Weer een zinloze test: Mediawijzer MQ-test

Nee, ik doe het niet. Ik ga niet zeggen “goh, wat leuk, filmpjes met kinderen er in. Wat doen ze het goed!” en ik ga ook niet zeggen “ja, ik snap het wel, de test is vooral bedoelt om mensen aan het praten te krijgen over mediawijsheid, dan is het niet zo erg dat het eigenlijk een onzintest is”.
Ik doe de moeite om een test in te vullen, dan moet het ook een serieuze test zijn. En dat is de test van mediawijsheid.nl gewoon niet.

Ja, de kinderen doen het echt heel goed in de filmpjes, maar je hoeft de filmpjes helemaal niet te bekijken om de vragen te maken. En de adviezen zijn zo ingeblikt als maar kan.

Ik scoorde ‘gemiddeld’ bij het onderdeel Sociale Media. Met als toelichting:

Je hebt wel eens gehoord van Facebook en Hyves, maar wat je er nu precies kan doen en hoe je ervoor zorgt dat alleen de mensen die jij zelf wilt je kunnen vinden, dat is je niet helemaal duidelijk. Begrijpelijk: op dit soort sites worden de regels regelmatig aangepast en daarvan wordt je niet tevoren op de hoogte gebracht. Daarom is het belangrijk om regelmatig met je kinderen te bespreken wat ze doen en samen met hen de mogelijkheden van het sociale web te ontdekken. Maak bijvoorbeeld samen een account bij Hyves of Twitter en help je kind om te bepalen welke informatie hij wel of niet op internet zet en wie die informatie mag zien. Of stuur elkaar berichtjes via MSN of Twitter en ontdek samen hoe je die berichtjes kan afschermen voor onbekenden.

Huh? Als ik bij de antwoorden op de vragen voor dit onderdeel ga kijken, dan zie ik dat ik
één vraag van de in totaal 7 vragen binnen dat onderdeel fout had. Ik wist niet welk percentage van de kinderen zegt regelmatig gepest te worden op internet. Ik zei 14,3% en het was gelukkig maar 3,9%.
Was dat al genoeg voor een ‘gemiddeld’ score? En waaruit zou dan blijken dat ik niet weet wat Hyves en Twitter zijn? Het woord Twitter komt niet eens voor in de vragen of de antwoorden.

Bij Informatievaardigheden scoor ik ook maar een ‘gemiddeld’ met als toelichting:

Meestal lukt het je wel om te vinden wat je zoekt. Maar niet altijd. Zoeken op internet en vooral: de beste site vinden, is ook best lastig. Het helpt als je zoveel mogelijk woorden gebruikt als je naar informatie zoekt. Wil je je kinderen helpen met zoeken, bedenk dan eerst samen zoveel mogelijk woorden die met het onderwerp te maken hebben en bepaal dan welke woorden je gebruikt in je zoektocht. Je kunt ook je kind wijzen op speciale kinderzoeksites, zoals de Kids-site van Kennisnet en de zoekmachine van Meester Sipke. MyBee helpt ouders om kennis van en ervaringen met goede kindersites te delen.

Ook hier, geen enkele relatie tussen het ‘advies’ en de vragen die ik fout had. Dat waren er hier overigens wel best een aantal. Ik had de vraag over de chips-reclame op TV fout, en ik was het niet eens met de ‘juiste’ antwoorden over het online plaatsen van een foto, het op YouTube zetten van een opname van een cover die mijn zoontje van een Roling Stones liedje gemaakt zou hebben. Maar juist de vragen over zoeken had ik foutloos.

Maar goed, ik kan me natuurlijk troosten met het totaaloordeel:

Positief/Kritisch: Je maakt graag gebruik van media. je bent je ervan bewust dat media zowel leuke als minder leuke kanten hebben en dat kinderen begeleiding nodig hebben om media optimaal te benutten. Blijf in gesprek met je kinderen: dan kun je van elkaars kennis en ervaring profiteren!

Ga toch weg. Ik ben kritisch en zeker niet positief over deze test.
Het is absoluut noodzakelijk dat ouders mediawijs zijn zodat ze hun kinderen kunnen begeleiden bij het eveneens mediawijs worden. Maar ga toch weg met die kinderlijke, tijdverspillende en geldverslindende tests.

0 0 stemmen
Bericht waardering
9 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
9 jaren geleden

inderdaad erg knullig gemaakt RT : Weer een zinloze test: Mediawijzer MQ-test http://t.co/NliyneD9 #mediawijsheid

trackback
9 jaren geleden

Weer een zinloze test: Mediawijzer MQ-test http://t.co/1UBfeo8R

trackback
9 jaren geleden

@Marathonkeje is wel een mwah mwah test hoor, lees ook maar even wat ervan vond http://t.co/MLqzFcUQ ben het met hem eens

trackback
9 jaren geleden

+1 “Weer een zinloze test: Mediawijzer MQ-test http://t.co/TIJMHn1N” via @ICTOblog

Mary Berkhout
9 jaren geleden

We zijn er in gedoken en helaas heb je op veel punten gelijk… Komende week voeren we daarom een aantal aanpassingen door, want het is echt onze bedoeling om een informatieve test voor ouders te bieden. Dank voor het signaal, we gaan ermee aan de slag en houden je op de hoogte.

Mary Berkhout
9 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Dag Pierre,

Wat een goed voorstel, ik maak graag gebruik van je aanbod! De makers zijn nog steeds erg betrokken bij de test en hebben gisteren al verschillende verbeteringen aangedragen. Ik verwacht dat we het concept volgende week af hebben en stuur het dan naar je op. Geweldig bedankt voor je medewerking, zo maken we er een supertest van!

Groet,
Mary

Martine
Martine
9 jaren geleden

Dag,

Ik ben juist heel erg benieuwd naar de correcte antwoorden?
Hoe kan ik die dan vinden zodat ik ook exact weet welke vragen ik fout heb beantwoord?

Groet,

Martine

Media Wijsheid
9 jaren geleden
Reageer op  Martine

Hallo Martine,

Wanneer je de volledige test hebt ingevuld en op versturen drukt krijg je de uitslag te zien.

Vervolgens staat rechtsonder een vak “Bekijk je antwoorden per vraag en de toelichting van mediawijzer.net”

Als je dan op het knopje “lees meer” drukt kan je precies zien wat je goed of fout hebt beantwoord!

Hopelijk heb je hier wat aan!

Vriendelijke groet