Skype en Google Hangouts opnemen met Camtasia Studio

Een van de dingen die (inderdaad) altijd best ingewikkeld was, is het opnemen van (bijvoorbeeld) een interview/gesprek/presentatie via Google Hangouts / Skype / [… een andere online omgeving…]. Op zich niet eens zozeer als je alleen als ‘stille’ deelnemer aanwezig was bij een webinar. De ‘low-tech’ optie die dan aanwezig was, was het met een kabeltje doorlussen van de audio-uitgang van je laptop naar de microfooningang. Dan kon je de audio die jij normaal gesproken kon horen prima opnemen. Nadeel was dan wel dat je op die laptop zelf niets kon horen. Ingewikkelder werd het al als je zelf ook moest deelnemen aan het gesprek. Met Skype gesprekken was het namelijk vaak zo dat jouw eigen audio/stem veel harder opgenomen werd dan de audio die van de andere persoon kwam. En dat is natuurlijk niet erg prettig in een interview. De truc is dat je de twee audiosporen moet zien te splitsen bij het opnemen. Ik gebruikte daar voor mijn eigen (audio-)podcasts altijd Powergramo voor, dat ging prima. Ik begrijp dat inmiddels steeds meer van de verschillende Techsmith producten voor Mac en Windows hier ook ondersteuning voor hebben (en dan ook de video opnemen).

In de video hierboven van een stukje van de Forge kun je een korte demo zien van het opnemen van een Skype-sessie, in dit online document kun je e.e.a. nog een nalezen, met name ook welke versies van de verschillende producten er al ondersteuning voor hebben.

Ik heb even snel gekeken naar de Desktop Recorder die Sonic Foundry aanbiedt bij haar nieuwste versie van Camtasia. Daar zit op zichzelf (nog) geen optie bij om screencast + video op te nemen, maar bij een Skype gesprek zorgt Skype er wel voor dat je de video ziet. Bij de audio staat echter ook nog geen mogelijkheid om meerdere verschillende audiosporen op te nemen. Dat is ook niet iets wat in de online editor ondersteund wordt. Toch duidelijk nog een gebied waar je meer geavanceerde producten voor nodig hebt. Al kan ik me ook niet meteen voorstellen dat het gebruiksscenario #1 is voor de gemiddelde docent.

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Skype en Google Hangouts opnemen met Camtasia Studio http://t.co/POD2Z6Pe

Rob Coers
Rob Coers
11 jaren geleden

Hoi Pierre, wellicht jou wel bekend, maar een Google Hangout kun je – als je de intentie hebt alles te bewaren – ook via de optie Hangout on Air doen.
Opslag is meteen op YouTube en achteraf kun je de openbaarheid instellen.
Hier over mijn ervaring ermee: http://www.robcoers.nl/google-hangout-on-air/

Neemt niet weg dat je review er mag zijn đŸ™‚
Groet,
Rob

Rob Coers
Rob Coers
11 jaren geleden

Ah I see. Ik kan me situaties voorstellen dat die sporen handig kunnen zijn ja.
Groepsgrootte maakt feitelijk niet uit. Hoe minder deelnemers hoe beter, ook voor de zichtbaarheid van de deelnemers onder in beeld.