Een week op pad met een Aldi smartphone van €99,99

AT-AS40DS vs iPhone 4S Vorige week zondag gaf ik aan dat ik een week lang mijn iPhone 4S in de la zou laten liggen en in plaats daarvan de Wolfgang AT-AS40D2 smartphone die voor €99,99 te koop was bij de Aldi zou gebruiken.

Oneerlijk
“Een oneerlijke vergelijking” was een van de reacties. Immers, de iPhone 4S kost op dit moment, zelfs in de 8GB uitvoering nog €399,- terwijl de iPhone 5S met 16GB een schrikbarende €699,- moet kosten. Dat is dus respectievelijk 4x zo duur voor het goedkoopste model iPhone dat je kunt kopen (en geloof me ik heb veel meer betaald voor mijn 4S toen hij net uit was) of 7x zo duur voor het meest gangbare model iPhone.

Uitstraling
En inderdaad. Als je de Wolfgang vast hebt (overigens zijn er ook hier modellen van die meer kosten dan €99,99 – die heb ik niet kunnen testen) in je ene hand en de iPhone 4S in de andere, dan voel je het prijsverschil al meteen. Een dure uitstraling heeft de Wolfgang zeker niet.
Ga je ze naast elkaar vergelijken dan vallen de 480×800 pixels van de Wolfgang toch op naast de 640×960 pixels op het wat kleinere, maar duidelijk scherpere beeld van de iPhone. Al moet ik bekennen dat ik die daar ook niet altijd zo scherp zie omdat ik de beeldschermhelderheid van de iPhone altijd zo laag mogelijk heb staan om de accu te besparen.

Camera
En ja, zoals eerder al aangegeven, de camera van de Wolfgang is bagger. De kwaliteit van de foto’s die je daar mee maakt is alleen bij heel ideale omstandigheden goed genoeg. En hoewel de iPhone 4S het soms ook moeilijk heeft, is dat wel al een toestel dat ik als ‘bruikbaar’ kan bestempelen als het gaat om een fototoestel dat je altijd bij je hebt.

Maar goed, daarmee heb je het qua nadelen van de Wolfgang eigenlijk ook wel helemaal gehad. En als jij niet op zoek bent naar een toestel met een goede camera, dan zou ik zeker nog even doorlezen.
Android
Want, de Wolfgang beschikt ‘gewoon’ over een tamelijk kale versie van Android 4.2. Met kaal bedoel ik dan goed, want je hebt niet te maken met allemaal zooi en/of skins van de leverancier. En Android 4.2 is gewoon een mooi en functioneel OS voor smartphones.
AT-AS40DS vs iPhone 4S
De iPhone puristen zullen waarschijnlijk gruwelen van het uiterlijk van de desktop van een gemiddelde Android smartphone, maar ik vond de flexibiliteit eigenlijk wel een verademing. Heel handig vond ik de optie om mijn agenda als een widget op de scherm te zetten (zie hierboven). Direct overzicht op de komende afspraken zónder de agenda daadwerkelijk te openen. De analoge klok is natuurlijk pure ruimteverspilling, maar ik vind hem gewoon mooi, dus blijft hij daar. Links onderin zie je nog een beetje het ‘oude’ Android met icoontjes voor de telefoon en de contactpersonen die een beetje uit de toon vallen. Ja, ook dat is Android, maar dat is een situatie die ook nu bij nog niet voor iOS 7 aangepaste applicaties op de iPhone bestaat.

Applicaties
Belangrijk: alle applicaties die ik zou willen vinden, kon ik (gratis) vinden in de Google Play winkel. Dat deel van de overstap naar Android gaat dus probleemloos. Niet alles werkte precies zo als op iOS, maar als je de functie van de ’terug’ knop en de instellingen knop (links) naar de ‘home’ knop die ook Android heeft, dan gaat het gebruik heel snel.

Toetsenbord
Het enige andere echte probleem dat ik had was het toetsenbord. Om de een of andere reden werkte daar de automatische spellingscontrole in het Engels zonder problemen, maar in het Nederlands werkte dat niet. Ik heb niet kunnen ontdekken waar het aan lag. Ik heb het Nederlandse woordenboek meerdere keren laten downloaden, maar elke keer leek het niet geïnstalleerd te worden. Ook niet nadat ik de micro-SD kaart van 32GB had toegevoegd.
Ik heb het probleem opgelost door SwiftKey te installeren. Een toetsenbordapplicatie voor €3,99 die perfect aan voorspelling doet. En let wel: het is hier dus niet zoals bij de iPhone dat je alleen kunt kiezen tussen alles aan of alles uit. De applicatie doet tijdens het typen 2 voorstellen voor woorden (die zie je links en rechts van het woord dat je intypt verschijnen). Vaak zit daar na een paar letters al het gewenste woord tussen. Jij selecteert dat woord dan. Kan Swiftkey het woord niet vinden, dan doe je dus niets. Geen klikken op kleine kruisjes om te voorkomen dat je ‘Nasr’ toevoegt in je tekst in plaats van ‘Naar’.
Mooi is dat de applicatie ook (naar keuze) probeert te voorspellen wat je volgende woord gaat zijn en dat ook alvast als optie laat zien. Dus bijvoorbeeld als jij begint te typen ‘ik ben ook enthousiast’ dan zie je ‘over’ al als een van de drie opties in het scherm staan als mogelijk volgend woord. En kies je dan ‘over’ dan vult het toetsenbord ‘de’, ‘het’, ‘een’ aan als opties. Klopt dat niet, dan type je gewoon zelf het volgende woord. En vind je typen niets, dan kun je het Swypen aanzetten (vond ik nog niet prettig, maar het is een optie). Geniaal dat je gewoon het standaardtoetsenbord kunt vervangen door zo’n applicatie, al moet ik toegeven dat het even zoeken was omdat er best veel toetsenborden te koop zijn.
Het toetsenbord ging daarmee in één klap voor mij van ergernis naar verkoopargument voor Android.

