3D Printen: van Prototype tot Productie

Groene vaas en Blauwe vaas Vorige week schreef ik al over het ontwerpen van een vaas in Sketchup en dat dat eigenlijk een 1.0 versie was die verbeterd kon worden. In deze post kon je in een schermfilmpje het proces van tekenen tot printen zien.

Maar natuurlijk moest er ook een 2.0 versie komen van de vaas, met verbeteringen voor de “problemen” van de eerste versie. En zou het dan niet mooi zijn om de vaas ook in keramiek te laten produceren?

Groene vaas en Blauwe vaas Groene vaas en Blauwe vaas
Het eerste, een versie 2.0 maken, bleek gemakkelijk. In Sketchup werd een recht ‘blok’ onder aan de voet van de vaas toegevoegd zodat hij nu netjes recht was van onderen (zie de groene vaas hierboven), er werd een lijn aan de binnenkant toegevoegd zodat hij mooi glad was van binnen (zie de rechterfoto hierboven) en de ‘moeilijke’ rand werd iets aangepast zodat er minder supportmateriaal in terecht kwam.

Eigenlijk was versie 2.0 van de vaas daarmee precies goed. Wellicht nog wat klein, nu 5 cm groot en 10 cm groot zou een mooiere vaas opleveren. En tja, ABS is natuurlijk toch niet echt het ideale materiaal voor en vaas, die wil je in keramiek.
Keramiek thuis printen is nog wat ingewikkelder (en kan zeker niet met een Up! Mini), maar er zijn online diensten waar je je 3D ontwerpen kunt laten produceren. Ook in keramiek. Ik bekeek er twee die relatief eenvoudig werken: Shapeways en i.Materialize. Beiden hebben als voordeel dat ze de mogelijkheid bieden om STL-bestanden te uploaden en te bekijken zonder dat je meteen iets moet kopen.
En dat is maar goed ook gezien de bedragen.

Shapeways - vaas blauw versie 2 - groot imaterialise - vaas blauw versie 2 - groot
Fijn bij i.materialise is dat je geen account hoeft aan te maken om de kosten van prints te bekijken en je hoeft niet te wachten. Bij Shapeways moet je een account aanmaken, het bestand uploaden en dan wachten op een mailtje. Dat kan al heel snel komen, maar dan heb je dus 2 mails: 1 dat het bestand geüpload is en 1 dat het bestand nu te bekijken is. Bij i.materialise is het kwestie van uploaden, even wachten en bekijken. Daarnaast kun je bij i.materialise in de webapplicatie nog de afmetingen aanpassen, bijvoorbeeld om je vaas 2x zo groot te maken.

Qua kosten liggen de twee diensten bij elkaar in de buurt, al is i.materialise in het algemeen toch wel een stuk goedkoper. Zo kost ons vaasje, in zijn ‘grote’ uitvoering, dus 10 centimeter hoog, bij Shapeways het schrikbarende bedrag van €144,96 en bij i.materialise €126,87 toch zo’n 18 euro goedkoper.
Shapeways - vaas blauw versie 3 - hol met gat (klein) imaterialise - vaas blauw versie 3 - hol met gat (klein)
In de kleine uitvoering (5 cm), uitgehold met gat aan de onderkant, kost de vaas bij Shapeways € 70,35 en bij i.materialise € 58,14 een verschil van 12 euro.

Ik vond dat nog steeds veel geld voor een klein vaasje en vroeg me ook af of ik wellicht iets niet goed deed. Het uithollen van de vaas was al een poging om de hoeveelheid materiaal kleiner te maken. Maar wellicht had de vorm er ook wel wat mee te maken. Want als ik een ‘gewoon’ bolvaasje teken en upload bij beide diensten, dan is die beduidend goedkoper:
Shapeways - bolvaas - test 1p1 imaterialise - bolvaast - test 1p1
Voor zulke bedragen zou ik zo’n eigen vaasje van 5 cm groot ook nog wel willen laten printen.
Ik ga nog wat verder experimenteren, voor deze stap heb ik immers zelf geen printer nodig.

Dat het niet heel goedkoop is nog, blijkt ook wel als ik de koffiemok wil laten printen in keramiek:
imaterialise - koffiemok
Want die €19,16 is dus voor de kleine uitvoering (die van 5cm). De grote van 8 cm moet €51,38 gaan kosten!
Kan ik beter bij de Hema langs voor een nieuw kopje.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

3D Printen: van Prototype tot Productie http://t.co/VaKnimoQ0I

trackback

3D Printen: van Prototype tot Productie – het is nog wat duur om te laten printen http://t.co/RgGFrWpgrr #shapeways #imaterialise