Een nieuwe wondere wereld

Ik weet dat ik nou niet echt een overschot aan tijd ter beschikking heb/had, het kan dus ook zijn dat ik nóg wat minder vaak nieuwe posts plaats de komende tijd. Ik ben namelijk vorige week gestart met de PADI Open Water Diver trainingen. Nou ja, eigenlijk al eerder, want we hadden het cursusmateriaal bij ons toen we op vakantie gingen, maar vorige week was duikmiddag #1 en vanmiddag was duikmiddag #2. Beide keren nog gewoon binnen in het zwembad. Dat is ook volgende week nog zo en de twee weken erna hebben we buitenduiken. Van de eerste keer weet ik nog niet waar, ik neem aan in de buurt van Eindhoven (daar volgen we de training) en de tweede keer in Zeeland (Grevelingenmeer).

Het is het gevolg van een introductieduik die mijn werkgever afgelopen april aangeboden heeft. Hoewel er vanuit Fontys geen vervolg groep ontstond die groot genoeg was, hebben wij ons dus met zijn tweeën (mijn oudste dochter en ikzelf) aangemeld. We hebben geluk, want de groep bestaat maar uit twee personen, dus we hebben ruim de tijd en krijgen alle aandacht.

Hoewel we tijdens deze eerste duiken nog vooral bezig zijn met het leren van alle noodzakelijke basishandelingen (opbouwen van een setje, neutraal uittrimmen, en alle ‘nood’ handelingen zoals zwemmen zonder masker, delen van de luchtvoorziening, etc) en de bijbehorende theorie, kijk ik ook wel al uit naar de buitenduiken. Want duiken in zo’n zwembad is de eerste keer wel spannend, maar daar doe je het natuurlijk niet voor.

Interessant is natuurlijk ook weer die heel nieuwe wereld waar je in terecht komt. Dat herinnerde ik met natuurlijk nog van het fietsen, dus verbaast was ik daar niet over. Van de verschillende soorten uitrusting tot natuurlijk ook de voor mij interessante zaken als duikcomputers én onderwaterfotografie en film. Want de filmpjes op YouTube (ik heb er hierboven een paar ingevoegd) lieten wel zien dat er ook in Nederland onderwaternatuur te vinden is die de moeite van het filmen en fotograferen waar is.

Het verraste me overigens hoeveel mensen om me heen er blijkbaar een duikbrevet hebben. Ik had daar (uiteraard?) nooit zo op gelet, maar het blijken er veel meer te zijn dan ik ooit geweten heb. Via Twitter werd al een keer geopperd dat er eens een #Tweetmeetduik georganiseerd moest worden. Als ik het zo hoor dan zou dat wel eens een grote groep kunnen worden.

Overigens, wat betreft dat “ICT en Onderwijs” aspect: PADI is heel trots op hun lesmethode. Ik moet zeggen dat het cursusboek op wat slordige vertalingen uit het Engels ook best goed in elkaar zit. Met dat boek en de bijbehorende DVD moet iedereen dat deel van de cursus wel voor elkaar krijgen. Maar de multiple choice toetsen die we bij elk hoofdstuk moeten maken zijn vreselijk slecht. Het zijn van die vragen waarbij je heel goed moet lezen om te zien of er ergens een “niet” staan of “als allereerste” of zo staat als er gevraagd wordt of je een bepaalde stap in een bepaalde situatie moet uitvoeren. Het test dus vooral of je goed begrijpend kunt lezen. En als zo vaak is het ook hier heel prettig als je een goede instructeur hebt die je met name ook de praktische handelingen goed aanleert. Onderwijs kan soms heel simpel zijn.

Maar goed, eerst maar eens even met goed gevolg de basiscursus doorlopen. Niet dat ik er aan twijfel dat dat gaat lukken, maar we zijn uiteraard wel nog steeds maar gewoon beginners met nog geen officiële buitenduik in ons logboek. Wordt dus vervolgd.