Dual SIM
De Wolfgang heeft 2 SIM kaarten. Die werken prima samen, je kunt op beide nummers gebeld worden en/of SMS-en en je kunt aangeven welke SIM voor de dataverbinding moet zorgen. Deze week had ik er twee kaarten in zitten die allebei dataverkeer aan konden, maar op de fiets wordt het een combinatie van Kruidvat prepaid + Bliep voor de dataverbinding (waarbij ik alleen betaal voor de dagen dat ik er daadwerkelijk gebruik van maak). Heel duidelijk winpunt voor de Wolfgang dus.

micro SD
De Wolfgang heeft ondersteuning voor micro SD kaartjes tot 32GB (de website zegt 16GB). Die zitten onder de accu, dus goed weg gewerkt.
Pixel Media Server
Voldoende opslag ter beschikking hebben betekent ook dat je ‘gekke’ dingen kunt doen. Zoals het installeren van een (gratis) mediaserver waarmee ook je iPad de video’s op je smartphone kan benaderen en afspelen via UPNP/DLNA. Natuurlijk niet op je werknetwerk (tenminste niet bij ons), maar wel thuis.

micro USB
Nóg zo’n handigheidje. Natuurlijk kreeg ik een oplader bijgeleverd bij mijn Wolfgang. Maar die heb ik lang niet altijd nodig. Waarom? Omdat de Wolfgang, in tegenstelling tot mijn iPhone 4S géén leveranciersafhankelijke aansluiting heeft, maar gewoon een micro USB-aansluiting. En daar heb ik wel meer opladers van in huis aangezien dat een standaardformaat is. Via die micro USB kabel kon ik ook, zonder aparte software te hoeven installeren (toegegeven, Windows 7 ging even op zoek naar drivers) toegang krijgen tot de micro SD-kaart en de andere opslag op het toestel. Geen gedoe dus.

Conclusie
Het is inmiddels maandag en ook vandaag is de Wolfgang nog even mijn ‘hoofdtelefoon’. Ik baal eigenlijk extra hard van die slechte camera, want anders denk ik dat ik hem nog een hele tijd langer zou zijn blijven gebruiken. Gewoon om te zien hoe hij me over 2 weken of 2 maanden zou bevallen. Het zou echter betekenen dat ik ofwel genoegen zou moeten nemen met tamelijk slechte foto’s ofwel weer een aparte camera zou moeten meenemen om foto’s te maken onderweg. En dat gaat me dan toch net weer wat ver.

Één ding is wel zeker: mijn volgende smartphone wordt definitief zeker geen iPhone meer. Waarschijnlijk zal hij ook wel duurder zijn dan €99,99 maar zeker geen €699,-
Ik geloof de verhalen best dat Google subsidie geeft op de Nexus 5 die in zijn 16GB uitvoering evenveel als de iPhone 4S (met 8GB) kost, dus dat zal ook wel niet eeuwig zou blijven. Maar €399,- voor een Android smartphone met een goede camera (ok, er was een update van Android voor nodig in het geval van de Nexus 5) vind ik acceptabel.

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Een week op pad met een Aldi smartphone van €99,99 – het oordeel… http://t.co/ucuGMRBnL5 via @ICTOblog

Bjorn V
10 jaren geleden

Je geeft zelf aan te “balen” van de slechte camera, en je “denkt” dat als deze beter was dat je ‘m misschien wel langer had gaan gebruiken?

Ik denk, als ik je artikel zo lees, dat je op de camera na, verkocht bent. Ik heb zelf ook ooit een iPhone gehad, en de grootste narigheid was de vreselijke incompatibiliteit met Windows. Overal had je die vreselijk tergende iTunes voor nodig, om nog maar niet te spreken over de accesoires die net als alles van en voor de Apple bijna 2x zo duur zijn als die voor een Android telefoon, of dat er nu een van €99,95 is of van €699,-. Zelf heb ik sinds mijn Apple iPhone 3Gs nu al 2 Android toestellen versleten, en mijn volgende gaat er bijna zeker weer een worden.

Voor mij overigens geen Windows Phone, want de dag dat Microsoft iets maakt dat niet zuigt, is de dag dat ze stofzuigers zijn gaan maken.

Patrice Plet
10 jaren geleden

Goed om te horen dat je het licht hebt gezien! Swiftkey gebruik ik ook en is inderdaad 1 van de vele argumenten om voor Android te gaan. Bij normale toetsenbord moet je over de spatie balk sliden om van taal te wisselen.
Als de upload van facebook blijft hangen, doe je een “long press” op die upload melding en dan verschijnt “app info”. Als je daar naar toe gaat, kun je de upload afbreken. Ik had dit probleem ook een keer. Een foto sharen met FB via foto app, gaf dit probleem niet
Tip is ook om Google+ te installeren. Deze backupped al je foto’s en je hebt onbeperkte opslag.

Nu nog naar groter scherm…. Once you go big, you never go back… Mbv app switcher (“Smart Task Launcher”) en een launcher (Nova of Apex) kun je op je home screen swipen voor diverse functies en direct wisselen tussen apps. Je hoeft dan alleen je duim te gebruiken voor one handed operation. Ook in je broek valt het mee.

Maar alles in stappen….

trackback
10 jaren geleden

ICTO Blog » Een week op pad met een Aldi smartphone van €99,99 http://t.co/eMjP7tQyuR

trackback

@roelgroeneveld Ja, de goedkoopste die ze hebben: http://t.co/NFNmaCsxGL