Waar ben ik? “IP based geolocation”

IP_locatie_UPC Dit is een bericht naar aanleiding van een tweet eerder deze week van Manon Bonefaas waarin ze  een beetje moppert op de TomTom website. En even voor de duidelijkheid: ik gebruik de tweet van Manon alleen maar om helder te maken dat we er eigenlijk in heel korte tijd aan gewend geraakt zijn dat onze ‘computer’ weet waar hij is!

Ik vind het heel logisch dat Manon er vanuit gaat dat een website dat ook goed kan bepalen. Voor onze smartphones en tablets met GPS is dat inderdaad ook zo. Vooral ook omdat die niet alleen afhankelijk zijn van GPS, maar ook een combinatie van de locatie van GSM zendmasten én de locatie van WiFi-routers kunnen gebruiken om onze locatie ook binnen in gebouwen snel te bepalen.

Maar voor onze laptop of desktop is dat een stukje ingewikkelder. Bij het ontbreken van een GPS-ontvanger en/of GSM-module, is het IP-adres, zeker als je een bekabelde internetverbinding hebt, het enige waarmee een poging gedaan kan worden om je positie te bepalen.

En de nauwkeurigheid daarvan hangt sterk af van de database die daarvoor gebruikt wordt. Op de screenshot bij het bericht zie je een voorbeeld van de uitdraai die de site iplocation.net geeft voor mijn laptop. Die maakt met het internet verbinding via UPC. Ik heb de laatste cijfers van mijn IP-adres onleesbaar gemaakt, maar die zijn in alle gevallen hetzelfde. Alleen, je kunt zien dat de locatie die de verschillende databases terug geven nogal verschillen. De ene ziet het IP-adres als UPC en legt mijn locatie in Amsterdam, nummer 2 en 3 herkennen het als een Chello IP-adres (de ‘oude’ naam voor het internetproduct van UPC) en leggen de locatie in Zutphen. Alleen de vierde legt mijn locatie op basis van de bekende gegevens daadwerkelijk in mijn woonplaats.

Het bijhouden van databases met coördinaten bij IP-adressen kost tijd en geld en ze zullen dus nooit 100% nauwkeurig zijn. Als een site je dus op de verkeerde plek neer zet, dan hebben ze waarschijnlijk een database die voor jouw IP-adres niet nauwkeurig genoeg is. Vaak zal jouw locatie dan die van (een kantoor van) de betreffende internetprovider die je op dat moment gebruikt zijn. Lang niet alle diensten hebben een mogelijkheid om ‘fouten’ door te geven. Is ook moeilijk, want het is dan een hele klus om te controleren of er geen onjuiste data wordt doorgegeven (zou mooi zijn: geef je jouw IP-adres door als zijnde in de VS zodat je voortaan zonder VPN de beperkingen in gebruik vanuit Europa kunt omzeilen).

Wil je zelf aan de slag met geolocation op basis van IP-adressen, neem dan eens een kijkje bij W3schools.com. Daar vind je voorbeelden van eenvoudige Javascript code die (na toestemming van de bezoeker!) zijn of haar locatie op de kaart weer kan geven.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Waar ben ik? “IP based geolocation” http://t.co/3uUY4VsaJw