Getest: Jourist Bouwer – Woordjes oefenen op je iPad of iPhone

Jourist Bouwer Jourist Verlags in Duitsland heeft een hele verzameling taal gerelateerde applicaties in de Apple App-store. Ze hebben mij in de gelegenheid gesteld om hun Jourist Bouwer applicatie uit te proberen. De applicatie kost €7,99 en biedt ondersteuning voor het testen van woordjes in zes talen: Duits, Engels, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans. De applicatie zelf is overigens uiteraard gewoon in het Nederlands.

Het is dus geen complete talencursus, gramatica, uitspraak etc. komen in deze applicatie niet aan bod, maar wel heel veel woordjes. Volgens de eigen opgave zijn het 10.000 woorden per ondersteunde taal. Ik heb ze niet nageteld, maar ik geloof het meteen.

Jourist Bouwer
Nadat je een taal gekozen hebt, kun je kiezen voor een woordengroep (een leergroep).
Jourist Bouwer
De woorden zijn namelijk gegroepeerd naar frequentie van gebruik. Het ligt voor de hand dat je begint met veel gebruikte woorden, maar je kunt er ook voor kiezen om met de minder bekende woorden te beginnen.
Binnen elke leergroep heb je weer sets van steeds 200 woorden.
Jourist Bouwer
Van die woorden wordt bijgehouden of je ze eerder al een keer goed of fout had zodat je ook kunt zien hoe goed je de set beheerst.
Jourist Bouwer
Uiteraard kun je van de woorden de juiste vertaling opzoeken voordat je aan het oefenen slaat.
Bij de oefeningen heb je dan de keuze uit een aantal opties:
Jourist Bouwer

  • Vertaling uit de vreemde taal: hierbij krijg je een woord in de vreemde taal te zien en een aantal opties voro vertalingen in het Nederlands. Je moet dan de juiste vertaling selecteren.
  • Vertaling in de vreemde taal: je ziet het woord in het Nederlands en moet dan de juiste vertaling in de vreemde taal erbij selecteren.
  • Dictaat: je hoort een woord dat in de vreemde taal wordt uitgesproken en moet het dan juist intypen.
  • Raad woorden: je ziet een woord in het Nederlands en een aantal sterretjes die aangeven uit hoeveel letters het woord in de vreemde taal bestaat. Je moet dan de juiste vertaling intypen.
Gebruik van de applicatie
De applicatie claimt bruikbaar te zijn voor verschillende leeftijdsgroepen. En dat is zeker ook het geval. Mijn kinderen hadden geen enkel probleem met het bedienen van de applicatie al is hun woordenschat in het Engels of Duits natuurlijk nog wat beperkter.
Ikzelf ging redelijk rap door de eerste oefeningen heen, maar werd wel snel moe van de flinke omvang van een set woorden. Ook als je snel antwoorden kunt geven is het doorwerken van 200 worden iets waar je wel even voor moet gaan zitten.
Nou was woordjes leren nooit mijn favoriete bezigheid en dat zal het ook met deze applicatie niet worden. Belangrijkste probleem bij gebruik in het onderwijs lijkt me dat als de applicatie niet door de docent is voorgeschreven, de woordjes die je oefent ook niet aansluiten bij het onderwijs dat je krijgt.
Voor mensen die gewoon hun woordenschat willen uitbreiden en bereid zijn er ook de nodige tijd in te steken lijkt het me wel een goede oefening / applicatie. Het is een universele applicatie, dus met één keer betalen kun je hem zowel op je iPhone als op je iPad installeren. Kun je ook in de bus of trein nog verder oefenen.