blijven van nieuwsberichten!