mrt 152013
 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

In januari kwam ik de trailer tegen van Google and the World Brain en baalde toen dat ik hem niet ergens kon bekijken (of desnoods downloaden). Gisterenavond kwam hij tegen middernacht bij de VPRO, onmogelijke tijd, maar gelukkig is er zoiets als uitzending gemist. 🙂

Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik van de documentaire vind. Enerzijds maakt de aandacht voor de boodschap en ideeën van H.G. Wells door de hele documentaire duidelijk dat er ook positieve kanten aan het concept van een wereldbrein en brede beschikbaarheid aan kennis zitten, hoewel er ook aan die voorspellingen al kanten aan zaten die zorgelijk zijn.

Het hele item over Streetview is heel tendentieus. Het feit dat Google ook data van open netwerken bewaarde is wellicht niet handig. Maar het is niet alsof ze beveiligde netwerken gehackt hebben, de verzamelden data van open netwerken, dus zónder beveiliging. Een open netwerk is dom, onvoorzichtig en vraagt er om dat er mensen meeluisteren. De vermelding dat Google ook “wachtwoorden” verzamelde is daarmee extra flauw, want je mag in zo’n geval blij zijn als alleen Google wachtwoorden die over zo’n onbeveiligd netwerk heen gingen opgevangen heeft. En het zet een toon in zo’n documentaire die de discussie duidelijk in een richting stuurt van Google als groot en onverantwoordelijk bedrijf.

Andere personen die aan het woord komen mogen uitgebreid vertellen waarom ze het allemaal heel slecht vinden, maar komen zelf haast als karikaturen over. De meneer van de Nationale Bibliotheek van Frankrijk heeft het over arrogante vertegenwoordigers van Google, maar hij is zelf het toonbeeld van arrogantie. Datzelfde geldt voor de hoogleraar Duitse Letterkunde in Heidelberg. Het pompeuze van hem en de verschillende auteurs als ze het hebben over “hun auteursrecht” en de schande van het gegeven dat mensen zomaar als ze een beetje slim zochten de inhoud van “hun boeken” kon vinden is haast lachwekkend.
Ik sluit niet uit dat de programmamakers dat ook gezien hebben en hen zo ook hebben willen neerzetten.

De klachten van bijvoorbeeld het Internet Archive en de geheimzinnigheid vanuit Google rond veel van het project, de vragen over privacy zijn natuurlijk wel kritische punten die tot nadenken aanzetten. Idem voor wat betreft de vraag in hoeverre Google nou wel of alleenrecht zou krijgen op “kennis” of zelfs alleen maar literatuur.

En de aandacht voor Baidu die via Baidu Wenku, haast in een voetnoot van de documentaire, claimen al minstens zo hard als Google bezig zijn een wereldbrein te ontwikkelen en die niet met zo veel problemen en tegenwerking te maken krijgen als Google maakt ook wel heel erg duidelijk dat het pyrrusoverwinningen zijn waar een aantal van de personen die aan het woord komen heel blij over zijn.

Hoe dan ook, die verschillende gevoelens en invalshoeken maken het zondermeer een documentaire om te bekijken. En eigenlijk twee keer omdat je de tweede keer meer nuances ziet in het verhaal dan de eerste keer (tenminste zo was het bij mij wel).

N.B. De aflevering is beschikbaar tot maandag 29 feb 2016, 23:58

mrt 152013
 

Galaxy_S4 Google Reader (ja, hij is er nog even) liep er vanochtend over van: de aankondiging afgelopen nacht van de nieuwe Samsung Galaxy S4 smartphone. Het paradepaardje van Samsung, beschikbaar in april of mei voor een nog niet bekend gemaakte prijs.

Natuurlijk, ik ken de discussie: het gaat niet om de specs, het gaat om de gebruikservaring. Er zullen mensen roepen dat de iPhone veel gebruikersvriendelijker is, zich beperkt tot de dingen die écht belangrijk zijn etc.
Die mensen moeten maar gewoon even niet verder lezen. Ikzelf heb me bij het bekijken van de introductievideo namelijk vooral ook zitten verwonderen hoeveel features Samsung wel niet in één toestel van 130 gram heeft weten te proppen.Ik weet sinds kort hoe het is om (tijdelijk) een telefoon te gebruiken die 4,7 inch groot is (de HTC Titan), maar de S4 is nóg wat groter: 5 inch.
Nou is dat ook wel weer handig, want waar laat je anders een scherm met een resolutie van 1920×1080 (441 ppi versus de 326 ppi van de iPhone 5)! Full HD op je smartphone? En een 8-core 1.8GHz Exnyos 5 Octa processor? Dan is het waarschijnlijk maar goed dat hij een 2,600 mAh heeft (versus de 1,434 mAh van de iPhone 5) die verwisselbaar is en draadloos opladen wordt ondersteund. Hij wordt standaard geleverd met 16GB intern geheugen (23 of 64GB versies zijn ook beschikbaar), maar gelukkig ook met een microSD slot voor goedkoop extern geheugen en het eenvoudig overzetten van bestanden (zonder jailbreak of moeizaam downloaden via wifi). Er zit een temperatuursensor en vochtigheidssensor in (handig voor die vakantie-blogposts of mensen die willen laten weten hoe koud het wel niet is op weg naar hun werk). Er zit een infraroodsensor in zodat je hem als afstandsbediening voor je TV kunt gebruiken. Er zitten uiteraard twee camera’s op: eentje van 13MP en eentje van 2MP die je ook nog een tegelijkertijd kunt gebruiken. Je kunt dus in dual-video een videocall houden (je bent zelf in beeld en er is te zien wat de andere camera ziet) én je kunt je scherm delen tijdens het gesprek. Je kunt de dual-shot ook gebruiken tijdens het opnemen van video, ideaal voor videobloggers die zelf in beeld willen zijn én willen laten zien wat zij zien (tja). Of je kunt mensen of objecten op een slimme manier uit je foto’s verwijderen (moet ik ook eerst zien voordat ik dat geloof als bruikbaar).
Uiteraard heeft hij 4G en dan nog een paar meer zweverige zaken als “Samsung Smart Pause” waarbij de video automatisch stopt met spelen als je even niet meer naar je scherm kijkt en weer begint te spelen als je kijkt (zou dat wat zijn als verplichte feature bij weblectures zodat je zéker weet dat studenten gekeken hebben als de video speelt? ;-)) of “Air View” en “Air Gesture” waarbij je niet eens het beeldscherm hoeft aan te raken met je vinger, die werkt dan zoals de stylus bij een goede tablet werkt en kan bijvoorbeeld een preview geven van een mail als je met je vinger eroverheen “hovert” of “S Voice Drive” waarbij je stemcommando’s kunt geven tijdens het autorijden.
Lees verder….