Google+ JavaScriptlet: voeg elke pagina toe als Google+ Update

 [Update 9-5-2015] Zoals zoveel pogingen om content eenvoudig aan Google+ toe te voegen, blijkt ook dit inmiddels niet meer te werken. Tip: als je dit bericht of een ander bericht op dit weblog via Google+ wilt delen, gebruik dan de knoppen onder het bericht. Op dit moment werkt dat.

Een van de dingen die nog ontbreken bij Google+ is een API voor het toevoegen van updates/berichten. Je wilt namelijk vaak een bericht, webpagina, nieuwsbericht delen via Google+. Op Marketingfacts stond afgelopen woensdag al een verwijzing naar een hack die door Alex Moss gemaakt is waardoor je op je WordPress weblog een knop kunt toevoegen waarmee anderen jouw content op die manier kunnen delen.

Maar dat werkt dus alleen voor anderen en alleen op je eigen blog. Wat nou als je content van anderen ook wilt delen? Dat kan ook. Daar is maar een kleine aanpassing aan de betreffende code voor nodig. Het voordeel is dat je dit gewoon aan je browser toe kunt voegen. Dus ook als je zelf geen weblog hebt.
De hack is nog steeds niet erg “mooi”. De popup die je krijgt ziet er niet heel mooi uit, het invoervakje is wat klein. In Internet Explorer kon ik die niet groter trekken zoals o.a. in Chrome en Safari wel kan. Maar het werkt.

Op dit moment kun je een stuk tekst op een pagina selecteren en dan worden de titel van de pagina, het geselecteerde stuk tekst en de URL naar de pagina in de update ingevoegd. De Titel wordt vetgedrukt, de geselecteerde tekst cursief en de URL wordt na het posten actief.

Je hoeft er niet veel voor te doen, sleep gewoon onderstaande link naar je favorietenbalk of voeg hem toe aan je favorieten:
Toevoegen aan G+

Zodra je op een pagina bent die je wilt delen via Google Plus, dan selecteer je een stuk tekst dat je wilt citeren, klikt op de favoriet en klaar. Je wordt nu doorgestuurd naar een mobiele pagina met in het tekstvak al de titel van de pagina, het geselecteerde stuk tekst en de URL van de pagina.
Omdat de pagina bedoelt is voor mobiele apparaten is het tekstvak erg klein. Dat is helaas niet in alle browsers aan te passen (ik zei al dat de hack niet “mooi” was).

Het JavasScriptlet werkt ook op de iPad, maar zoals gebruikelijk moet je daar wat meer handelingen voor uitvoeren, zie de informatie op deze pagina.

Ik ga er vanuit dat Google snel werk maakt van de API, maar tot dat moment werkt dit redelijk. Zeker als je Chrome of Safari gebruikt, daar kun je gemakkelijk het tekstvenster vergroten. Op mijn desktop gaat Google overigens elke keer de fout in met het bepalen van de locatie, dan kom ik in Nijmegen terecht (bij InterNLNet). Op de iPad gaat het goed omdat ik ooit het Mac-adres van mijn WiFi-router doorgegeven heb aan Skyhook Wireless, of anders omdat Google dat ooit opgepikt heeft toen ze voor Streetview langs kwamen. 😉

Veel plezier ermee!

[Update 12-8-2011 18:45] Ik heb gemerkt dat het cursief maken per “zin” moet. Voor elke nieuwe regel zou er dus eigenlijk weer een “_” moeten om het cursief weergeven af te sluiten en dan voor de volgende zin moet er weer een “_” om de nieuwe zin te starten. Voor lange tekstfragmenten werkt het cursief maken dus nog niet 100%. Kun je dan beter ofwel helemaal verwijderen (de twee streepjes weg halen voordat je post, ofwel even handmatig aanpassen voor het posten.