Bezocht: Eindhoven Mini Maker Faire

makerfaire_flyerB Terwijl het buiten stralend weer was, was ik vandaag binnen te vinden in het Klokgebouw in Strijp S waar ook morgen nog de Eindhoven Mini Maker Faire plaats vindt. Ik neem aan dat het bij regenachtig weer een stuk drukker zou zijn geweest, maar eigenlijk was het ook wel prettig zo. Want het betekende dat je overal goed terecht kon, vragen kon stellen, een praatje kon maken etc.

Dus…als je niet persé in de zon wilt zitten morgen, dan kun je er nog terecht. Om je een beeld te geven, een korte impressie van een interessante ochtend en middag in Eindhoven:

Fablab Maastricht
Mini Maker Faire Eindhoven
Eerste stop van de dag was bij de stand van Fablab Maastricht. Daar werd nog druk gewerkt aan het opstellen van de stand en de ByFlow opvouwbare 3D-printer. Uitgebreid even bijgepraat om te horen wat er allemaal nieuw was sinds de vorige keer dat we in Maastricht waren. Als je morgen gaat, is dat sowieso iets om te bedenken: iedereen die hier staat is trots op / enthousiast over de dingen waar ze mee bezig zijn. Dus niet alleen kijken als je er bent, spreek mensen aan, vraag ze naar waar ze mee bezig zijn, hoe dingen werken!
Ik begrijp van Floris dat het toch nog even gaat duren voordat ik thuis met chocolade printen aan de slag kan (ik heb niet altijd vloeibare stikstof in huis en met Nutella kun je nog niet zo heel veel lagen printen), maar het blijft fascinerend materiaal.

Maak je eigen IKEA Lamp
Mini Maker Faire Eindhoven Mini Maker Faire Eindhoven
Ook heel leuk was de stand met de “IKEA lampen” van Van Alles Wat Ontwerp. Daar kon je op een vel papier een ontwerp voor een lampenkap tekenen. Ik heb helaas geen foto gemaakt van die constructie merk ik nu. Maar het werkte met een sterke lamp boven het vel papier, het vel lag op een glasplaat en onder de glasplaat stond een webcam. Die nam het beeld op van wat je aan het tekenen was en zette dat direct op een model van een lampenkap in Blender. Dat beeld kreeg jij dan weer voor je te zien op een beeldscherm. Daardoor kun je, ondanks dat je op een 2D vel aan het tekenen was, toch een gevoel krijgen voor hoe het ontwerp er in 3D uit ging zien.
Er stonden twee Ultimaker printers die ontwerpen aan het printen waren. Daarvoor werd een houtachtig filament gebruikt. De print schoof je dan over de ‘gewone’ IKEA Lampan lamp heen en je had een unieke, werkende lamp. Als je wilde dan kon je je mailadres op je ontwerp zetten en dan krijg je een mail met de vraag of je hem voor €20,- wilt laten printen. Geinig.

Oculus Rift
Mini Maker Faire Eindhoven
Een van de plekken waar je anders een veel langere rij zou hebben verwacht, was ongetwijfeld de tafel waar 2 exemplaren van de Oculus Rift te vinden waren. Immers, als Facebook er 2 miljard voor betaald, Matthijs van Nieuwkerk er in DWDD mee aan de slag gaat, dan is dat natuurlijk iets wat je wel even moet proberen.

Ik moet zeggen dat het een cool ding is. Ik heb er zowel een demo met een planetenstelsel als het spel Half-Life 2 mee gespeeld. Bij Half-Life is even onhandig bij de start. Als je bril op zet dan zie je alleen het spel en je bestuurt met je hoofd alleen de kijkhoek. Draaien van het lijf van de speler doe je met een muis en lopen met toetsen op het toetsenbord. Je moet je handen dus even goed plaatsen voor dat je de bril op zet. Snelle hoofdbewegingen zijn vanwege de toch wat lage resolutie in het spel niet aan te bevelen, want daar wordt je doodziek van, maar voor het overige went het snel en ik kan me voor bijvoorbeeld Minecraft of andere 3D werelden (een racespel) inderdaad voorstellen dat het bijdraagt aan de beleving. Helemaal als je een koptelefoon op zet voor het geluid. Dan kun je jezelf helemaal verliezen in het spel. Interessant, leuk om mee te kunnen spelen, geen probleem om even te wachten op de volgende generatie, want dit is ongetwijfeld iets dat nog heel wat iteraties gaat doorlopen.

Fontys Centre of Expertise High Tech Manufacturing and Materials Objexlab
Mini Maker Faire Eindhoven Mini Maker Faire Eindhoven
Ook de Fontys collega’s van het Objexlab in wording stonden er. Ik begrijp dat we voor de zomer nog in Eindhoven een plek krijgen waar niet alleen printers van het kaliber Makerbot (ook geen instapmodelletjes overigens) zullen staan, maar ook grotere en voor andere materialen dan PLA/ABS. Ga ik zeker in de gaten houden, al zal het ook met personeelskorting niet allemaal even goedkoop zijn om te (laten) printen.

