3D Printen: Pirate3D Revolutie of Scam?

http://youtu.be/Nz2a_PdEgYg

Je kent dat gezegde: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. En dat was het onderbuikgevoel dat ik meteen kreeg bij de Kickstarter campagne van Pirate3D voor de Buccaneer. Ze beloven een 3D printer die zo eenvoudig is dat iedereen hem kan gebruiken, er mooi uitziet en toch maar $397,- kost. En dat is voor een apparaat inclusief software en compleet gemonteerd.

Binnen 10 minuten na de start van de campagne hadden ze hun financieringsdoel van $100.000 al bereikt. De teller staat met 24 dagen te gaan op $651.290,-
Hier en daar (ook op het kickstarter-forum) zie je wat bezorgdere berichten van backers die zich afvragen of ze de vraag straks wel aan zullen kunnen. Anderen gooien er heel onbezorgd hun geld tegenaan. En lijken te vergeten dat een Kickstarter investering niet altijd garant staat voor tijdige levering. Ik kan het weten, want hoewel de Romo, de CloudFTP en de Slingshot gewoon zijn geleverd, was dat niet het geval bij de HD Videobril. Die is nooit uitgeleverd en ook ik heb daar de betaalde $150,- nooit van terug gezien net als de andere backers die in totaal $343.415,- bij elkaar brachten. Dat zou tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk moeten kunnen, maar ook nu gaat het zeker niet altijd probleemloos.

Buccaneer
Maar wie weet gaat het hier wel allemaal zonder problemen. Het is niet alsof ze een printer beloven die onmogelijk te maken is voor een betaalbare prijs. Het printbed is niet heel groot (sommige backers hopen dat dat groter gemaakt kan worden als er een bepaald bedrag behaald wordt) én ook deze printer gaat uit van speciale cartridges voor het filament. En dat is eigenlijk dé reden waarom ik er hoe dan ook niet aan begin. Want alle cartridges bij één leverancier in de VS moeten bestellen, dat is geen goed idee.

Goed, we zullen het zien. Niet meteen hoor. Want ook al sluit de Kickstarter campagne op 29 juni, de eerste exemplaren zullen pas eind dit jaar en in de loop van 2014 verstuurd worden. Tja, en ook de Form 1 printer die $2.945.885,- bij elkaar haalde (in plaats van de geplande $100.00) kwam gewoon op de markt. Binnen 3 maanden na hun oorspronkelijk toegezegde verzenddatum.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

3D Printen: Pirate3D Revolutie of Scam? http://t.co/nhdJOLhMJk

Frits Hoff
9 jaren geleden

Het is goed om deze waarschuwing te geven. Wat ook belangrijk is om te wijzen op de kwaliteit van de prints die er uit komen. In dit geval is de printer goedkoop maar je wilt toch graag mooie prints, anders wordt het een gadget dat snel in een kast verdwijnt. Helaas zien we vaak gerenderde foto´s van prints of nog erger foto´s van prints die met een andere machine gemaakt zijn. Zelfs bij gerenommeerde merken als Cubify (Stratasys) stonden er op beurzen naast de printer uitstekende prints terwijl er uit de printer (1e versie) slechte prints kwamen. Wil je op safe spelen wacht dan op de 1e reviews.
Sommige printers zijn goedkoop en kunnen goed printen maar vergen veel onderhoud. Ben je van plan veel te printen bespaar dan niet op kwaliteit van lagers, geleiders etc.
De ontwikkelingen in 3D-printers gaan nu razendsnel, zelf zou ik nu nooit iets kopen wat ik pas begin 2014 kan krijgen. Het is net als met computers, als je nu met een nieuwe de deur uit loopt is hij morgen alweer niet de beste of goedkoopste.
Kiezen voor kwaliteit geld ook voor het filament (de cartridges of spoelen). We hebben teveel rotzooi getest en kiezen nu standaard voor een goede leverancier zodat de printers daar niet op vast lopen en het product niet uit elkaar valt na het printen. Per product is het verschil enkele centen tot enkele dubbeltjes. In dit geval heb je die keuze van leverancier niet en ben je uiteindelijk wellicht meer kwijt aan het duurdere (?) filament.

trackback
9 jaren geleden

3D Printen: Pirate3D Revolutie of Scam? http://t.co/X1TxRzST2L