Pearson OpenClass

Gisteren was ik bij de booth van Pearson om een demonstratie van OpenClass te krijgen, vandaag zat ik bij de sessie die verzorgd werd door Adrian Sannier, Senior VP of Product Development van Pearson. Pearson heeft OpenClass ontwikkeld. Je ziet hem in het filmpje hierboven. OpenClass is een LMS (Leermanagementsysteem, in dit geval vergelijkbaar met wat wij een ELO noemen) die gebouwd is boven op Google Apps for Education.
Het is helemaal gratis. En dat is dus het verwarrende, want wie ik er ook over sprak (behalve dan de mensen van Pearson) was het er mee eens dat er hoe dan ook een business model onder moet zitten dat Pearson geld oplevert.

De omgeving die ik gezien heb zag er netjes uit. Of het sociale aspect dat benadrukt wordt voor de omgeving er in de praktijk uit gaat komen hangt (uiteraard) helemaal af van hoe de docent er gebruik van gaat maken.

De omgeving is nu beschikbaar maar, zo bleek bij navraag vandaag, pas vanaf januari 2012 in Europa. Enige voorwaarde om er vanaf dan gebruik van te kunnen maken is dat je als instelling een Google Apps for Education gebruiker bent. In Nederland is dat ook voor het hoger onderwijs al te regelen, daarbij kun je dan ook nog gebruik maken van SURFfederatie zodat je studenten en medewerkers niet eens een nieuw account aan hoeven te maken om van de omgeving gebruik te maken. Het enige wat je wel zult moeten doen is de ondersteuning regelen of inhuren. Maar het overige, de omgeving, de hosting, opslag, wordt allemaal gratis aangeboden.

Phil Hill heeft er bij Michael Feldstein een uitgebreide blogpost over geschreven met een aantal kanttekeningen, maar ook met duidelijk als boodschap dat dit wel eens voor een verandering zou kunnen gaan zorgen binnen het LMS speelveld. We zullen het zien. Bugs etc. in de omgeving heb ik uiteraard niet kunnen ontdekken, ik heb mogen kijken naar een demo, niet er zelf aan mogen zitten. Maar voor deze prijs kan ik me voorstellen dat er ook in Nederland onderwijsinstellingen zijn die er mee gaan experimenteren.

0 0 stemmen
Bericht waardering
8 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Wilfred Rubens
Wilfred Rubens
10 jaren geleden

Zie ook: http://wilfredrubens.typepad.com/wilfred_rubens_weblog/2011/10/de-impact-van-openclass-in.html
en http://wilfredrubens.typepad.com/wilfred_rubens_weblog/2011/10/wat-openclass-onderscheidt-van-andere-open-source-leeromgevingen-in.html
Je link naar Feldstein’s blogpost ontbreekt. Bedoel je deze: http://mfeldstein.com/pearson-openclass-judge-it-as-disruption-not-as-status-quo/ ?
Die is van gastblogger Phil Hill, niet van Feldstein zelf.
Het businessmodel vind ik ook een interessante. Daar sta ik in mijn blogposts ook bij stil. Pearson verwacht vooral te verdienen aan elektronische tekstboeken, e-tutoring software en online courseware. Een elektronische leeromgeving beschouwt men als een ‘commodity’.

trackback
10 jaren geleden

[…] OpenClass […]

Huig Ouwehand
Huig Ouwehand
10 jaren geleden

Wij zijn momenteel dichtbij de lancering van een eigen ELO die ook zeer diepe integratie kent met Google Apps. Voor zover ik kan zien gaan wij daarin zelfs nog iets verder dan OpenClass.

Misschien wil je openclass eens testen? Ik heb op ons test edu google apps domein openclass actief en kan je best uitnodigen als student of docent bij een vak. Laat maar weten of je dat iets vindt.

Misschien wil je tzt eens aandacht geven aan ons ELO? Wij zullen het niet gratis aan kunnen bieden (hosting op de cloud en integratie met andere webservices kosten nu eenmaal ook geld). Ons business model gaat wel meer uit van dienstverlening op het product, in onze ogen de belangrijkste peiler onder succes van nieuwe technologie.

trackback
10 jaren geleden

[…] Educause reisgenoot Pierre Gorissen natuurlijk, in zijn ICT & Onderwijs Blog […]

Han Buwalda
10 jaren geleden

Dag edubloggers en anderen,

Mooi dat jullie dit delen: een googlebased elo in de wolken. Met pearson als uitgever deskundig op het bieden van leermiddelen en google voor software en hosting.

Kennisnet coordineert een soort van crowdonderzoek naar ervaring met elo’s in t vo.
Wie legt de lat nu langs het prototype?

Ik neem aan dat p&g dat zelf zelf snel zullen doen. Ik kijk hier naar uit.

Ik ga content (laten) bouwen wereldwijd en blijf nog even bij moodle als vehikel, want dat is een bewezen roll royce (of step, ik kies zelf) waar ik alleen voor de videosnufjes (en ….) iets bij moet kopen. En net als bij de pin automaat geldt: het ding moet altijd werken. Geen blackberry bugs……

Vitale groet uit het haagse