Over goedkoop gesproken: ook Shapeways stond er met een stand. Geen foto’s gemaakt van de stand, wel even staan praten over hun plek in de keten. Immers, zij kunnen hoge kwaliteit producten maken met machines die veel en veel duurder zijn dan wat een ‘Maker’ thuis kan hebben staan. Ik schreef daar vorig jaar al over, alleen bleek toen de stap van prototype naar eindproduct nog wat groot. Nog steeds is het zo dat in een aantal gevallen het productieproces ook bij Shapeways nog ‘duur’ (complex en dus duur in euros) is. Maar voor keramiek zijn de prijzen in het afgelopen jaar gedaald zo (b)lijkt een snelle blik op de modellen die ik toen geüpload had ook te bevestigen. Reden dus om er weer eens naar te gaan kijken om te zien of we ook dat deel van de keten nu kunnen uitvoeren.

Drones (demo’s)
Mini Maker Faire Eindhoven Mini Maker Faire Eindhoven Mini Maker Faire Eindhoven Mini Maker Faire Eindhoven Mini Maker Faire Eindhoven

Er was een ruime verzameling drones aanwezig in Eindhoven en op een aantal momenten tijdens de dag werden die in de hal gedemonstreerd. Helaas voor de jongsten: je moet 14 jaar zijn om een drone te mogen vliegen en ook de grote kinderen (ook die van 40+) moesten het doen met toekijken. Heel mooi was de vliegende haai: een met helium gevulde vis, die zijn staartvin gebruikte voor de voortbeweging. Door de neus van de vis naar boven of beneden te richten, ‘zwom’ hij als het ware omhoog of omlaag. Niet iets om buiten in de wind te vliegen, maar ideaal voor in zo’n hal:

3Doodler
Net als de Oculus Rift, is de 3Doodler ooit begonnen als Kickstarter project:

Er waren 2 exemplaren aanwezig waarmee je zelf aan het tekenen mocht slaan:
Mini Maker Faire Eindhoven Mini Maker Faire Eindhoven Mini Maker Faire Eindhoven Mini Maker Faire Eindhoven Mini Maker Faire Eindhoven
Het principe is simpel: het is alsof je de printkop van een 3D printer in je hand hebt. Er zit een omhulsel omheen zodat je je er je vingers niet aan brandt. Er gaat een staafje filament (ABS of PLA) boven in, je stopt de stekker in het stopcontact en wacht tot de kop warm is. Er zit een knop op waarmee je het filament laat stromen en zo sla je aan het tekenen.
De praktijk is een stuk moeilijker dan het principe. Maar goed, voor zo’n 100 USD (inclusief 50 staafjes PLA of ABS) is het natuurlijk een heel mooie introductie in het creatief ontwerpen met dit soort materialen.

Lunch
Mini Maker Faire Eindhoven
Ook de lunch is (een beetje) DIY: de verse jus wordt gelukkig nog voor je geperst (ter plekke met een handpers), maar de panini’s mag/moet je zelf tussen de gril opwarmen. Nadat je ze zelf even aangevuld hebt met kruiden etc. naar smaak.
Mini Maker Faire Eindhoven

Aquaponics
Ik dacht dat ik al eens een keer over Aquaponics geschreven had, maar zo te zien niet, heb ik alleen de filmpjes online bekeken. Het is een heel gaaf systeem waarbij je een symbiose tot stand brengt tussen het fokken van (bijvoorbeeld) vissen en het kweken van planten. Daarbij zorgen de uitwerpselen van de vissen voor voeding voor de planten en het door de grond van de planten gefilterde water gaat dan weer terug naar de vissen.

Samenvattend
Ik heb nog lang niet alles dat je tijdens de Eindhoven Mini Maker Faire kon doen aan bod laten komen.
Zo stond Floris.cc er met Arduino en Raspberry Pi accessoires.
Grappig was dat ze nou juist de 16 leds Neopixel Ring als demo hadden staan, die vanwege de kleurrijke acties heel veel aandacht trok, niet duur was (€9,50), niet meegenomen hadden vandaag. Ik was niet de eerste die er naar vroeg.
Je kunt hem hier in het filmpje van Adafruit zien:

We hebben ook niet alles gedaan (bv niet de workshops van de ontdekfabriek waar kinderen kleine spinrobots konden bouwen). Niet van alles foto’s gemaakt (bv niet van het rook kanon bij de ingang dat met van tijd tot tijd met flinke knallen rookringen produceerde). En niet bij élke stand staan praten. Maar het zal duidelijk zijn dat het een gezellig dagje in Eindhoven was. 🙂
Mini Maker Faire Eindhoven

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
10 jaren geleden

Mooie samenvatting van @MathiasLyssens: Bezocht: #Eindhoven Mini @makerfaire http://t.co/VIXirwD1ti @EHVMMF @SunaProducties

bram r
10 jaren geleden

Was leuk volgend jaar weer!! ik vroeg ook al naar de ring eigenlijk ook wel grappig dat hij ze vergeten was 🙂

trackback

@MarkdeGreeff Samenvatting was niet van @MathiasLyssens maar van 😉 http://t.co/uiteNyf1ZD #tochbedankt

trackback

Bezocht: Eindhoven Mini Maker Faire http://t.co/nk6k75McpC

pieterfloris
10 jaren geleden

Haha, heb ze op zondag wel meegenomen 🙂 het was een tof weekend!
Pieter – Floris.cc