Is begrijpen binair?

 Gepubliceerd door om 08:16  Leertechnologie, Onderwijs
mei 032012
 


Techcrunch heeft vandaag een bericht over Understoodit. Het is een nieuwe dienst die nu nog in besloten bèta is. De functie: het bieden van een anonieme mogelijkheid aan studenten om tijdens een college via hun laptop of smartphone aan te geven of ze de stof begrijpen of dat ze “verward” (confused) zijn.

Het is niet de eerste applicatie op dit gebied die ik voorbij zie komen, maar met name het filmpje bij Understoodit zorgde voor een tamelijk onaangenaam onderbuikgevoel.

Het zal deels komen door de animatie die gebruikt wordt: een docent staat voor een collegezaal met daarin silhouetten van studenten. Je hoort haar op de achtergrond murmelen. Anoniemer kan het niet worden. OK, de setting is helder.
De studenten hebben niet beters te doen dan op hun smartphone, laptop, iPad te kiezen uit twee grote knoppen “understand” of “confused”. De docent, die blijkbaar twee laptops ter beschikking heeft (of anders met een krijtbord werkt) heeft een laptop voor haar neus staan met daarop de beurskoersen: een rode lijn voor het percentage studenten dat confused is en een groene lijn voor de studenten die het nog begrijpen.
Na een tijdje ziet ze op haar grafiek dat de studenten het niet begrijpen. Ze legt het dan nog een keer uit en lo and behold, alle silhouetjes veranderen in groen. Iedereen heeft het begrepen.

Natuurlijk. Het is een animatie. Bedoelt om het principe duidelijk te maken. Maar de boodschap die ook uit de teksten op de website naar voren komt is: als jij als student maar aangeeft of je het snapt of niet, dan komt het wel goed, dan weet de docent automagisch wat te doen om dat te veranderen.
Daar geloof ik nou eenmaal niet in. Begrijpen is niet binair. Het is niet uitsluitend “wel” of “niet”.

Ik ben dan ook heel benieuwd naar de resultaten van het gebruik van weView, een applicatie die binnen Fontys ontwikkeld wordt. Hoewel ik de combinatie die daar met iPresent opgezet wordt voor een ‘gewone’ docent tamelijk complex vind, biedt het wel de mogelijkheid om meer te doen dan alleen wel of geen begrip door te geven.
Waar ik dan met name ook benieuwd naar ben is hoe de docent daar mee omgaat. Want zo’n grafiekje als in de video lijkt me al tamelijk heftig, maar als studenten je live vragen of opmerkingen door gaan sturen dan kan ook dat uit de hand lopen. Nee, niet bij compacte groepen, maar als je een collegezaal vol hebt zitten, dan zul je toch haast een studentassistent (een moderator) nodig hebben om e.e.a. in goede banen te leiden. Zoals je dat bij een online presentatie ook doet.

Hoe dan ook, ik heb me niet aangemeld voor de bèta, het zou mooi zijn als ze er ook wat gedegen onderzoek aan willen besteden dat verder gaat dan aan studenten vragen of ze het nuttig vonden dat het beschikbaar was (daar weet ik het antwoord namelijk wel op).

Deel dit bericht:

  5 reacties aan “Is begrijpen binair?”

  1. […] background-color:#222222; background-repeat : repeat; } ictoblog.nl – Today, 10:55 […]

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.