Redactionele Onafhankelijkheid


Het is een groot goed onder journalisten: redactionele onafhankelijkheid. Blader maar eens door de resultaten van deze Google search op het begrip. Maar hoe zit dat als je een machtige baas hebt met andere belangen?

Nou, dan zou je mogen hopen dat die baas het belang kent van een onafhankelijk nieuwsbedrijf. Want als lezers/kijkers er niet meer op kunnen vertrouwen dat je onafhankelijk bent, dan daalt jouw waarde als nieuwsbron een flink stuk. Maar wat nou als dat nieuwsbedrijf waar je eigenaar van bent op het punt staat om een product, waar jij helemaal niet blij mee bent en waar jij de makers van voor de rechter wilt slepen, uit te roepen tot het beste product dat ze gezien hebben tijdens een grote technologiebeurs?

Dan kun je de hele boardroom bij elkaar schelden en je afvragen hoe dit nou zo ver had kunnen komen. Of je zegt ‘dat gaat dus niet gebeuren’, pleegt een paar telefoontjes en zorgt er voor dat het nieuwsbedrijf, CNET in dit geval, het product niet meeneemt in de stemming voor beste product. En om dit soort incidenten te voorkomen vaardig je een directief uit dat zulke problemen voortaan voorkomen moet:

The Dish Hopper with Sling was removed from consideration due to active litigation involving our parent company CBS Corp. We will no longer be reviewing products manufactured by companies with which we are in litigation with respect to such product.

Het is natuurlijk spelen met vuur. De fall-out van zo’n beslissing kan groot zijn. Er is één persoon opgestapt die zich hier niet in kon vinden en (uiteraard) is dit verhaal opgepikt door Mashable en de kans is groot dat het daar niet bij blijft. Verrassend is dan wel weer dat de editor-in-chief het verhaal online kan en mag toelichten.

Persoonlijk is het toch niet zo dat ik van zulke grote sites verwacht dat ze 100% onafhankelijk zijn. En wie weet sterft ook deze rel gewoon een stille dood. Maar onhandig is zo’n beslissing hoe dan ook.

Oh, en dat product? Dat zie je in het filmpje hierboven. Ik kan me wel een beetje voorstellen waarom CBS daar mogelijk niet blij mee is.

(getipt door Mashable)

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Redactionele Onafhankelijkheid. #CNET #Hopper #CES http://t.co/7OIIfFqo

trackback

Redactionele Onafhankelijkheid http://t.co/WzOQ1Kq1

trackback
8 jaren geleden

Redactionele Onafhankelijkheid http://t.co/WVpk65Rx #media #internet #media #nieuws

trackback
8 jaren geleden

Redactionele Onafhankelijkheid http://t.co/OH5R8nKA via @ICTOblog